Två månader efter att hon gått ut gymnasiet började Vendela Sund läsa teologi, med målet att vigas till präst. Den 12 juni var det just vad hon gjorde.
– Redan som barn upplevde jag att något större skulle komma att ske, säger hon till Dagen.
Enhörningar, hoppborgar och lekland – ja visst. Men att som femåring känna en stark dragning till ett sakralt kyrkorum? Nja, inte direkt jättevanligt. Men så menar Vendela Sund, i dag 23 år, att det var. Första gången hon uttalade en önskan om att en dag få bli präst, som pappa, var hon just inte mer än fem år gammal.
– Jag var väldigt liten när jag upplevde detta för första gången, att någonting var på gång för min del, säger hon på melodiskt dalmål.
– Vi bodde på en liten ort och som prästbarn var jag rätt utsatt. Jag vet att jag bar med mig en känsla av att det här är tid som ska fördrivas, men något större kommer att ske – jag har ett annat uppdrag på något vis.
Som präst ser Vendela bland annat fram emot att få bidra till möten över generationsgränserna, som till exempel att ta med konfirmandgruppen till syföreningens tanter.
– Vi delar ofta upp människor i olika grupper – barnen för sig, ungdomarna för sig, de äldre för sig – men det som gjorde min uppväxt i kyrkan så rik var just att jag fick umgås med alla, i olika åldrar. Jag drömmer om att kyrkbänkarna får fyllas med massa olika människor.
[ Här prästvigs första kvinnan någonsin i Jerusalem ]
Vendela vill också sträva efter att vara en präst som ser alla och tar deras längtan och tro på allvar. Under sin prästpraktik upplevde hon hur folk nästan blev chockade när hon, prästen, efter gudstjänsten frågade hur någon mådde.
– Jag vill inte vara den mest intressanta personen i rummet, även fast det är jag som har de pråligaste kläderna. Först och främst är det Kristus, men sedan är det medmänniskan som ska vara i centrum.
Medan vi pratar vandrar vi längs Uppsala domkyrkas tegelbeklädda långsida. Den ljumma försommarluften smeker våra kinder medan den väldiga katedralen sträcker sina spiror upp mot det klarblå. Kyrkorummet har alltid varit Vendelas trygga plats – både som vardagsrum och lekplats.
– Vi flyttade mycket under min uppväxt och mitt flickrum förändrades hela tiden, men kyrkorummet var liksom beständigt, vilken plats vi än kom till. Där kände jag mig alltid som mest hemma.
Och nu har hon alltså tagit ytterligare ett steg in i “sitt” rum – fram till altaret, till sakramentsskåpet där nattvardens gåvor förvaras och till ambon där Vendela ser fram emot att få hålla predikningar, doptal och vigselditon. Hon påbörjade utbildningen blott två månader efter studentexamen och har dessutom läst in ett halvår under studierna. Med sina 23 år är hon en av Sveriges genom tiderna yngsta kvinnor att vigas till präst.
Snuddande nära domkyrkans väggar ligger biskopsbostaden. Den vackra stentrappan med järnsmideshandtag badar i skarpt solljus när den gröna porten öppnas och Karin Johannesson kliver ut:
– Hej, så roligt! Ni får gärna komma in om ni vill.
[ Elsa kom ut i sin kallelse när hon närmade sig 60 ]
Karin Johannesson är ett av Vendelas föredömen, för att hon talar om Kristus på ett enkelt och lättillgängligt sätt, tycker Vendela. Karin var själv ung när hon började läsa teologi och kunde få höra kommentarer om att hon borde vänta lite innan hon gav sig in på ett så stort ämne.
– Men vi behöver präster i alla åldrar – även unga präster som växer in i uppgiften och tjänar kyrkan hela sitt liv, säger hon när vi klivit in i den luftiga bostaden med sina många ljusa rum och salar.
– Jag tror man ska tänka på att man inte behöver be om ursäkt för att man är ung. Tänk på att du har mycket med dig redan, både i dig själv som person och i det du läst och tänkt, säger Karin vänd mot Vendela.
Hon passar även på att citera det som Paulus skriver i Första Timotheosbrevet, att inte låta någon se ner på en för att man är ung. Det är ett bibelord som Vendela hämtat styrka från många gånger. Även orden i Jeremia är viktiga för henne: “Innan jag formade dig i moderlivet utvalde jag dig, och innan du kom fram ur modersskötet helgade jag dig.”
– När någon påpekar att jag är ung handlar det ofta om min begränsade livserfarenhet, att det är mycket jag inte gjort. Men jag har ju ingen aning om hur Gud vill använda mig, och uppenbarligen vill han ju ha olika personer i sin tjänst, säger Vendela och får medhåll av Karin.
Vilka fördelar finns det med att vara ung som präst?
– Jag tänker på detta med att komma in med andra perspektiv. Till exempel har ju min generation stor passion för klimatkrisen, och är därför otroligt aktuellt för mig och något jag brinner för. Jag tänker också på att jag inte vill stänga dörren till studierna – jag vill bara lära mig mer och mer, säger Vendela.
– Det där tror jag är jätteviktigt för kyrkan att påminnas om, att det är en annan tid nu, att vi behöver ta vara på de yngre präster som kommer just med den inställningen att livet är ett livslångt lärande. Det måste finnas en förståelse för det och ges utrymme till en sådan stimulans, tillägger Karin.
[ Uppsalas biskop vill möta människor där de är, även på Facebook ]
Karin, vilket råd vill du skicka med Vendela inför hennes prästtjänst som nu tar sin början?
– Surfa på ditt intresse för teologi, som du har brinnande. Låt det inte slockna av att några säkert kommer säga: “Teologi, ja det var något jag läste för länge, länge sedan, men nu är det verkstad som gäller!” Se till att vårda det där, för det kommer ge dig kraft och ork och ny input för ett långt liv i tjänst. Du nämnde exempelvis klimatet – jättebra, se till att hänga med i det teologiska samtalet där och bidra till det.
Och så var det då detta med flätan på ryggen – något som kommit att bli ett slags signum för Karin Johannesson och som Vendela tagit efter. När det är dags för fotografering får de båda kvinnorna, biskopen och den färska prästen, vända ryggarna mot kameran och visa sina prydliga hårslingor.
– Att fläta håret blir ett sätt för mig att känna mig cool, att jag har kontroll, att jag är buren, konstaterar Vendela.
– Och jag brukar få höra av mina elever på Teologen att, när jag får en svår teologisk fråga, börjar jag fläta om håret, säger Karin och skrattar.
[ Ungdomsledare klippte håret för insamling till kyrkvägg ]
---
Vendela Sund
- 23 år gammal och en av Sveriges yngsta kvinnor att vigas till präst.
- Gör sitt adjunktsår, alltså det första året som präst, i Strängnäs domkyrkoförsamling och har då Johan Dalman som sin biskop.
- Uppväxt i prästfamilj, i Dalarna.
- Föräldrarna i Leksand och har två bröder. Bor med sin fästman Jens i Uppsala.
---
---
Unga präster
- En prästutbildning är lång, vanligen fem eller fem och ett halvt år, och efter vigningen följer ett så kallat adjunktsår, den första tjänsten som präst.
- Förra året visade statistik att 60 procent av alla tjänstgörande präster i Svenska kyrkan är över femtio år.
- En av de yngsta präster som vigts är Lisa Tegby, född den 5 september 1949. Hon prästvigdes 1971 vid 21 års ålder och var då landets yngsta präst. Tegby avskedspredikade 2016, efter 45 år som präst i Umeå.
---