Livsstil

Upptäck när barn mår dåligt - ny satsning ger vuxna hjälp

I gemensam satsning vill Blå bandet och LP-verksamheten informera vad alla vuxna kan hålla utkik efter

Väldigt många barn mår dåligt, men det syns inte alltid på utsidan. Därför behövs det fler som verkligen ser barnen och pratar med dem i deras vardag. Det menar Chatarina Forsberg på Blå bandet, projektledare för satsningen “Jag ser “.

Hur gör man om man misstänker att ett barn far illa i sitt hem? Och hur kan man få ett barn att öppna upp och berätta?

Dessa och liknande frågor vill satsningen “Jag ser” hjälpa till med.

– Det finns en risk med att tänka att någon annan finns för det där barnet, att någon annan ser det. Så är det inte alltid, säger Chatarina Forsberg från Blå bandet, som tillsammans med LP-verksamheten driver kampanjen.

– Vi vill få fler att våga agera när man misstänker att ett barn mår dåligt. Ofta räcker det med det lilla, som att börja hälsa på de barn man möter till exempel.

Att börja prata med barn och inte bara om barn – det är en grundbult i den satsning som nu görs. Det är när man verkligen möter barnet som man kan skapa trygghet och få barnet att känna sig sedd, menar Chatarina Forsberg.

– Vår systerorganisation i Norge, Blå korset, gjorde en undersökning som visade att 64 procent av de tillfrågade hade varit eller var oroliga för ett barn. Men bara 18 procent sade sig ha gjort något åt det. Den siffran vill vi hjälpa till att öka.

barn som far illa

– Kanske kan du bjuda hem ett barn på mat, överräcka en påse bullar eller bara sätta dig ner och ställa öppna frågor om vardagliga ting? Att få känna sig sedd behöver alla människor få göra.

barn som far illa

Men ofta kan det räcka långt med något litet, som att fortsätta hälsa på barnet, även när det inte hälsar tillbaka. Eller att lära sig barnets namn.

– Tänk inte att det ska ligga på barnet att komma till oss vuxna och berätta. Många är duktiga på att dölja det som är fel – det finns ofta en stor stolthet till sin familj, och dessutom har de inget annat att jämföra med.

Man kan alltid ringa till Socialtjänsten och rådfråga om man känner oro för ett barn, menar Chatarina Forsberg.

– Barn som mår dåligt finns i allas vår närhet, det måste vi inse.

---

Fakta: “Jag ser”

  • Informationskampanj för att fler barn ska få hjälp om de behöver.
  • I varje klass, i varje förskolegrupp finns barn som far illa i sina hemförhållanden - således berörs alla av barn som mår dåligt.
  • LP-verksamheten och Blå bandet har gått samman för att sprida information om vad man kan göra för dessa barn, och hur man ser att de mår dåligt.
  • Initiativet har tidigare tagits av Blå korset i Norge, en systerorganisation till Blå bandet i Sverige.

---


Fler artiklar för dig