Livsstil

”Jävig domare fick Europadomstolen att backa i barnmorskefallet”

Människorättsadvokaten menar att en svensk domare satte käppar i hjulet i målet om Ellinor Grimmark och samvetsfriheten

Det var en jävig svensk domare som gjorde att barnmorskan Ellinor Grimmarks möjlighet till samvetsfrihet aldrig prövades i Europadomstolen. Det säger Grimmarks advokat Ruth Nordström i podden Dagens människa. I samtalet berättar hon även om sin personliga gudstro samt om engagemanget i S:ta Clara kyrka.

Ruth Nordström möter oss på Skandinaviska människorättsadvokaternas kontor i företagshuset Kristallen i Uppsala.

– Just nu är vi fem jurister på heltid plus några juridikstudenter som arbetar som paralegals och praktikanter här. Vi börjar bli ganska många, konstaterar hon medan hon visar runt i lokalerna.

Ruth Nordströms uppdrag i dag handlar både om att ta sig an egna fall samt att leda och fördela arbetet på advokatbyrån. Hon konstaterar att det är svårt att få tiden att räcka, men att hon gillar båda sidorna av arbetet.

För mig är tron min innersta drivkraft och själva motivet till varför jag gör det jag gör.

– Ledarskap kommer ganska naturligt för mig. Jag är uppvuxen med många småsyskon och har haft en hel del ledaruppgifter i kyrkan sedan jag själv var ung. Samtidigt är det inte alltid lätt att leda och jag försöker lära mig hela tiden.

Vilka fall åtar ni er?

– Det varierar väldigt mycket. Men en röd tråd för oss handlar om mänskliga rättigheter och att företräda den lilla människan när han eller hon hamnat ikläm på olika sätt. Just nu företräder vi exempelvis en kvinna som heter Eva Larsson, som uppmärksammades i Aftonbladet nyligen sedan hon blivit vräkt av kommunen samtidigt som hon har en väldigt låg pension, säger Ruth Nordström och öppnar dörren till ett konferensrum.

Hon berättar att byrån har två jourer dit utsatta människor kan vända sig, en i S:ta Clara kyrka och så en på Diakonins hus i Uppsala.

Kan du känna med alla som söker hjälp hos er?

– Jag deltog för en tid sedan i ett panelsamtal med andra människorättsadvokater och en jurist från en människorättsorganisation berättade att hon skapat ett skydd för att inte känna så mycket. Jag förstår henne, men mig fungerar det precis tvärtom. Om jag eller mitt team tappar den här känslan av att nu ska vi ge järnet för den här människan som är orättvist behandlad så skulle vi inte ha samma drivkraft.

Ruth Nordström blev känd för allmänheten när hon åtog sig försvaret av barnmorskan Ellinor Grimmark, som åberopade samvetsfrihet för att inte behöva utföra aborter. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Alla ledarsidor från vänster till höger tog avstånd från oss, konstaterar hon.

Ruth Nordström

Är du förvånad att reaktionerna blev så starka?

– Ja, varken jag eller Ellinor hade den blekaste aning om hur fientliga reaktionerna skulle bli. Vi hade båda varit tydliga med vår kristna tro men drevet i medierna skapade en bild av att vårt engagemang för samvetsfrihet hängde ihop med en typ av amerikansk kristen höger som man inte vill få in i Sverige.

– Dreven påverkade mig tidvis mycket. Min byrå startade som en liten ideell förening, men det framställdes i medierna som att vi skulle vara uppbackade av stora amerikanska lobbyorganisationer. Då fanns det stunder där man stannade upp och funderade, är det värt det här?

I många texter framställdes du som hård och kall, hur ser du på den bilden?

– Jag frågade min dotter en gång om hur hon reagerar på att folk skriver sådant och hon svarade bara “jag vet ju att det inte är sant, de borde fråga mig i stället som känner dig bäst”.

– Jag är ingen hård person, men däremot är jag väldigt beslutsam för att rättvisa ska skipas för mina klienter. Jag har inte varit rädd att gå emot kommuner, landsting eller staten om jag ser att en liten människa kommit i kläm.

Ruth Nordström tycker att det svenska debattklimatet är polariserat och menar att det råder en oförmåga att se pragmatiskt på exempelvis frågan om samvetsfrihet.

– Jag tänker på det när jag ser krisen i förlossningsvården och vet att det finns många kristna sjuksköterskor som tar kontakt med oss och säger att de gärna skulle vilja bli barnmorskor och hjälpa till men att de inte får jobba i förlossningsvården på grund av sin kristna tro.

Efter att ha nekats samvetsfrihet i det svenska rättsväsendets samtliga instanser överklagade Grimmark och Nordström ärendet till internationell nivå. I oktober 2021 kom dock beskedet att Europadomstolen inte skulle ta upp fallet. Ruth Nordström menar i dag att det svenska motståndet mot samvetsfrihet spelade en avgörandet roll även här.

– Det fanns en potentiell jävsituation i och med att en svensk domare var en av de tre domarna som fattade det här beslutet. I andra internationella instanser, som FN:s olika kommittéer, är det uteslutet att en domare fattar ett beslut gentemot sitt eget land. Där är man inte ens närvarande i samma rum. Domaren i fråga hade dessutom tidigare haft en stark koppling till barnmorskornas arbetsgivare och motpart.

– En av mina mentorer är professor i arbetsrätt och skrev i en artikel i Juridisk Tidskrift att “Politiken vann, juridiken förlorade” han menar att det här är en rättsskandal.

Håller du med om det?

– Vi anser att frågan borde ha behandlats i en större kommitté med många domare från olika länder. Då hade det blivit ett utslag som inte hade gett Sverige möjlighet att avvika från den praxis kring samvetsfrihet som gäller i 40 andra europeiska länder.

Ruth Nordströms talar livfullt. Inte ens bakslaget i Europadomstolen verkar kunna dämpa hennes engagemang.

– Visst har jag känt mig uppgiven flera gånger. Men för mig är tron min innersta drivkraft och själva motivet till varför jag gör det jag gör. Bibeln är full av berättelser om rättvisa. Jag ser det som min kallelse att kämpa mänskliga rättigheter och för rättvisa för den lilla människan.

Ruth Nordström, Dagens människa

Under de senaste åren har S:ta Clara kyrka i Stockholm blivit en konkret plats där Ruth kunnat fördjupa denna kallelse ytterligare.

– Första gången jag klev in i S:ta Clara kyrka på gudstjänst kom en fattig, smutsig, hemlös man fram till altaret och satte sig på en stol vid predikstolen. Det var helt naturligt för alla i församlingen och prästen bara nickade och hälsade honom välkommen. Det grep mig väldigt starkt och jag kände att det är så här en kyrka ska vara.

Det är Gud som har mig i sin famn och inte jag som har honom i en liten ask. Det är skönt att veta när det stormar.

Hur har du det med Gud i dag?

– Min underbara morfar ställde alltid den frågan till alla sina barnbarn. “Hvordan har du det med Jesus”, härmar Ruth Nordström, som bodde sina första 16 år i Norge.

– Jag är trygg i min gudsrelation. Det är Gud som har mig i sin famn och inte jag som har honom i en liten ask. Det är skönt att veta att Han håller mig när det stormar.

Fotnot: Dagen har sökt den svenske domaren som var med och fattade beslutet i Europadomstolen.

---

Fakta: Ruth Nordström

  • Ålder: 45 år.
  • Bor: I Uppsala.
  • Familj: Maken Mattias och tre barn.
  • Yrke: Advokat och VD för Skandinaviska människorättsadvokaterna.
  • Övrigt: Har skrivit boken “Till de utsattas försvar – om min match i åsiktskorridoren” (Libris).

---

---

Fakta: Mer i podden - Hör Ruth Nordström om:

  • Hennes engagemang för kristna konvertiter.
  • Hur hennes andliga vanor i vardagen ser ut.
  • Hur en advokats arbetsdag ser ut

---

Fler artiklar för dig