Livsstil

Tigleth Malkeys dejtingtips skapar debatt bland kristna singlar

Efter intensiv debatt i sociala medier vill pastorn att flera kristna ledare vågar lyfta frågan om dejting och relationer

Pastorn och riksevangelisten Tigleth Malkey lade nyligen upp ett inlägg på Instagram där han uppmanade singlar att “gifta sig rätt”. Responsen lät inte vänta på sig och pastorn har valt att fortsätta samtalet om relationer och dejting.
– De här är de frågor jag får absolut mest respons på och jag tror att vi måste våga lyfta dem i kyrkan, säger Tigleth Malkey själv.

“Kära singel. Gift dig rätt så att inte den som är fel hindrar din kallelse.”

De orden från pastorn och evangelisten Tigleth Malkey blev startskottet på ett samtal om relationer, singelskap och dejting i kyrkan.

– Jag får ganska mycket meddelanden på Instagram, där kristna människor ber om råd när de dejtar. Jag ger alla rådet att försöka att hitta någon som har samma hjärta och delar samma värderingar. Det var också det jag försökte ge uttryck för Instagram, säger Tigleth Malkey.

Inlägget fick direkt stor spridning och mötte både positiv och negativ respons bland Malkeys följare.

– Det är bra att det blev lite diskussion, då fick jag också chans att förtydliga mig. Min enda ambition var att ge råd och jag tror verkligen att om du vill leva ett aktivt kristet liv så är det en stor fördel att hitta en partner drar åt samma håll.

– Sedan går det inte alltid. Jag har fått många meddelanden från människor som gift sig med en partner som inte delar ens tro eller värderingar och jag menar verkligen inte att de ska skilja sig. Har man gift sig får man kämpa för enhet. Men om du är singel har du chans att verkligen tänka till, både en och tio gånger.

Statistik visar att det finns fler unga tjejer i kyrkorna än unga killar, vad säger du exempelvis till tjejer som tycker att det finns för få kristna killar?

– Jag tycker hellre att man ska uppvärdera sin självbild, än att nöja sig med någon som inte delar ens värderingar. Ha tro på att Gud ska förse dig. När jag sällskapade med min fru Charlotta var hon tydlig med att det var viktigt för henne att jag ville gå hela vägen med Jesus. Det inspirerade mig och väckte större respekt för henne.

– Men det är sant att frikyrkan i hög grad domineras av tjejer. Inte överallt, men generellt. Där tror jag att vi som församlingar ofta har misslyckats att attrahera killarna och det finns studier som visar att de kyrkor som faktiskt vågar utmana lockar till sig både killar och tjejer.

Pratar man för lite om dejting och relationer i kyrkorna?

– Ja, faktiskt. De här är de frågor jag får absolut mest respons på och jag tror att vi måste våga lyfta dem i kyrkan. Många ställer de här frågorna till mig för att jag vågar ta upp dem, men vi behöver bli fler pastorer som talar öppet om det här.

Tigleth Malkey tror även att samtalet om relationer och dejting behöver avdramatiseras. Han tror att en anledning till att många kristna tjejer söker en partner utanför kyrkorna är att killarna i kyrkan inte vågar visa intresse.

– Ibland är vi så rädda för att göra fel att vi inte vågar göra rätt. Det är inte hela världen att gå på dejt med någon. Våga visa intresse, det gäller både tjejer och killar. Jag brukar säga att det är bra att lära känna många. Men när du gjort det, spring efter Gud så mycket du kan och den som hänger med då är den du ska gifta dig med. Det visar vem man är på insidan och om båda i en relation har den drivkraften kan det bli hur starkt som helst, säger Tigleth Malkey.

---

Fakta: Tigleth Malkey

Ålder: 39 år

Bor: I Södertälje.

Yrke: Riksevangelist inom Pingst, kommer även att arbeta som huvudpastor i pingstkyrkan i Skellefteå från 1 maj 2021 och året ut.

Övrigt: Tigleth Malkey har skrivit boken “Döpt i den helige Ande och eld” och gör även podden “Tigleth Malkeys podcast”.

---

Fler artiklar för dig