Livsstil

“Församlingar, fortsätt bry er även efter studenten”

Mellan åldrarna 19-24 formas mycket av våra värderingar - Varje församling bör ha specifik strategi för gruppen Unga vuxna, menar Mattias Sennehed

Vad är receptet om man som församling ska kunna behålla sina unga vuxna? Till att börja med är det viktigt att se dem som en specifik grupp. Det menar Mattias Sennehed som tycker att kyrkan ofta släpper kontakten för tidigt.

Det finns nog många exempel på frustrerade församlingsföreståndare som någon gång ställt sig frågan: Hur länge ska vi egentligen hålla på och dalta med våra unga? Det som åsyftas är hur länge församlingen förväntas anordna riktad verksamhet, som söndagsskola, konfirmation, ungdomskvällar och liknande, innan individen är redo att uppgå i den vanliga söndagsgudstjänsten?

Mattias Sennehed, ansvarig för Pingst nationella arbete med unga vuxna, har ett specifikt svar på detta: Församlingen bör ha riktad verksamhet fram tills dess att personen är i 25-årsåldern. Då skulle det se annorlunda ut i statistiken över hur många som väljer att lämna gemenskapen, tror han.

– Jag har läst att hjärnan utvecklas i pannloben ända tills en människa är runt 25 år. Fram till dess är vi alltså formbara. Hur skulle vi kunna använda den informationen på ett pastoralt sätt? Det hänger ju även ihop med trons mognad.

Mattias Sennehed

Mattias Sennehed, som var en av dem som drog i gång pingst arbete med “Young Adults” 2014, hänvisar gärna till något som ekonomie doktorn Anders Parment skrivit i en av sina böcker om 90-talister. Där talar han om att det finns ett 19/24-fönster, vilket innebär att de värderingar vi tycker är viktiga när vi är 24 år, håller vi ofta fast vid resten av vårt liv. Innan dess är de under omförhandling.

– Jag tänker på frikyrkan. Vad skulle hända om vi, i stället för att när våra ungdomar tagit studenten tänka att “nu har vi gjort vårt jobb här”, insåg att vi inte är klara. Om vi skulle börja se 19-årsåldern och fem år framåt som den viktigaste sträckan under hela personens liv? frågar sig Mattias Sennehed.

– Vi ska inte “dalta” med vare sig ungdomar eller unga vuxna, men jag anser att varje församling borde ha en uttalad strategi för gruppen unga vuxna. Då tror jag definitivt att det pastorala och missionsorienterade perspektivet skulle se annorlunda ut.

Han tycker sig se en klar förbättring de senaste åren, att allt fler församlingar fattar galoppen och satsar på den något moderna målgruppen “unga vuxna”, det vill säga stadiet efter tonårstiden. När Mattias Sennehed möter församlingar runt om i landet understryker han vikten av att ha en uttalad strategi för denna grupp.

– En del församlingar menar att unga vuxna har den vanliga söndagsgudstjänsten att tillgå, andra erbjuder en mer nischad samling. Men oavsett vad man välkomnar gruppen till, bör man vara tydlig i kommunikationen. Det finns ett signalvärde i att det finns information riktad till just den grupp jag tillhör, då kommer fler hitta dit.

Ett annat tips Mattias Sennehed gärna skickar med församlingarna är att ha en särskild ledare för gruppen unga vuxna. Det behöver inte vara en anställd, menar han, men en person som har det som sin uppgift att finnas till hands för den gruppen.

– En sådan uppgift skulle exempelvis kunna ligga på en person som kommer hem efter ett år på bibelskola och som vill ha en uppgift. Jag vet att det ofta varit en utmaning att engagera hemvändarna, det krävs en medvetenhet för att tackla de situationerna.

Vad kan en sådan uppgift bestå i till exempel?

– Det kan vara en så enkel sak som att man efter gudstjänsten går ut och äter pizza tillsammans. Att man bestämmer sig för att fråga alla i den åldern om de vill hänga med efteråt. Det kräver ingen organisation alls, men det kan vara början på hela förändringen.

Förutom pizzaluncher är det också viktigt med enskilda samtal, menar Mattias Sennehed. Något som även Edward Sköllerfalk var inne på, när Dagen intervjuade honom om hur frikyrkan kan vända trenden och få färre att vilja lämna i 20-årsåldern.

– Vi behöver jobba med enskilda samtal där man får dela både tro och tvivel – andlig vägledning helt enkelt. Att ha temakvällar och gruppdiskussioner är inte fel, men det kan vara svårt att komma ut med sina egna tankar och funderingar i ett sådant sammanhang.

– Kanske kan man få till ett samtal med alla i församlingen i samband med att de tar studenten? Lyssna på personen och ge anledningar att fortsätta komma, eller att söka sig till en ny församling om det skulle vara så att man kommer flytta till en annan stad för studier eller arbete. På det sättet har man en punkt att återkomma till när det gäller kontakten med personen i fortsättningen.

---

Unga vuxna lämnar kyrkan

  • Med anledning av rapporten “Här för att stanna” har Dagen gjort en artikelserie om varför hälften av alla unga vuxna lämnar frikyrkan.
  • Rapporten skrevs av Olof Brandt och PO Flodström på Bibeln i dag.
  • Bland de byggstenar som lyfts fram kring att fler unga ska vilja vara kvar i tron och kyrkan nämns bland annat, föräldrarnas roll, relationer över generationsgränserna, mentorskap och tron i vardagen.

---

Fler artiklar för dig