- Jag tror på Jesus Kristus och jag är stolt över det, säger Jan Emanuel Johansson.
Han tar gärna av sig tröjan och visar alla sina kristna tatueringar. Tron är viktig för honom, trots att han aldrig fick den med sig hemifrån. Allt började när han som femtonåring fick tag i ett exemplar av Seriebibeln.
– Jag kommer snart, Göteborgs-Posten ville ha längre tid med mig än jag trodde.
Jan Emanuel Johansson ursäktar sig när han ringer. Klockan är fyra på eftermiddagen, men det är redan mörkt där vi står utanför hans stora vitputsade villa i Norrtälje. På andra sidan staketet lyses trädgården upp av lamporna från poolen. Veckans gäst i podden Dagens människa, Jan Emanuel Johansson är sen till vår intervju. Men det är okej. Det är många som drar i honom och i dag hade Göteborgsposten, där Johansson också skriver regelbundna krönikor, bokat in sig.
Det är svårt att med en mening beskriva vem Jan Emanuel Johansson är. För dem som har varit med ett tag är han politikern och entreprenören med en bakgrund som värsting. Socialdemokraten som slog igenom som kändis genom att delta i och vinna Expedition Robinson. Men även många yngre har koll på Jan Emanuel Johansson och de har i stället upptäckt honom via sociala medier. Där kan man ta del av Jan Emanuels starka åsikter, som ibland går i linje med klassisk socialdemokrati och ibland handlar om varför Jan Emanuel Johansson nonchalerar sina parkeringsböter. Här får vi också titta in i hans guldkantade vardag. Många har sett Youtube-klippen där Jan Emanuel köper klockor för miljoner och visar runt på sin lyxbåt.
[ Jan Emanuel Johansson: Vi ska vara stolta över vår kristna historia ]
Och visst, det är en snygg Mercedes som Jan Emanuel Johansson till slut anländer i den här eftermiddagen. Men sedan bjuder han in oss i vad som också verkar vara ett rätt så vanligt villaliv i Norrtälje. Vi hälsar på hustrun som nog inte riktigt visste att två journalister skulle dyka upp lagom till middagen, vi småpratar med tonårsdottern och klappar den franska bulldoggen. För att inte störa övriga familjen sätter vi oss i soffan i vardagsrummet.
Jan Emanuel Johansson behöver inte värmas upp med något kallprat. När vi kontaktade honom för intervjun svarade han “visst, jag har väntat på att ni ska höra av er”. Vi går direkt in på våra kärnfrågor, de som handlar om tro.
Jan Emanuel Johansson växte upp i Gottsunda i Uppsala, ensam med sin mamma, men han hade också en relation med sin pappa. Ingen av föräldrarna var särskilt troende, men pappan hade en seriebibel som tonåringen Jan Emanuel kom över. Här började hans intresse för Bibeln och för den kristna tron.
– Om man är barn och gillar blodiga berättelser är ju berättelserna i Gamla testamentet de bästa tänkbara, säger han och skrattar.
[ Hör poddintervjun med Jan Emanuel Johansson här ]
Jan Emanuel Johanssons tonårstid var stökig och han blev vad man på den tiden kallade för en “värsting”. Men parallellt med slagsmålen och det smått kriminella liv han levde, växte en första trevande tro på Gud fram.
– Det var Gamla Testamentets Gud. En straffande Gud. Varje gång det gick åt pipsvängen tänkte jag att det var på grund av något dåligt jag gjort.
Vår vanliga, nästan romantiska bild av barnatron som något tryggt och varmt att hålla fast vid stämmer alltid inte in på hur det var för Jan Emanuel. För honom var tron snarare en sträng logik. Men sedan dess har saker hänt. Tron har utvecklats.
– I dag ser min relation till Gud och till bibeltexterna annorlunda ut. Det har gått från att jag tyckte att det var Gamla testamentet som var grejen till att jag i dag har funnit den kärleksfulla och förlåtande guden i Nya testamentet.
Att säga att man är kristen är inte det samma som att säga att andra religioner är dåliga.
Tror du på Jesus?
Jan Emanuel Johansson skrattar. Det är uppenbart att han tycker frågan är dum:
– Ja, det hade väl varit bökigt att utge sig för att vara kristen men sedan inte tro på Jesus. Sedan är det irrelevant för mig om Jesus kom till på något övernaturligt sätt eller om det var en snickare iblandad. Jesus var Guds son oavsett. Och det är inte själva miraklerna kring Jesus som är grejen för mig. Det är vad han gjorde och sa. Han visade hur vi ska leva som människor.
Lyssna på hela podden här:
Jan Emanuel pratar obehindrat om sin tro och citerar med lätthet Bibeln. Ibland låter han lite gammaldags, som när han talar om vikten av att försöka leva upp till de kristna dygderna. Kanske, påpekar vi, är det inte alla som tycker att han själv levt ett liv präglat av dygder. Genom åren har Jan Emanuel fått en hel del kritik, bland annat från socialdemokrater som anser att han tjänat lite för mycket pengar på de stödboenden för ensamkommande flyktingungdomar som hans företag drivit. Men Jan Emanuel håller inte med.
– För det första var jag förmögen långt innan jag började arbeta med stödboenden. Kritiken var att dygnskostnaden för våra boenden var för hög och att vi tjänade pengar på det, men allt gjordes på upphandling, eftersom vi var de som kunde göra jobbet bäst till bäst pris.
Men kan du förstå att vissa tyckte att det rimmade illa inom Socialdemokraterna där man genom historien varit kritisk mot privatiseringar?
– Ja, fast om vi inte haft privata aktörer under flyktingkrisen 2015, då hade folk fått bo i tältläger, slår Jan Emanuel Johansson fast.
Det är lätt att uppfatta Jan Emanuel som alltigenom självsäker, men samtidigt finns där också en slags ödmjukhet. När vi börjar prata om det personliga bönelivet poängterar han hur viktigt det är för honom att dagligen bekänna att han är syndare.
– Jag är svag både i kött och tanke, men jag gör mitt bästa, säger han.
Något annat som är bärande i hans kristna liv är tacksamheten. Jan Emanuel berättar att han tackar dagligen, och att han ofta återupprepar samma fraser. Upprepning är något han upptäckt att han mår bra av.
– Jag säger ofta käre Gud, käre, käre Gud. Men sedan nämner jag sådant jag är tacksam för just då. Alldeles nyss till exempel när jag var ute i köket tackade jag för min tonårsdotter. Det är ju ett mirakel att ha barn som mår bra!
Någon riktig frälsningsupplevelse tycker han inte att han riktigt haft, men tron bär honom ändå.
– Den kristna tron har gett mig möjligheten att vända mig till någon som är större än mig själv. Det är en trygghet och något jag är stolt över, så stolt att det märks på min kropp. Det syns på alla mina tatueringar.
Vi frågar Jan Emanuel om tatueringarna. Plötsligt tar han av sig t-shirten och börjar berätta om allt ifrån kors och Mariaikoner, till ichtusfiskar, hebreiska inskriptioner och bibelcitat han låtit tatuera in.
– Jag tror att vi svenskar skulle må bra av att våga stå för vår tro lite mer. Att säga att man är kristen är inte det samma som att säga att andra religioner är dåliga. För mig är det viktigt att tala om att jag tror inte på Buddha. Jag tror på Jesus, och jag är stolt över det.
---
Fakta: Jan Emanuel Johansson
- Ålder: 47 år.
- Gör: Entreprenör, politiker, influerare.
- Familj: Hustru och två barn, en son och en dotter
- Bor: Villa i Norrtälje och övernattningslägenhet på Östermalm
---
---
Fakta: Mer i podden – Hör Jan Emanuel Johansson om:
- Varför han tycker att snällhet är en underskattad dygd.
- Sina tankar om Jesu uppståndelse.
- Om senaste gången som han kände sig tvungen att “skicka någon i backen”.
---