Livsstil

”Jag känner djup sorg över att jag var del av ledarskapet i kraschen”

“Fortfarande ett ärr som alltid kommer påverka mina livsbeslut och tankar om livet”

Efter att podden “Vinhaggornas hämnd” spelat in fem avsnitt med berättelser från tidigare medlemmar i Karisma center, har händelser i församlingen fortsatt diskuteras i olika forum. Dagen kontaktade Thomas Ardenfors och Sven Almkvist, grundare av församlingen, för att höra vad de tänker i dag.

Thomas Ardenfors, i dag kommunpolitiker för Moderaterna, var en av två pastorer att grunda frikyrkoförsamlingen Stockholm Karisma center år 1996. Med anledning av den mängd berättelser som framkommer i de nyinspelade poddavsnitten i “Vinhaggornas hämnd” återkommer Dagen med frågor om tiden med Karisma.

Thomas har själv inte hört talas om vare sig podden eller avsnitten som avhandlar frikyrkoförsamlingen, men säger sig vara “väldigt tudelad” i sina tankar om de nio år när han var en av pastorerna.

– Det är en kombination av att känna djup sorg över det som hände, men också, när man fått perspektiv på saker och det har gått ganska många år, har jag också fått kontakt med människor som var med och kan berätta om den fina verksamheten som fått betyda mycket positivt för dem.

– Det är på ett sätt motsägelsefulla känslor, men de är båda väldigt verkliga för mig.

Vad är det du känner sorg över?

– Över konsekvenserna, slutresultatet av det hela, att det kraschade. Jag känner djup sorg över att jag själv var en del av ledarskapet i den kraschen. Det är sorg på sorg, som jag försökt bearbeta genom åren.

Hur ser du på ditt ansvar i att människor menar sig ha farit illa i församlingen?

– Det är också en del av sorgen naturligtvis, med människor som har den sortens erfarenheter. Jag har tidigare försökt bena ut vad jag kunde gjort annorlunda, i olika omgångar, bland annat i artiklar i Dagen.

Det är ytterst få som hört av sig till mig genom åren, av de som for illa, men de gånger det hänt tror jag att det har hjälpt både mig och den personen att ta ett steg framåt i den djupa sorgeprocessen.

Anser du att det finns det som är ouppklarat eller har du lagt det bakom dig?

– Jag tror att det under hela livet kan finnas ett behov av att fundera över detta och dra lärdomar av det. Det är ytterst få som hört av sig till mig genom åren, av de som for illa, men de gånger det hänt tror jag att det har hjälpt både mig och den personen att ta ett steg framåt i den djupa sorgeprocessen. Det här är ett sår som kanske inte längre blöder, men som fortfarande är ett ärr som alltid kommer forma mycket av mina livsbeslut och tankar om livet.

Stockholm Karisma Center var under närmare ett decennium Sveriges snabbast växande frikyrkoförsamling, fram till att församlingen gick i konkurs år 2005. Kraschen var ett hårt slag för många av de inblandade. Ändå är det inte främst själva konkursen utan vad som hände under församlingens aktiva år som vittnesmålen i podden “Vinhaggornas hämnd” handlar om. Flera av tidigare medlemmarna som programledarna pratat med vittnar om maktmissbruk och utnyttjande på olika sätt.

Thomas Ardenfors understryker att han gärna kontaktas av personer som upplever att de farit illa under de nio år församlingen var aktiv. Genom alla år har han lagt sig vinn om att vara lätt att nå för dem som önskar komma i kontakt med honom för att prata om Karismatiden, resonera eller ställa frågor, menar han.

– Jag har naturligtvis den djupaste respekt för de som inte vill ha kontakt, samtidigt tror jag att det är bra med den sortens samtal, för att kunna ställa sina frågor och lyssna till de svar som eventuellt finns att ge. Även den som inte vill mötas mellan fyra ögon kanske kan tänka sig ett telefonsamtal?

– Det underlättar om människor som farit illa hör av sig. Man kanske inte kan få alla svar, men vi kan åtminstone resonera tillsammans.

Den kristne politikern Thomas Ardenfors blev attackerad av en våldsam man på Turebergs torg i Sollentuna i måndags.

Sven Almkvist, som tillsammans med Ardenfors grundade församlingen, driver i dag nätbibelskolan Bibelskola för Alla, tillsammans med sin fru. Han säger till Dagen att första halvlek av Karisma var “fantastisk”, medan den andra halvan var “en tung tid”.

– Jag har offentligt, i tidningen Dagen för över tio år sedan, seriöst uttryckt min sorg över dem som i slutet av Karismas tid kände sig besvikna. Jag har full förståelse och respekt för de som upplevt det så, säger Sven Almkvist som svar på Dagens fråga om han har något att säga tidigare medlemmar som farit illa.

– Jag står också fast vid det jag då offentligt sagt och jag önskar verkligen att alla involverade ska gå vidare i livet, inte med hämnd, utan med fördjupad insikt om mänsklig svaghet och Guds nåd.


Fler artiklar för dig