Saffran, choklad och kanel. Gå loss bland Dagens recept tips för fikabordet under julhelgen.
Sticky buns med saffran
Vi lovar att dessa sticky buns är värda varenda minuts jäsning
Du behöver (till en form):
1/2 paket jäst
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
125 g kesella kvarg
0,5 g saffran
1 dl ljust muscovadosocker
1/2 tsk salt
8 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g mandelmassa
150 g rumstempererat smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 ägg till pensling
Glasyr:
1 msk vaniljsocker
2 dl florsocker
1 1/2 msk vatten
Gör så här:
• Smula ned jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm tills vätskan är fingervarm, cirka 37 grader. Häll vätskan över jästen och rör tills jästen löst sig.
• Tillsätt kvarg, saffran, muscovadosocker, salt och mjöl. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i cirka 30 minuter.
• Riv mandelmassan fint och lägg i en bunke. Tillsätt smör, socker och vaniljsocker. Vispa samman med hjälp av en elvisp tills det blir en mjuk och fluffig fyllning.
• Smörj en eldfast form cirka 20x30 centimeter stor. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda lätt. Kavla ut till en rektangel cirka 50x30 centimeter.
• Bred ut fyllningen på degen och rulla samman på längden. Dela rullen i cirka 15 lika stora bitar. Placera i formen med snittytan uppåt. Låt jäsa under bakduk cirka 1–1 1/2 timme. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg.
• Grädda strax under ugnens mitt på 225 grader i cirka 18–20 minuter, tag ut. Rör samman samtliga ingredienser till glasyren och ringla över bullarna innan de svalnat.
[ Läs mer | Kyrkkaffet - ursvenskt eller inte? Här startade traditionen ]
Chokladmarängsnitt
En enkel, god och lagom festfin kaka. Den går utmärkt att frysa in.
Du behöver:
Deg:
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1/2 dl strösocker
150 g kylskåpskallt smör
1 äggula
Maräng: 2 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
Garnering:
2–3 msk hackade pistagenötter
Gör så här:
• Blanda samman mjöl, kakao, socker och smör till en smulig deg i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt samman till en deg.
• Dela degen i tre lika stora delar. Rulla ut till längder som passar en 40 centimeter långplåt. Lägg längderna i pannan med bakplåtspapper. Platta till lätt med handflatan.
• Vispa samman äggvitorna till skum. Tillsätt socker, lite i taget, under fortsatt vispning. Bred ut marängsmeten på längdernas mitt. Hacka pistagenötterna och strö över.
• Grädda strax under ugnens mitt på 175 grader i cirka 15 minuter. Ta ut och låt stå i cirka 15 minuter. Dela längderna i snedställda bitar och låt kallna.
Kanelkladdkaka
Doft och smak av kanel ger julkänsla åt vår kladdkaka. Den blir bäst om den får stå till sig i kylen. Byt körsbär mot exempelvis varma hjortron om du vill ha en fränare smak.
Du behöver (till cirka 8 bitar):
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk mald kanel
1/2 krm salt
2 ägg
3 msk kakao
1 dl vetemjöl
3 msk grovt hackade valnötter
Serveras med: Vispgrädde, frysta körsbär eller andra bär samt florsocker.
Gör så här:
• Börja med att tina körsbären. Smörj en form med avtagbar kant cirka 24 centimeter i diameter. Kläm gärna fast ett smort bakplåtspapper i formens botten
• Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Tillsätt socker, vaniljsocker, kanel och salt. Rör om. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
• Blanda samman kakao och mjöl och sikta ned i smeten. Tillsätt hackade valnötter. Rör samman till en slät smet. Fördela i formen.
• Grädda strax under ugnens mitt på 175 grader i cirka 17–18 minuter. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. Tag ut och låt kallna, gärna i kylen så att den blir lagom fast och fin.
• Servera med grädde och körsbär. Sikta över lite florsocker vid serveringen.
[ Läs mer | Inställd kakbuffé i Framtidskyrkan vändes till succé ]