Livsstil

En liten församling med stor betydelse för Värsås

Kan bli “Årets församling”: Värsås missionsförsamling skapar meningsfull fritid för barn och unga, och ställer sina helt nya lokaler till förfogande

I ett mindre samhälle ute på landet kan en aktiv församling ha otroligt stor betydelse. Så är det i västgötska Värsås. Där finns Värsås missionsförsamling, med nybyggda lokaler, som betjänar hela samhället. Nu är församlingen nominerad till Dagens utmärkelse “Årets församling”.

I det lilla samhället Värsås, en av Skövde kommuns mindre tätorter, bor runt 1 500 personer. Här är fotboll och scouting de två stora fritidsaktiviteter som finns att tillgå för barn och unga. Det senare står den lokala missionsförsamlingen för.

För ett år sedan invigde församlingen helt nya lokaler, byggda inte minst med tanke på barn- och ungdomsverksamhet. De tidigare lokalerna var slitna och det började också bli trångbott – församlingen betjänar upp till hundra barn och tonåringar i olika grupper. Förutom scouter finns här dansgrupp och ungdomskvällar på fredagar.

– Vi är en typisk landsortsförsamling och vi verkar i ett samhälle där det inte finns så mycket annan verksamhet, konstaterar Anders Persson, ordförande i församlingen.

grävare

– Majoriteten av de barn och unga som deltar i vår scoutverksamhet tillhör inte församlingen. Jag som varit medlem sedan mitten av 1980-talet ser hur de som var unga då kommer tillbaka med sina barn för att sätta dem i vår verksamhet. Sådant är väldigt roligt – vi har ett stort förtroende bland folk i samhället.

Förutom scoutverksamheten vill församlingen synas och verka även på andra sätt. Vid tre tillfällen varje år deltar de därför i, och anordnar själva, större mötesplatser för Värsåsborna. Vid firandet av Valborg sätter församlingen upp en stor scen bakom kyrkan och bjuder in till en kväll som samlar stora delar av bygden. Inför firandet tågar musikkåren med scouterna genom byn för att samla upp folket. Det brukar komma mellan 200 och 300 personer, berättar Anders Persson.

Vid lucia bjuder församlingen, när pandemin inte sätter stopp, in till luciafirande i kyrkan som alltid fyller kyrkan med folk. Och vid ytterligare ett tillfälle varje år är församlingen drivande vid en större mötesplats:

– Under 30 års tid nu har vi varit med och anordnat något som kallas “Kul på byn” och som hålls en onsdag i maj när solen skiner. Då samlas hela byn på en gräsplan och vi får träffas alla föreningar och samhällsinvånare under två timmar, för att umgås, leka och till exempel grilla pinnbröd tillsammans. Det är en mötespunkt som man verkligen uppskattar från alla håll, konstaterar Anders Persson.

scoutinvigning i kyrka
Värsås missionsförsamling.

Medlemsantalet i församlingen ligger på strax under hundra, varav ungefär 50 personer är aktiva. Hälften av de aktiva är pensionärer. Men att det finns ett stort ideellt engagemang och en framtidstro i församlingen råder det inget tvivel om. Inte minst med tanke på den nyligen genomförda renoveringen och utbyggnaden av församlingens lokaler.

– Vi hoppas och tror att våra funktionella, handikappanpassade lokaler får vara en mötesplats för Värsåsborna, för både stora och små sammanhang. Till våren ska till exempel kommunen ha en föreningsträff och då vill de använda våra lokaler, det är positivt.

– Vi vill skapa ett behov av att mötas just här, i kyrkan.

Och kommunen ser mycket positivt på församlingens engagemang och synlighet i samhället, åtminstone enligt kommunens ordförande Conny Brännberg (KD).

– Utöver sin vanliga församlingsverksamhet är de en enande kraft i bygden. Man kanske inte kan kalla dem ett byalag, men de har ett stort samhällsengagemang. Det låter som en perfekt kandidat för Årets församling, säger Conny Brännberg.

kommunpolitiker

Han berättar att när barnfamiljer vill flytta till kommunen är det viktigt att det finns meningsfulla fritidsaktiviteter för barnen att erbjuda, där är församlingens verksamhet otroligt viktig.

– Det är ett problem i Sverige att många flyttar in till städerna och att landsbygden utarmas. Då behövs det goda exempel på våra mindre orter, som visar på engagemang och som skapar ett utbud för fler att ta del av. Det kan vara avgörande för om folk vill flytta till en ort eller inte, säger Conny Brännberg.

Med nyinvigda lokaler och en pandemi som förhoppningsvis håller på att ge sig längtar Värsås missionsförsamling nu efter att få bjuda in fler personer till kyrkan, och även att få samverka mer med Svenska kyrkan och Betaniaförsamlingen som också finns på orten.

– Det känns fint och viktigt att vi kristna är en enighet i samhället och att vi tillsammans visar på Jesus Kristus genom allt vi gör, säger Anders Persson.

---

Fakta: Värsås missionsförsamling

  • Samhället har omkring 1 500 boende och församlingen runt hundra medlemmar och ungefär lika många deltagare i församlingens ungdomsarbete. Många av medlemmarna är över 70 år.
  • Gjorde en utbyggnad av kyrkan strax innan pandemin, med bland annat utökade lokaler för ungdomsverksamheten.
  • Under pandemin satsade man på att fortsätta barn- och ungdomsverksamheten, med scouting och tonår, genom att ställa om till utomhusaktiviteter.

---

---

Årets församling

  • Tre nominerade kandidater väljs ut av en erfaren jury sammansatt från en bredd av kristenheten med stor vana och insyn i församlingsarbete. Juryn utser därefter en vinnare som presenteras på DagenGalan den 20 november 2021.
  • Bibeln beskriver församlingen som Kristi kropp, och Årets församling återspeglar det på ett lokalt plan.
  • Årets församling ska på ett hållbart och sunt sätt förvalta alla aspekter av det kristna uppdraget i sin närmiljö, och vara ett självklart andligt hem för sina medlemmar.

---

Fler artiklar för dig