Livsstil

”Något hände de där dagarna - efteråt har jag förstått att det var Gud”

Staffan Engström: Jag vill uppleva mer, tränga in djupare, känna starkare

Släkt, paket och massor av julmat. Staffan Engströms jular brukar se ut som det för de flesta. Men i år blir det annorlunda. I år firar Staffan jul på en kristen retreatgård. Drömmen är att på riktigt uppleva mer av julens kärleksbudskap.

Är du mitt i julstressen? Det är inte Staffan Engström. Inför hans julafton i år behövs inga julklappar. Julmaten blir han bjuden på dit han kommer, och han behöver inte packa särskilt mycket saker när han åker. Allt han tar med sig för årets julfirande är lite träningskläder och ett öppet sinne.

Det här blir det första året som Staffan Engström firar julen med retreat på Berget. Berget ligger strax utanför Rättvik i Dalarna och innefattar två retreatgårdar. Verksamheten drivs av en ideell stiftelse, som inte är kopplad till något samfund, men på gården firas både katolsk och svenskkyrklig mässa. Syftet med Berget är att erbjuda människor retreater och annan verksamhet som kan leda till andlig fördjupning och bidra till kyrkans enhet.

Staffan Engström som just nu är singel och vars son bor i USA, brukar precis som de allra flesta fira jul med släkt och familj.

– Jag har oftast firat med mina föräldrar, systrar och deras familjer. Det brukar vara fart och fläkt och massor av julklappar. I min familj är jag den spännande morbrorn som lever lite knasigt och annorlunda i jämförelse med de andra.

Familjen tog Staffan Engströms besked om att han inte kommer hem i år, med ro.

– De har ju vant sig vid att jag åker på retreat vid andra tider under året, så de blev inte jätteförvånade. Sen tror jag också att de sett att jag mår bra av att vistas i klostermiljö då och då.

Ja, detta med retreat och tillfälliga vistelser i kloster har varit en viktig byggsten i Staffan Engströms liv länge. Allt började år 2002, då han bodde i Boston och arbetade med IT-analys. Livet snurrade snabbt, både i det privata och i karriären. En trasig relation gjorde att Staffan Engström hamnade i en slags identitetskris som han inte riktigt visste hur han skulle ta sig ur.

– En vän till mig, som var katolik, gav mig rådet att åka till de kloka munkarna i Sankt Josephs Abbey i några dagar. Jag var skeptisk, men åkte ändå. Det har jag aldrig ångrat.

Staffan Engström har starka minnen av sin första retreat i klostret:

– Jag var arg, stressad och besviken när jag kom dit. Men det var som att gå in i en värme som bara omslöt mig. Något hände under de där dagarna. I efterhand har jag förstått att det var Gud.

Staffan Engström

En sak som berörde Staffan Engström extra starkt var mötet med munkarna.

– Det blir en särskild, kärleksfull energi kring människor som ägnar hela dagarna åt att be. Allting blir så ömsint omkring dem.

En annan känsla som utmärker klostermiljön, är enligt Staffan Engström, den befriande känslan av att ingen vill ha något av en.

– Det är också därför det är så skönt med den tysta retreaten. Ofta när man pratar med någon vill man så ofta ha ut något av den andra och vice versa. Även om det är omedvetet. I tystnaden finns ingen prestation, den är kravlös.

Retreaten i Sankt Josephs Abbey blev starten på en ny vana i Staffan Engströms liv.

Under de tio år som han sedan blev kvar i USA, åkte han regelbundet tillbaka till klostret:

– Jag var där var sjätte månad, för det var så ofta man fick komma. Jag visste inom mig att klostret var min plats för räddning. En plats där man alltid tog emot mig. Utan att döma och utan att vilja ha något av mig.

Samtidigt växte sig den kristna tron allt starkare inom Staffan Engström. Efter en vuxenkonfirmation i New York konverterade han och blev en del av den Katolska kyrkan.

År 2014 kom Staffan Engström hem till Sverige och Stockholm. Där fann han sin andliga hemvist både i Katarina kyrka på söder, en församling som är en del av Svenska kyrkan, och i Sankt Eugenia, en katolsk församling mitt i city. Han började också söka efter en ny plats för att åka på retreat. Genom tips från vänner fann han Berget, en plats som precis som hans egna kristna liv präglas av ekumenik. Stommen i retreaterna där är den återkommande tidebönen morgon, middag och kväll och den dagliga mässan. Under delar av dagen är besökaren i tystnad, men där finns också möjlighet till enskilda samtal med medlemmarna i kommuniteten.

För några år sedan införde Staffan Engström vanan att fira nyår genom att åka på retreat. Det passade honom bra.

– Just kring nyårsfirandet byggs så ofta en “hype”. En slags förväntan på allt som ska hända. För mig var det skönt att bryta det och i stället vara på en plats där man får hjälp att komma in i lugnet. Det som händer efter ett par dagar är att man börjar uppskatta miraklet av att faktiskt bara få vara.

Staffan Engström

I år väljer han alltså att även fira jul så. Exakt hur schemat på gården är upplagt över juldagarna har han inte tagit reda på.

– Förmodligen serveras det julmat, men för övrigt ser jag fram emot en julretreat som ser ut ungefär som det brukar göra; stillhet, bön, kristen djupmeditation, skogspromenader, yoga och mässa.

Valet att åka bort över julen handlar inte om att han inte gillar julen.

– Tvärtom, säger han bestämt.

– Jag älskar julen. Men ofta är firandet så fullt av folk och händelser att man inte får en chans att ens försöka ta till sig av julens budskap. Jag har ofta tittat på våra julstjärnor, ljus och krubbor och tänkt att jag vill uppleva mer, tränga in djupare, känna starkare, leva i den känslan mer än korta flyktiga ögonblick.

Djupast sett, menar Staffan Engström, handlar hans annorlunda val inför den här julen om en stark längtan efter Gud.

– Jag vill träna på att acceptera att Gud kom till jorden och blev människa, att leva med Ordet. Om jag åtminstone kunde komma lite närmre. Det är min förhoppning!

Finns det då inget han kommer sakna av den vanliga julen? Staffan Engström tänker efter en liten stund, sedan ler han:

– Jo, jag kommer sakna att få ge julklappar. Det får jag ta igen!

---

Fakta: Staffan Engström

  • Ålder: 49
  • Bor: I Lägenhet på Fridhemsplan, Stockholm
  • Arbetar som: Entrepenör inom AI (Artificiell Intelligence)
  • Familj: En son i USA, två systrar, fyra systerdöttrar och många kusiner.
  • Firar jul: Med att åka på retreat på Berget, en kristen retreatgård i Rättvik

---

---

Fakta: Fler kristna retreatgårdar

  • Bjärka-Säby, strax utanför Linköping. Hit kan du åka både på enskild retreat och på temaretreater som ofta leds av Ekumeniska kommuniteten.
  • Lia gård, Rendalen Norge. Här erbjuds retreat för enskilda personer, grupper och för barnfamiljer.
  • Åh Stiftsgård, Bohuslän. Gården drivs av Svenska kyrkan och anordnar allt från endagars- till femdagars-retreater.
  • Killians bönegård, Österlen. Här kan vem som helst bli medlem och åka på så kallade “Ora et labora-dagar” där man går in i gårdens rytm av bön och arbete.
  • Lilleskåg, Allingsås. Drivs av Svenska kyrkan och Själavårdsinstitutet Lilleskog. Här kan du bland annat välja en retreat som utgår från Ignatius av Loyolas “Andliga övningar”, med enskild bön och meditation.
  • Wettershus är en av Sveriges äldsta retreatgårdar som drivs av en ekumenisk stiftelse. Den ligger söder om Gränna med utsikt över Vättern och Franciskus-leden som går genom området.

---

Fler artiklar för dig