Livsstil

Hon valde bort hitfabriken i Australien - ville beröra på djupet

Efter ett dramatiskt liv har Sarah Lundbäck Bell funnit ro - i dag är hon ansvarig för det kreativa arbetet i pingstkyrkan i Alingsås

Hon har skrivit listettor till popband i Asien, tävlat i Talang i både Sverige och Australien, och som gatumusikant fått se män­niskor gråta. Sarah Lundbäck Bell har varit med om mycket, men det är i lovsången som hon hittat hem.

Det har alltid hänt mycket kring Sarah Lundbäck Bell. 52 år gammal befinner hon sig i stadiet man brukar kalla “mitt i livet” och kan titta tillbaka på flera framgångar. Hon har rest runt i världen både som prisbelönt artist i programmet Talang och som framgångsrik låtskrivare, hon har bott i Australien och sett sina tre söner tävla i både Melodifestivalen och The X Factor Australia.

Men genom åren finns också brustna relationer och sårade hjärtan.

I dag bor Sarah Lundbäck Bell i en villa i Alingsås och driver tillsammans med sin make Hayden flera företag, bland annat musikförlaget The Kennel, med inte mindre än 53 signade låtskrivare. Hayden, som bland annat ska ha upptäckt Savage Garden, träffade Sarah under sin tid i Australien.

– När vi träffades var jag bränd från två äktenskap med kristna män och hade många sår från det jag gått igenom i livet. Jag hade aldrig tänkt gifta mig igen och jag struntade i att Hayden inte delade min tro, säger Sarah.

– Men ju längre vi var tillsammans och planerade våra liv märkte vi att det fungerade bra, för barnen också, och vi valde att gifta oss. Och 2012 tog han emot Jesus!

Sarahs ögon strålar genom skärmen där vi mötts för intervjun. Hon berättar hur Hayden kom hem efter en resa till New York och sa “I’ve met him.”

– “Vem då? Du möter så många”, undrade jag, men sedan såg jag tårarna i hans ögon. Så säger han “Jag har mött Jesus”.

Sarah blir själv rörd när hon berättar och hon får torka sig under ögonen. Haydens besked kom under en tuff tid i parets gemensamma liv. De hade bland annat förlorat det mesta av sina tillgångar i samband med att de blev svindlade av en företagare i USA.

Sarah hade bett mycket för sin man, men ville inte att han skulle pressas till att dela hennes tro. Därför blev det en stor lättnad och glädje den dagen när de tillsammans kunde vända sig till Gud, berättar Sarah.

Sarah Lundbäck Bell, sångerska, artist, låtskrivare.

Även om livet fört henne på krokiga vägar har tron på Gud alltid stått fast. Sarah växte upp som pastorsdotter i en missionsförsamling på Tjörn. Redan som liten visade hon en stark vilja och drivkraft.

När hon som 14-åring blev tillsammans med ungdomsledaren, en tio år äldre man, uppmuntrades det snarare än tittades snett på. I efterhand hade Sarah önskat att föräldrarna skulle försökt att hindra henne från att gå in i en relation så tidigt.

– Det har varit en sorg att inte föräldrarna sa något, men de var väl också förblindade av honom. Den enda som sa något var min syrra, hon var jättearg på mig.

I min förtvivlan slängde jag ner min bibel på golvet och Psalm 23 kom upp.

– Visst var jag självständig redan som ung, men man formas också mycket av den miljö och de personer man omger sig med i unga år. Jag spelade till exempel gitarr, piano och tvärflöjt, men eftersom han tyckte det var löjligt att spela i ensemble slutade jag, för att “pleasa” honom, berättar hon.

När Sarah fyllt 18 gifte de sig. Bara ett par år in i äktenskapet lämnade maken Sarah och deras fem månader gamla son för en annan kvinna. Sarah minns natten när allt kom fram.

– Det låter kanske konstigt, men jag bad, skrek, grät och sjöng lovsång! I min förtvivlan slängde jag ner min bibel på golvet och Psalm 23 kom upp. Jag låg på knä på golvet och läste psalmen om den gode herden, om och om igen. Jag satte in mitt eget namn i texten för att lättare kunna ta åt mig av orden.

Dagengalan 2021. Örebro, Pingst.  Sarah Lundbäck Bell.

Att prata med Sarah är lite som att åka bergochdalbana. Det går snabbt och samtalet tar vindlande färder i det som hänt i hennes liv. Utan omsvep berättar hon att hon har adhd – något som, tillsammans med hennes personlighet, bidrar till att hon alltid gillat att ha mycket på gång.

När Sarah fyllde 35 år fick hon en efterlängtad gitarr i födelsedagspresent och ett nytt kapitel kunde börja. Sarah började skriva egna låtar. En dag när hon befinner sig på Centralen i Stockholm för att åka hem efter ett bröllop får hon en idé. Om hon skulle testa att spela några av sina låtar för de förbipasserande?

– Jag var livrädd, men ringde min bror som är lika crazy som jag, och han uppmuntrade mig. “Du kommer märka på responsen om de gillar det”, sa han.

Så Sarah satte sig på en bagagevagn och började spela. Ganska snabbt kom en person fram för att upplysa henne om att man brukar sätta fram en hatt eller liknande där folk kan lägga pengar.

Sarah skrattar åt minnet.

Hon kommer aldrig glömma den respons hon fick från flera av de förbipasserande. Personen som lade ner två gröna äpplen, bara för att kunna ge henne något, eller den välklädde mannen i 40-årsåldern som kom fram för att berätta att hennes sånger gett honom modet att gå vidare i livet trots ett svårt uppbrott.

– Det var en sådan kärleksspark! Att få dessa människors reaktioner och uppskattning. Där och då fick jag förstå att människor kan bli påverkade av det jag skriver, på ett positivt sätt.

Några veckor senare åker hon tillbaka för att göra om det. Då, när hon sitter och spelar, kommer en kille springande. Han passerar Sarah, men hejdar sig i steget och springer tillbaka för att kasta sitt visitkort i Sarahs gitarrfodral, med orden “Please call me!” Det visar sig att han jobbar i musikbranschen och ordnar så att Sarah får sjunga för en expertpanel.

Det låter nästa overkligt detta.

– Ja, hela den här resan är som en film. Det är så konstigt det som händer.

En morgon några månader senare, när Sarah står i morgonrock, får hon ett telefonsamtal om att de vill signa henne som låtskrivare och artist till Australien och Asien. Hon är 36 år, har just släppt sin första skiva i Sverige, och nu ska hon på 32 dagar ha 31 olika möten på tre olika kontinenter. Hon minns hur en av sönerna, när han förstod att något stort var på gång, undrade om han nu kunde få chokladpuffar till frukost i stället för havregrynsgröt.

Sarah bjuds med att tävla i tv-showen Talang i Australien, och i Sverige under samma period, – hon uppträder, turnerar, har tre låtar på Billboardlistan och musikkarriären pekar rakt uppåt. Men på intervjufrågor om det alltid varit hennes dröm att stå på scenen vet hon inte vad hon ska svara. Är det verkligen här, i jagandet efter nästa hit, som hon vill vara? Under denna period skriver Sarah en egen låt utifrån en predikan hon hört, och märker hur den berör människor på ett särskilt sätt.

– Nu kommer min adhd fram här, jag kommer ju inte ens ihåg titeln på mina egna låtar, skrattar Sarah och plockar upp telefonen för att ta reda på den.

– Jo, “You are in my feature” heter den. Den handlar om hur Jesus finns i vår framtid och går med hela vägen. En kvinna som hört låten kommer fram till mig och tårarna rinner på henne när hon tackar och berättar att den gått rakt in i hennes liv just då.

Det blir en ny vändpunkt för Sarah.

Efter mötet med kvinnan mal tankarna: Är det priser och antalet streams som är viktigast eller är det att få beröra människor, som hon gjorde med kvinnan?

– Jag tror jag grät i 24 timmar – det var ett vägskäl jag stod inför.

Som läsaren nog kan lista ut valde Sarah något helt nytt - att avsluta jobbet som låtskrivare i Australien och återvända hem tillsammans med maken Hayden. Hon läste på Akademi för ledarskap (ALT) och fick senare en anställning i Smyrnakyrkan i Göteborg och sedan ett halvt år tillbaka jobbar hon i Alingsås Pingst där hon driver lovsångsarbetet City of Lights. Tillsammans med sitt team har Sarah bland annat bidragit med en ny lovsång, “Så god”, till projektet Ny musik i Pingst. Sarah befinner sig på en bra plats i livet.

– Min önskan är att mitt liv får vara ett bevis på Guds godhet och nåd. Jag har blivit sårad över vad andra gjort mot mig, och har själv gjort saker som inte blev bra. Men jag har valt att vara ärlig med min resa och mina misstag.

– Det finns ingen människa som går igenom livet utan att göra fel och vi behöver Jesus och det han gjorde på korset, säger hon.

---

Fakta: Sarah Lundbäck Bell

  • 52 år, bor i Alingsås med maken Hayden. Tre söner, födda 1990, 1993 och 1994.
  • Skriver egen musik och är anställd i Pingst Alingsås kreativa musikarbete.

---

Fler artiklar för dig