Livsstil

Hans och Anna Shimoda: Inte fel stå upp för sin tro i kändisvärlden

Journalistparet tar Carola Häggkvist som exempel på att en gudstro kan göra en människa mer spännande att skriva om

Hans och Anna Shimoda har gjort hundratals kändisintervjuer för Aftonbladets räkning. Enligt dem är det något positivt att våga stå upp för sin tro, men att det sällan pratas om det i kändiskretsar.


Se avsnittet med Hans och Anna Shimoda

Varje vecka publiceras ett gediget personporträtt signerat Hans och Anna Shimoda i Aftonbladet. Det är vällästa intervjuer med kändisar som Stefan Löfven, Camilla Kvartoft, Steffo Törnquist och många andra från den svenska kändismyllan. De frilansande journalisterna har en stor plattform genom Aftonbladet och har byggt upp det egna varumärket runt det gemensamma efternamnet.

– Vi brukar skoja om att vi inte kan skilja oss, för varumärkets skull, det är vårt kitt, skrattar de.

Rasmus Troedsson, journalist och skådespelare, möter paret i deras eget hem i Svindersvik i Nacka, en plats som även fungerar som arbetsplats, inte bara under pandemin utan för jämnan. En av de första frågor paret får svara på handlar om huruvida de har en gudstro. Anna Shimoda växte upp som dotter till två präster, men någon kristen tro har hon inte, menar hon.

– Det är möjligt att det blev lite för mycket av det goda för min del. Mina föräldrar gjorde det bra så jag kan inte se att de borde gjort något annorlunda, men när man får vara med pappa på jobbet och sitta med på fyra gudstjänster på rad – det är klart det är lite segt, säger hon och tillägger att hon en gång tvingade med sin pappa till Livets ord i Uppsala i hopp om att träffa sin barndoms idol Carola. Hon skrattar åt minnet. Någon Carola fick hon inte se den gången.

Anna Shimoda och Hans Shimoda gästar Dagens intervjuserie "Dolda makthavare om Gud." Rasmus Troedsson leder intervjuerna.

Som liten var det helt naturligt att sitta med i kyrkan, menar Anna, men när hon blev äldre insåg hon snabbt att hon själv inte trodde på Gud. Samtidigt hoppas hon att hon har fel.

– Det hade väl varit jättetrevligt om det funnits något härligt hotell att komma till när vi dör.

Hans Shimoda håller med:

– Jag har inte heller något förhållande till Gud, men samtidigt så tror jag att när saker och ting tjorvar så börjar man famla efter okända krafter. Vilka vet jag inte.

På frågan om han brukar be svarar han:

– Jag har faktiskt inte varit i ett sådant nödläge, men ja, det är inte omöjligt att jag skulle pröva det som ett sista halmstrå.

Hur många intervjuer de gjort genom åren som journalister är oklart, men av de stora intervjuerna som kommer ut varje vecka på Aftonbladet har det blivit mellan 130 och 140 stycken. I dessa intervjuer försöker paret Shimoda komma lite under huden på den intervjuade, och få fram den privata personen. Som till exempel i porträttet av Stefan Löfven från i somras, då ställdes även frågor om bastubad med hustrun Ulla, om han gör bomben när han badar med barnbarnen och så vidare.

– Han var bjussig, men det handlar också om att våga ställa de lite mer privata frågorna, resonerar Hans och Anna.

– Efter så många år i branschen har vi också hunnit få någon slags relation med många av dem vi träffar, vilket gör att förtroendet förhoppningsvis ökar och personen känner sig bekväm.

Rasmus: Kan en bibeltroende kristen ha en popularitet som attraherar er som journalister?

– Carola Häggkvist, say no more, säger Anna och skrattar.

– Det var ju hennes “USP” (Unique Selling Point reds anm), att hon stod med Bibeln i hand efter vinsten med Främling och pang, så exploderade fenomenet Carola, tillägger Hans.

Rasmus: Skulle ni säga att det är likadant i dag, att om man står för sin tro så är det ingen nackdel?

– Absolut, varken för kändisskap eller för populariteten – båda saker lyfter varandra tror jag. Men att få ett sådant genomslag som Carola tror jag är svårt i dag, säger Hans.

Anna Shimoda och Hans Shimoda gästar Dagens intervjuserie "Dolda makthavare om Gud." Rasmus Troedsson leder intervjuerna.

Efter att den filmade intervjun hemma hos paret Shimoda avslutats ringer Dagens reporter upp Anna Shimoda för att ställa några följdfrågor om just detta med att vara troende i kändisvärlden i dag. Är tro på en levande Gud något som kan vara tabu att prata om i kändisvärlden?

– Jag har ju en lite speciell uppväxt eftersom båda mina föräldrar var präster, men nej, det tror jag inte är något konstigt i dag. Det är klart, skulle folk vara överdrivna i hur det tar sig i uttryck kanske, men annars, att säga att man är troende, det är inget konstigt. Men det är liksom inget man brukar prata om när man träffar folk.

Hur tror du det skulle bemötas om en etablerad kändis, som till exempel Amelia Adamo kom ut som kristen – skulle det vara en större chock än att komma ut som homosexuell i dag?

– Nej det skulle jag inte säga. Min man och jag har pratat om det där många gånger, att i den här världen är ingenting konstigt, det är inga problem med någonting. Jag är uppvuxen i en liten by och där var det en stor grej om någon flyttade dit som inte var helsvensk, men här, ingen bryr sig om sådana saker och det tycker jag är befriande och härligt. Läggningar eller tro eller något annat – folk får göra som de vill så länge man beter sig vettigt. Det blir snarare bra intervjustoff, tillägger hon med ett litet skratt.

Just att hitta det där som sticker ut, eller snarare det som skaver, är en av intervjuarens främsta uppgifter, menar paret Shimoda. De kallar det för “grus”, alltså olika typer av “skav” i livet som ger djup åt personporträttet.

– Det gäller att hitta den där balansen mellan “å, vad bra det går för mig” och “min pappa slog mig”, exemplifierar Hans.

– Ja, att intervjua en person som sitter och säger att det är härligt när solen skiner är inte roligt att läsa om. Det fattar de flesta, att man måste vara lite bjussig, det får inte vara för perfekt, tillägger Anna.

Hur gör ni för att få fram det där gruset hos den ni intervjuar?

– Efter så många år har vi lite olika teorier, men man måste våga fråga. Sen kan man få svaret att det är något man inte vill prata om. Men en kombination av att skapa goda relationer med de man möter och att våga fråga, fast på ett smidigt sätt, är nog det bästa.

---

Anna och Hans Shimoda

  • Frilansjournalister som framför allt gör intervjuer med kändisar för Aftonbladet.
  • Bor i Svindersvik i Nacka, Stockholm.
  • Har tillsammans 47 år i journalistbranschen, bland annat har båda jobbat på Hänt Extra.

---


Fler artiklar för dig