Som nyvald förbundsordförande ska hon leda den kristna pensionärsorganisationen RPG:s kamp mot åldersdiskrimineringen i Sverige.
Så ser Ann-Christin Lindbom på sin uppgift. Men så ser väl också ledare för andra pensionärsorganisationer på sitt jobb?
– Ja, säger hon, men vi för vår kamp utifrån kristna värderingar. Det är viktigt.
“RPG är en ideell och partipolitiskt obunden pensionärsorganisation som har sin grund i kristna värderingar.” Så står det i stadgarna för Riksförbundet pensionärsgemenskap (RPG). Och det skäms inte Ann-Christin Lindbom för.
– Tvärtom. Den grunden är betydelsefull.
Där någonstans kommer vårt samtal in på begreppet åldersdiskriminering, och därmed människovärde.
– Diskrimineringen av äldre existerar verkligen i Sverige. Se bara på riksdagens sammansättning. Vid valet 2018 gick endast sex riksdagsplatser av 349 till personer som var 65 år eller äldre. Trots att mer än var fjärde väljare tillhörde den åldersgruppen.
[ RPG-föreningar behövs i fler församlingar ]
I den praktiska vardagen tar den sig olika uttryck, menar Ann-Christin Lindbom.
– Jag tänker bland annat på digitaliseringen. Den kan vara en tillgång, men också ett problem för äldre. Man måste få känna sig som en värdig människa även om man inte kan plocka fram en smartphone ur väskan eller fickan och fixa allt mellan himmel och jord. Nu är det snarast skämmigt i omvärldens ögon att inte klara det.
När bankkontor efter bankkontor stänger drabbas äldre som inte har tillräcklig digital kompetens. Men vem bryr sig om det?
– Äldre människor måste kunna uträtta sina bankärenden på ett lokalt bankkontor. Och många har svårt att klara en hastig övergång till ett kontantlöst samhälle. Där måste vi ta det lugnt. Själv ser jag gärna att vi får behålla kontanter.
Pensionssystemet som är ett enda lapptäcke. Tandvården som kan knäcka en fattigpensionärs ekonomi. Den regelbundna screeningen av bröstcancer som upphör vid 74 års ålder – trots att var femte bröstcancerdrabbad kvinna är 75 eller äldre.
RPG:s nya förbundsordförande har inte svårt för att peka ut sådant som behöver rättas till. Hon är beredd att kämpa för förändringar och skapa rättvisa villkor åt seniorerna.
Så vad har då kristen tro med detta att göra? Varför anser hon att det behövs just en kristen pensionärsorganisation?
– Därför att den kristna tron definierar synen på människans värde. Den säger att en bräcklig och svag människa som inte längre är yrkesverksam är lika mycket värd som en stark och produktiv person. I den kristna synen är människovärdet inte kopplat till prestation. Där finns nyckelord som nåd, förlåtelse och försoning.
Men, betonar Ann-Christin Lindbom, det är inte bara troende kristna som kan bli medlemmar i RPG.
– Fast den som vill ansluta sig måste förstås känna sig hemma med den värdegrund som är vår.
Och, säger hon, RPG samarbetar hela tiden med pensionärsorganisationer som inte åberopar kristna värderingar.
– Tillsammans har vi starkare muskler när vi möter regeringens och olika myndigheters representanter. Ju fler vi representerar, desto lättare får vi gehör för våra synpunkter. Så fungerar det.
RPG finns med i regeringens pensionärskommitté och i Socialstyrelsens äldreråd. Man träffar myndigheter och är remissinstans för olika utredningar. Så hur är det då med de egna musklerna? Är man ständigt beroende av att kroka arm med andra organisationer för att kunna trycka på i viktiga frågor?
Pandemin har gjort att föreningsverksamheten gått på sparlåga och medlemsantalet är vikande. I dag har RPG omkring 11 000 medlemmar. Men det hindrar inte den tillträdande förbundsordföranden från att vara optimistisk.
– I Lund, där jag har min RPG-hemvist, har vi ökat antalet medlemmar på senare tid. Vi har fått in en del yngre, som vill stödja vårt påverkansarbete. Och jag tror att vi på riksplanet kan fördubbla antalet medlemmar inom några år.
Hur ska det gå till?
– Påverkansarbetet är en del av vårt tudelade uppdrag. Den andra delen handlar om gemenskap. Under pandemin har vi lärt oss hur viktig den delen är. Människor törstar efter att få vara tillsammans och göra roliga och intressanta saker.
Programverksamheten, säger Ann-Christin Lindbom, den är superviktig.
– Pensionärer är ingen homogen grupp. Vi är individer med olika intressen och olika tycke och smak. Därför måste vi ha en bred programverksamhet som möter olika behov. Variationen är viktig.
Hon tror mycket på aktiviteter som inte har renodlad föreningskaraktär. Det gäller alltså för de lokala föreningarna att vara uppfinningsrika.
– Under pandemin har RPG i Lund arrangerat promenader. Det har varit mycket uppskattat.
– På andra håll är man duktig på att ordna konserter med artister som drar mycket folk. Om man då tar inträde kan man både stärka ekonomin och värva nya medlemmar.
[ Ardalan Shekarabi: Kyrkor viktiga för att bryta ålderismen ]
Själv kom förbundsordföranden med i den organisation hon nu leder 2010, när RPG Lund startade.
– Jag tyckte det verkade spännande, och jag mötte trevliga människor i föreningen. Så jag gick med och aktiverade mig.
Och så gick det som det gick. Via distriktsstyrelsen och förbundsstyrelsen till ordförandeposten.
En gång i världen var hon skolledare i områden som Luthagen och Gottsunda i Uppsala, och i Osby föll det på hennes lott att hantera en organisationsförändring som innebar att hon tvingades säga upp skolpersonal.
Tuffa utmaningar. Möjligen blir jobbet som RPG:s förbundsordförande något fridsammare. Men en utmaning är det.
---
Fakta: Ann-Christin Lindbom
- Aktuell: Vald till RPG:s förbundsordförande 2021-09-18.
- Bor i Veberöd i Skåne.
- Familj: Gift, tre barn, sex barnbarn.
- Född: i Örebro, uppväxt i Karlskoga, bott i Uppsala i 35 år.
- Yrkesbakgrund: Skolledare i Uppsala och Osby. Pensionär sedan 2007.
---