Livsstil

Deras bygd samlade in till två ambulanser till Ukraina

Initiativtagaren: Arvet man har fått från sin uppväxt i frikyrkan gör att man vill hjälpa till och inte är rädd för att styra ihop saker

Två fullutrustade ambulanser och två lastbilar fulla med förnödenheter är på väg till gränsen mellan Polen och Ukraina. Bakom initiativet ligger varma hjärtan och en nu-kavlar-vi-upp-ärmarna-och-gör-något-mentalitet utöver det vanliga i Ljustorpsbygden utanför Timrå.

– Min kompis Fredrik ringde och sa, “du jag har en grej som vi borde göra”, och jag sa direkt, jag är med!

“Jamen du måste väl veta vad vi ska göra?” svarade Fredrik. Frank Olofsson skrattar. Han är till vardags flygplatschef på Sundsvall Timrå Airport. Just nu bemannar han tillsammans med sin fru Rut en av två ambulanser som ska köras ner till krigets Ukraina. Den andra ambulansen körs av kompisen Fredrik Hallstensson och hans fru Elin.

Det var en annons på Blocket om en ambulans till salu som drog i gång tankarna hos Fredrik. Han är van att jobba med insamlingar eftersom han också företräder Göran Melins insamlingsstiftelse i Sundsvall, en stiftelse som under många år har samlat in pengar till cancersjuka barn och deras familjer. När Rysslands invasion av Ukraina påbörjades kände Fredrik liksom många andra att han ville göra något konkret för att hjälpa till.

Fredriks vän driver hjälporganisationen Filippus som ända sedan starten 1992 har fokuserat hjälparbetet på just Ukraina, så Fredrik frågade vad han kunde göra för att hjälpa till. Och när sedan ambulansannonsen dök upp på Blocket ökade insamlingen i intensitet.

– I vår bygd Ljustorp i Timrå kommun har vi runt 1 000 invånare. Vi satte oss med föreningarna och företagen i byn och bestämde att vi skulle göra en insamlingsgala, berättar Frank.

Insamlingsmålet sattes till 30 000 men ganska snart lyfte man ribban till 100 000.

– När insamlingsgalan började hade vi redan fått ihop 163 000 kronor från sponsorer och när galan var slut hade vi 214 000 kronor. En vecka senare var vi uppe i en halv miljon.

Frank Olofsson och Fredrik Hallstensson.

Och därifrån har det fortsatt.

Under knappt tre veckor har Frank Olofsson och Fredrik Hallstensson med hjälp av engagerade människor och företag i Sundsvall med omnejd samlat in drygt en miljon kronor som omvandlas till konkret hjälp via hjälporganisationen Filippus.

Insamlingen har också gjort det möjligt att köpa två begagnade ambulanser. Ambulansen som annonserades på Blocket skulle ha kostat 1,8 miljoner kronor ny, men Fredrik och Frank fick köpa loss den för 85 000 kronor – och fick på köpet med sig utrustning för 130 000 kronor. Den andra ambulansen, berättar Frank, är i princip “en rullande akutvårdsavdelning” och den fick man köpa loss för 140 000 kronor.

– Vi kommer att köra ner till gränsen mellan Polen och Ukraina, förbi tullfiltret in i ingenmansland, där vi överlämnar ambulanserna som kommer att bemannas av ambulanssjukvårdare och köras till ett sjukhus nära Kiev som bombats. Ambulanserna kommer att vara i tjänst innan veckan är slut, säger Frank.

Frank Olofsson och Fredrik Hallstensson.

De kallar projektet Ambulance for Ukraine och har med hjälp av sociala medier och Swish skapat uppmärksamhet långt utanför Medelpads gränser. Företag och privatpersoner har bidragit från många olika håll. Lite extra guldkant gav besöket av Sveriges Överbefälhavare Micael Bydén, som “var mäktigt imponerad över hur en by som Ljustorp gör något så konkret som att samla in pengar till en ambulans och omvandlar önskan om att göra något för andra till handling”, berättar Frank.

Och visst är det lite utöver det vanliga att göra en kraftsamling av det här slaget på så kort tid. Hur hinner man med sitt vanliga jobb? Frank skrattar.

– Jaa, jag slinker emellan med vissa mejl nu och då. Sedan har vi fått otroligt bra stöd med ett administrativt team från Ljustorps IF.

Sitt eget starka driv att få saker och ting gjorda tackar han uppväxten i frikyrkan för.

– Arvet man har fått från sin uppväxt i frikyrkan gör att man vill hjälpa till och inte är rädd för att styra ihop saker. Jag är otroligt tacksam för den uppväxten. Det var en ledarskapsutbildning de lux som väldigt mycket fokuserades på drivkraft. Så nu kör vi!

Frank Olofsson och Fredrik Hallstensson.

Efter krigsutbrottet den 24 februari var Ukrainahjälpen Filippus bland de första på plats med hjälpsändningar. Sedan dess har man kört ner 15 lastbilstrailers med förnödenheter.

– Det här är Filippus femte resa, och min tredje, sedan kriget startade, säger Bertil Sjöström.

När Dagen når honom sitter han i bilen, på väg till Nynäshamn, där färjan ska ta dem vidare till Gdansk, Polen. Den här gången består resesällskapet av två lastbilar och två ambulanser.

Bertil är en av grundarna till stiftelsen Filippus, som sedan 1992 har förmedlat praktisk och humanitär hjälp till Ukraina. Allt började i församlingen där Bertil och hans fru var medlemmar. Församlingen hade en vänort i Ukraina och när ungdomarna gjorde en resa till vänorten såg man de stora behov som fanns. Samma höst startade stiftelsen Ukrainahjälpen Filippus. Och sedan dess har det blivit många resor och många timmar av insamlingsarbete.

– Resan vi gör nu är den 127:e totalt. Och tack vare vår tolk och kontaktperson Sergei så vet vi att hjälpen når fram och att vi förmedlar precis det som behövs just nu. Det vi lossar nere vid gränsen till Ukraina på onsdag kommer att vara på plats i Charkiv redan på torsdag, säger Bertil Sjöström.

Frank Olofsson och Fredrik Hallstensson.

Varje resa sedan kriget startade har Filippus haft en trailer fullastad med mat och hygienartiklar. Man har också genom ett samarbete med Naturkompaniet kunnat förmedla kläder, skor, tält, sovsäckar och annan utrustning.

– Sedan finns det stora behov av läkemedel, men sådana kontakter har jag inte, och kostnaderna för läkemedel är så extrema så det klarar vi inte av, konstaterar Bertil.

Kostnaderna för drivmedel är också stora, men har hittills kunnat täckas.

– Folk är så otroligt generösa och jag är så tacksam för det. Vi har fått ihop en hel del pengar, och så länge vi har pengar och får ihop grejer så kommer vi att fortsätta att köra. Rederiet har också ställt upp på ett bra sätt och sponsrar stora delar av våra resor sedan kriget bröt ut, berättar Bertil.

Allt arbete som görs i Filippus är helt ideellt. Bertil jobbar själv som driftschef på en industri i Örnsköldsvik.

– Men jag jobbar skift så jag är ledig två veckor var sjätte vecka så då brukar jag kunna få ihop det med resorna. Men visst har jag tagit ledigt en del också, säger Bertil Sjöström.

---

Fakta: Ukrainahjälpen Filippus

  • Stiftelsen Ukrainahjälpen Filippus bildades 1992 efter ett besök i Berdichew, Ukraina.
  • Sedan dess har man riktat sig till orter med stort hjälpbehov i Ukraina, som Lutsk, Charkiv och Mucachevo, och även gjort ett antal resor till Oradea, Rumänien.

---

Fler artiklar för dig