Livsstil

Putte Nelsson: Gud har burit mig genom krisen

“Jag upplever att Gud hjälpt oss som familj att kunna klara oss bra”

För första gången på åratal har kalendern gapat tom hos körledaren och pianisten Putte Nelsson. Att inte kunna leda körer och spela direkt har varit känslomässigt tufft, men mitt i all oro har hans tro på Gud fördjupats. Den fortsätter att bära honom genom krisen.

Hur påverkar det en människa att inte få utöva sitt yrke? Putte Nelsson har varit pianist i SVT:s långkörare “Så ska det låta”, han har vunnit TV4:s “Körslaget” och utvecklat det framgångsrika körkonceptet Team Putte. Men under våren 2020 tvingades Putte Nelsson, precis som så många andra i musikbranschen att dra i nödbromsen.

– Jag tog ett ganska snabbt beslut att ställa in mina körer. När regeln kom att man inte fick samla fler än 500 personer så ställde vi in i Stockholm där vi är 700 sångare. Sedan begränsades samlingarna till 50 personer några veckor senare, och då var det ett ganska enkelt beslut att även pausa de andra körerna.

Hur har det varit att inte kunna jobba?

– Jag mådde ganska dåligt i mars och april. Jag är inte särskilt orolig som person i vanliga fall. Men då kom en tydlig känsla av oro och ovisshet kring hur det skulle gå med allt.

Putte Nelsson beskriver att hans tro på Gud varit en hjälp och en trygghet mitt i allt det osäkra.

– Jag går inte genom livet och tänker att Gud löser allt. Jag har inte blivit lovad ett bekymmersfritt liv bara för att jag är kristen. Men jag har en möjlighet att vända mig till något som är större. Och min tro har verkligen varit en trygghet under det här året och jag har känt att Gud verkligen har omsorg och bär under svåra tider, berättar han.

Musikern och körprofilen talar eftertänksamt och engagerat på samma gång. Vi sitter på tidningen Dagens redaktion på Kungsholmen i centrala Stockholm. Det är en gråkall måndagsförmiddag och utanför fönstret blåser det över vattnet vid Norrmälarstrand. Putte Nelsson är klädd i en snygg, värmande mörkblå polotröja.

Vi möts samma dag som Adam Alsing skulle ha fyllt 52 år och vi börjar samtala om den folkkäre programledarens tragiska bortgång i covid-19. Hur dödsfallet fick många svenskar att på allvar inse hur farligt coronaviruset verkligen är. För Putte Nelsson, som känt Alsing i många år, kom beskedet som en chock.

– Jag blev jätteledsen. Vi hade träffats flera gånger och jag tyckte jätte­mycket om honom. Många har lyft fram Adams förmåga att se människor och så var det verkligen.

– Jag minns min första Kristallen-gala år 2006, jag var väldigt ny i tv-branschen, men han hälsade på mig som om vi känt varandra hur länge som helst. Det hade han inte behövt. Han var ju en gammal tv-räv redan då, men han välkomnade mig verkligen och det kändes som när man gick i sjuan och fick en fadder i nian. Han var väldigt inkluderande, kärleksfull och omfamnande.

Putte Nelsson berättar att han och Alsing strax före coronakrisen hamnade bredvid varandra på en flygresa till Skåne och satt och samtalade hela resan. Han konstaterar att något av det märkligaste med den pågående pandemin är hur olika den drabbar olika människor.

– Jag gillar att försöka tänka logiskt. Och det logiska när en katastrof inträffar är ju att den drabbar alla ganska mycket. Men med coronakrisen är det precis tvärtom, den drabbar oss så väldigt olika. Några har haft covid-19 utan att knappt veta om det. Medan andra dör av exakt samma virus.

– Samma sak med arbetssituationen. För en familj där den ena jobbar som polis och den andra som lärare, så har livet kanske tuffat på ganska mycket som vanligt. Men i en familj där en är anställd på flygbolag och den andra driver klädaffär, kan båda två stå utan arbete på grund av krisen. De här familjerna kan vara närmaste grannar, men de drabbas så olika. Det är väldigt ologiskt och lite svårt att förhålla sig till.

Putte Nelsson, pianist och körledare.

Har det varit en utmaning för din tro att se hur pandemin drabbar så olika och till synes orättvist?

– Självklart kan det finnas tider och stunder i livet där man har rimliga tvivel kring sin tro. Jag är 49 år nu och börjar bli så pass gammal att jag ändå varit med om en hel del.

– Men för mig finns tron med i både solsken och regn och jag har någonstans bestämt att det måste få vara så. Gud är god, det har jag upplevt så många gånger genom välsignelser och bönesvar. Men sedan händer det saker i livet som inte har med Gud att göra. Omständigheter gör att man kan drabbas olika hårt genom livet oavsett om man är kristen eller inte.

Putte Nelsson säger att han inte “beklagat sig inför Gud” över att han inte kunnat arbeta med sina körer. Så många har det värre, menar han. Däremot betonar han igen att tron varit en trygghet under en tid som varit utmanande, inte minst för ekonomin.

– Min fru Johanna hade precis slutat sitt jobb på en mäklarbyrå och samtidigt försvann en väldigt stor del av mina jobb. Jag är jätteglad att jag haft kvar mitt jobb med Postkodlotteriet på TV4. Det gick ett par månader av total ovisshet. Men i dag har många pusselbitar fallit på plats och jag upplever att Gud hjälpt oss som familj att kunna klara oss bra även ekonomiskt trots allt, säger han.

Vad har du sysselsatt dig med under den här tiden?

– Under sommaren hade jag nog kvarterets grönaste gräsmatta, utbrister Putte Nelsson med ett skratt.

– Det var väldigt skönt och annorlunda att plötsligt ha mycket tid till att påta i trädgården och sådant. Men sedan har jag ju också jobbat med att dela ut vinster till människor i Postkodlotteriet och under hösten har vi även dragit i gång digitala allsångskvällar i Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Den digitala satsningen “Allsång på Rörstrand” har blivit en succé på Filadelfiakyrkan i Stockholms Youtubekanal. I det första allsångsprogrammet gästade den kristna artisten Roland Utbult och i avsnitt två var Frank Ådahl musikgäst. Putte Nelsson är överväldigad över responsen.

– Det började med att vi satt några vänner från kyrkan i ett förtält på Öland och planerade i somras. Men jag hade inte räknat med att det skulle bli en sådan här succé. Första programmet har sammanlagt haft närmare 80 000 visningar om man lägger ihop både Youtube och Facebook.

– Det finns ett jättestort behov av den här typen av sånger om hopp och tro i dag. Och det finns en saknad efter den här musiken i många kyrkor runt om i Sverige. Vi kommer att göra sammanlagt tre program och i det sista har vi med oss Sonja Aldén som gäst. Där kommer fokus att ligga mer på julmusik.

Putte Nelsson betonar att julen är viktig tid för honom. Han gör sällan julturnéer utan prioriterar gärna att vara ledig kring jul. I år är det ännu osäkert hur familjen kommer att fira jul, men tidigare år har firandet oftast skett hos föräldrarna i Vetlanda, eller hos svärföräldrarna i Tibro.

– Jag älskar julen. Älskar julmat, julmust och att pynta hemmet. Jag är egentligen inte så traditionsbunden, jag skulle kunna fira med familjen på en solig strand. Men helst vill man så klart ha en vit jul.

Putte Nelsson, pianist och körledare.

Vad är julefrid för dig?

– För mig handlar det om att dra ner på tempot och bara hänga med familj och släkt. Sitta i soffan, titta på en julfilm. Jag kan Karl-Bertil Jonsson utantill. Den och “Kan du vissla Johanna” är obligatoriska på julafton.

– Det är en härlig tid. Man fikar, äter gott. När man har småbarn blir det kanske inte särskilt mycket julefrid kring själva julafton, nästan tvärtom. Men våra barn börjar bli lite större nu, så det börjar bli lite lugnare.

Putte Nelsson tittar drömskt ut genom fönstret. Det är som att han kan se framför sig hur träden längs Kungsholmstorg är täckta av snö och den där vita julen har kommit. Han berättar att tron är närvarande även i julfirandet hos familjen Nelsson.

– Vi brukar prata om varför vi firar jul och så läser vi alltid julevangeliet, det är oftast morfar eller farfar som läser det. Sedan brukar vi också be en bön och tacka Gud för året som har varit.

Vad kommer ni att tacka för i år?

– Vi kommer självklart att tacka för att vi hittills klarat oss så bra genom den här märkliga tiden. Det tackar vi för varje dag. Att vi fått vara friska. Det har blivit väldigt tydligt under det här senaste året att det inte är en självklarhet.

Vad önskar du mest av allt just nu?

– Att alla i familjen får vara friska och sedan önskar jag så klart att den här pandemin kunde vara över snart. Jag hoppas att jag kan få dra i gång arbetet med körerna snart. Samma dag som det här är över och man får samlas igen kommer jag att trycka på knappen och bjuda in mina körer igen, berättar Putte Nelsson.


---

Fakta: Putte Nelsson

  • Ålder: 49 år
  • Yrke: Körledare och musiker
  • Bor: I södra Stockholm.
  • Familj: Hustrun Johanna, barnen Chatilla, 16, Melvin 14, och Benji 8 år.
  • Aktuell: Just nu med den digitala allsångssatsningen “Allsång på Rörstrand”.


---

Fler artiklar för dig