Livsstil

Svenske Markus Nyblom besöker IS-lägret regelbundet

“Jag kan tappa modet när jag kommer hem och inser hur bra jag har det, men det känns meningsfullt att vara på plats i Syrien”, säger Internationella Röda korset-medarbetaren till Dagen

Man kan tro att han dras till svårt konflikthärjade platser. Och på ett sätt är det väl så. Markus Nyblom har arbetat i Ukraina, i Kongo och avslutar snart en tid i norra Syrien där han bland annat hjälpt flyktingar i det ökända lägret al-Hol.

Han har svårt att hitta ord för att beskriva det enorma flyktinglägret al-Hol i norra Syrien, där bland annat tusentals IS-kvinnor och barn bor – en plats Markus Nyblom besökt ungefär en gång i kvartalet det senaste 1,5 åren för Internationella Röda korsets räkning. Det är känsligt att prata om denna politiskt heta plats, men även svårt att med ord beskriva lägret för någon som aldrig varit i närheten av dylika förhållanden.

– Man kan säga att det är en plats med väldigt många människor med väldigt stora behov och där behoven ofta är oöverstigliga, säger Markus Nyblom om lägret med runt 62 000 människor från en mängd olika länder.

Lägret blir allt trängre och behoven ökar för var dag. Internationella Röda korset gör insatser på olika sätt, som att bistå med sjukhus och psykologhjälp, driva ett kök dit flyktingar får komma och äta, och anordna lekplatser för barn där det även finns psykologer på plats som hjälper de många gånger traumatiserade barnen. Att ta sig från lägret på egen hand är i stort sett omöjligt.

De senaste veckorna har Markus Nyblom dock befunnit sig på trygg mark i Sverige, för att vila, umgås med familj och för att planera sommarens bröllop, då han ska gifta sig med fästmön Maria. Tjänsten som ekonomiansvarig för Internationella Rödakorskommittén (ICRC) har tagit Markus till några av världens mest konfliktfyllda platser: Östra Ukraina, där organisationen bistod båda sidor som drabbats av konflikten, och nu senast till norra Syrien. Han har dessutom arbetat vid Panzisjukhuset i Kongo där kvinnor vårdas efter att ha utsatts för sexuellt våld i samband med landets konflikter. Många laddade platser med andra ord, inte minst där Markus befinner sig nu.

– Det är en hel del att förhålla sig till, säger Markus om situationen i Syrien och nämner bland annat att vattenverket när som helst kan stängas av och då får Röda korset snabbt ordna med tankbilar så att sjukhus och fängelser kan få dricksvatten.

– När jag kommer hem kan jag bli stående och stirra på vattenkranen som alltid fungerar. Jag brukar också, utan att tänka på det, kolla så att elen fungerar genom att trycka några gånger på lampknappen.

Tanken på att jobba humanitärt föddes redan under studietiden då Markus åkte ut med den kristna ekumeniska organisationen Ungdom med uppgift. Han var då i Colombia i sex månader för att jobba bland gatubarn. Sedan blev det några år som ekonom inom svenskt näringsliv innan han tog nästa steg.

– Innan jag skulle till Kongo, första gången jag åkte ut till ett hyfsat farligt ställe, låste jag in mig en vecka för att fundera och be. Sedan dess har jag känt att det är detta jag ska göra, säger Markus.

röda korset

Hans röst är mjuk och lugn. Det finns ingen äventyrslystnad att vädra när han berättar om fattigdom, konflikter och misär han får se i de länder han arbetat i. Markus tycks inte vara ute efter “kickar” när han söker sig till oroshärdarna. Han återkommer genom vårt samtal till hur privilegierad han är när han arbetar i Syrien. Och att få känna meningsfullhet i att kunna hjälpa människor och faktiskt se att det gör skillnad.

– Människor har det mycket svårt, på båda sidor av konflikten. Vi förmedlar assistans till dem som behöver det och visar att vi finns här för dem, säger Markus.

– Den ekonomiska härdsmältan är också något som gör det oerhört svårt för småföretagare och anställda inom offentlig sektor. Inflationen gör att du kan förlora 25 procent av din inkomst på en dag! Dessutom ska de som har jobb ofta försörja en hel släkt.

Avstängt vatten och el, undermålig sjukvård, trasiga vägar och broar – det finns många sätt på vilka civilbefolkningen lider av krigets följder. Röda korsets organisation och volontärer på plats gör stora insatser, men problemen är oräkneliga.

Hur orkar du med att se lidandet år efter år utan att tappa modet?

– Jag tycker det är lättare att tappa modet när jag kommer hem och inser hur bra jag har det. När jag sitter där i min mjuka soffa och dricker en kopp te, och börjar tänka på hur de har det där nere … då är det bättre att vara på plats. Att få se hur hjälpen vi kan ge faktiskt kommer människor till del, det är det som gör att jag vill vara där.

– Jag hade önskat att Röda korset inte hade behövts, men nu när det gör det är det roligt att få vara med. Det känns meningsfullt, även om jag bara är en liten kugge. Människor lider – särskilt i al-Hollägret har man det jättejobbigt.

Vad betyder gudsrelationen i ditt arbete?

– Den bär mig. Att jag får lämna över alla jobbiga saker till Gud i slutet av dagen, det betyder mycket. En del frågar hur jag tror på en god Gud när det finns så mycket misär, men jag har träffat många som, mitt i misären, är glada och förvissade i sin tro. Det är otroligt trosstärkande för mig att få se.

---

Markus Nyblom

  • 44 år. Ska gifta sig i sommar med Maria.
  • Arbetar för ICRC (International Committee of the Red Cross, Genève), en oberoende och opartisk organisation, som ska skydda och hjälpa människor som drabbats av krig eller väpnad konflikt och koordinera Röda kors-rörelsens internationella katastrofhjälp
  • Al-Hol är ett flyktingläger i nordöstra Syrien dit tusentals människor från IS-områden skickades efter att terrororganisationen besegrades våren 2019.

---

Fler artiklar för dig