Livsstil

Stanley Sjöberg nära att dö - planerade sin egen begravning

“Vi trodde inte, och det har heller inte varit vår främsta bön, att jag skulle överleva detta”, säger frikyrkoprofilen.

I mars bröt han lårbenshalsen, kort därefter föll han baklänges och fick ytterligare en fraktur. I samma veva insjuknade Stanley Sjöberg i covid-19. Det har varit en tid av tystnad, men nu är 85-åringen tillbaka.

Han är mån om att det inte ska låta som att han förhäver sig. Stanley Sjöberg vet att flera i hans bekantskapskrets har och har haft det betydligt värre, med sjukdomar och skador. Han är också fullt medveten om att när en 85-åring drabbas av svåra skador i kombination med tuff sjukdom går det inte alltid bra. Med detta sagt berättar han om de senaste månaderna, när varken han eller familjen trodde att han skulle komma tillbaka.

– I mars bröt jag lårbenshalsen och det är ju en förfärlig upplevelse, den är jag märkt av fortfarande, säger Stanley och berättar hur han är beroende av sin rollator för de dagliga promenaderna.

– När jag tyckte att jag hade blivit bättre stod jag i köket för att hjälpa till med matlagningen, som jag tycker om att göra. Då förlorade jag balansen och föll baklänges – jag slog huvudet och ryggen och fick ytterligare en fraktur.

Till råga på allt insjuknade han i samma veva i covid-19.

– Febern låg på över 40 grader och jag var helt borta. Jag tappade på något sätt medvetandet och närvaron. Läkaren sa till mig att när en äldre man i min ålder drabbas, då är det inte vanligt att man överlever. Så jag är tacksam att få hänga med ett tag

Makar

till.


Det har varit en dramatisk period, för hela familjen. Varken Stanley själv eller hustrun Kerstin och döttrarna, trodde att han skulle överleva. När han ska berätta om hur han och Kerstin förberedde sig inför att han troligen skulle dö blir rösten allt svagare tills den bryts av tårar.

– Det är viktigt att säga att jag är tacksam till Gud, men att vi inte i första hand bett om att han ska göra mig frisk, utan Kerstin och jag har mer tänkt på vad det innebär att vara beredd inför döden. Att vara försonad i livets avslutning.

– Jag har inte varit ensidigt inställd på att Gud måste låta mig få leva och göra mig frisk utan min dröm har nog mer handlat om att bli mottagen när livets slut närmar sig.

Rösten tystnar i luren. Det är tydligt hur vissheten om att stå nära livets slutskede berör på ett starkt sätt. Stanley berättar hur hustrun och döttrarna hann börja förbereda begravningen. De räknade inte med att han skulle komma igen efter detta. Men där, på gränsen mot döden, är det tacksamheten som blir det framträdande, menar Stanley. Han kan titta tillbaka på ett rikt liv där han på olika sätt har fått finnas till för andra människor.

Han har bland annat varit missionär i Pakistan och Indonesien, han har predikat evangeliet i avlägsna byar där namnet Jesus aldrig tidigare nämnts och samtalat med muslimer i Mellanöstern om Jesu gudomlighet. Han tog initiativ till Jesusmanifestationen som arrangerades första gången i maj 2008 och samlade mellan 12 000 och 15 000 människor. Och han har inte varit rädd för att sticka ut hakan och säga ifrån när han upplevt något orättfärdigt, som när han tillsammans med ett antal församlingsmedlemmar invaderade porrbutikerna i Klarakvarteren i en kraftfull protest.

– Nog känner jag lite stolthet över det Gud låtit mig uträtta, medger Stanley ödmjukt när han tänker tillbaka på en del av sina uppdrag.

Hur förbereder man sig inför att dö?

– Ja, det är väldigt känsligt att prata om. Jag tror det handlar om att be, att be om förlåtelse åt lite olika håll, säger Stanley och blir märkbart berörd igen.

– Det är väldigt mycket rannsakan, tills man känner “tack gode Gud”.

Tills man känner frid?

– Absolut. Och i en mening har jag gjort det och känner mig trygg även sedan tidigare, av försoningens innebörd och att vara bejakad av nåd. Men sedan finns det dimensioner i livet, där man varit med i konflikter och samtal där man känner att det inte blev bra. Så det är mycket självrannsakan och kloksam självinsikt som är nyttig, väldigt nyttig.

– Jag tror att det är på det sättet som jag bearbetat mitt inre för att våga tro att jag ska bli välkomnad.

Den tid han nu fått till sitt förfogande, med en allt bättre hälsa och återupptagna dagliga promenader, tänker Stanley Sjöberg använda till det han ägnat större delen av sitt liv åt; att predika Guds ord. På Webbkyrkan på Youtube lägger han ut predikningar och just nu skriver han på ett manus för ett kommande program.

– Det kan också vara farligt att prata om, för det kanske aldrig blir av, jag vet ju att det är bräckligt. Det är en konstig upplevelse att bli gammal, att få väldigt nära till tårar. Man blir mjukare än någonsin.

---

Fakta: Stanley Sjöberg

  • Född den 17 februari 1936 i Brooklyn, New York.
  • Var en tid pastor inom pingströrelsen innan han grundade den ekumenisk inriktade Centrumkyrkan i Sundbyberg där han var pastor i många år.
  • 2009 startade han Webbkyrkan på Youtube.
  • Bor i Järfälla med hustrun Kerstin. Tillsammans har de fyra döttrar.

---

Fler artiklar för dig