Livsstil

”Efter Karismakonkursen var förtroendet för mig förbrukat”

Hillsongledaren Andreas Nielsen om gudsmötet, kallelsen och hur erfarenheten av misslyckande hjälper honom i dag.

För femton år sedan var Andreas Nielsen övertygad om att han aldrig skulle kunna fungera i sin pastorskallelse igen. I dag leder han tusentals människor i den snabbväxande församlingsrörelsen Hillsong i Sverige. I Dagens podcast berättar han om kallelsen, nederlaget och om vägen tillbaka.

Det är måndag eftermiddag. Andreas Nielsen har en lyckad söndag i ryggen. Sammanlagt har Hillsong Sweden under gårdagen genomfört 58 så kallade mikromöten, alltså gudstjänster som följer Folkhälsomyndighetens regler för allmänna sammankomster med max femtio besökare.

– Det är tre veckor sedan vi startade de här mikromötena och innan dess har vi sänt våra gudstjänster digitalt och försökt anpassa dem på ett sätt som funkar för tv och skärm.

– Jag tycker att kyrkan, och då pratar jag inte bara om Hillsong utan om kyrkan i stort, har gjort ett fantastiskt arbete med att ställa om sin verksamhet under den här tiden. Där har man varit otroligt kreativ och lyckats bättre än många andra i samhället.

Andreas Nielsen talar snabbt och engagerande. Titt som tätt kryddar han språket med engelska uttryck.

– Ja, folk brukar säga det. Men det är mitt emotionella språk. Jag bodde i USA när jag mötte Gud på riktigt och när jag började läsa Bibeln var det på engelska, berättar han.

Hillsongs Sverigeledare växte upp i Tidaholm. Familjen var aktiv i kyrkan. Andreas farfar var pastor och föräldrarna var engagerade inom musik och söndagsskola. Men det fanns också problem i familjen. Andreas pappa fick allt större alkoholproblem och juldagen 1987 lämnade han familjen.

– Mamma blev själv med oss fem syskon. Jag var tolv år då och det är klart att den händelsen kom att påverka mig mycket.

På vilket sätt då?

– I brist på uppmärksamhet så hittar du som tonåring ett sätt att få den uppmärksamheten. Jag blev ganska stökig. Jag fattade en massa dåliga beslut och fick en stämpel på mig som strulig. Det hände att kompisars föräldrar ringde min mamma för att de inte ville att deras barn skulle umgås med mig.

Som 20-åring lämnar Andreas Nielsen Sverige för USA. Han beskriver att han någonstans hade en längtan efter Gud, men att han själv rörde sig åt motsatt håll.

– Jag var väldigt trasig på insidan. Jag hade den här längtan efter att tjäna Gud, men det målet kändes ouppnåeligt. Det fanns liksom ingenting i mitt liv som pekade i den riktningen.

Under tiden i USA skulle detta dock komma att förändras. Under en resa till Tampa i Florida bodde Andreas på hotell mittemot en stor pågående kristen konferens. Andreas som inte varit i kyrkan på länge bestämde sig för att trots allt gå dit.

– Jag var ganska cynisk och tänkte att jag kan glida in i mitten av mötet, för jag ville inte bli berörd. Så jag gled in och satte mig längst bak, det var kanske 5 000 personer där.

Tio minuter in i predikan säger predikanten plötsligt att han vill att en person i lokalen ska komma fram.

– Han sa “Du, där. Jag har ett ord till dig”. Jag tänkte att nu blir det show på riktigt, saken var bara att det var mig han pekade på.

Plötsligt stod Andreas på scenen och fick höra predikanten berätta om Andreas liv och livssituation.

– Han berättade min story utan att han kunde veta vad jag gått igenom och mot slutet sa han att jag hade en möjlighet att göra ett val. Antingen kunde jag fortsätta leva som jag gjorde eller så fanns det en chans till ett annat liv.

Samma kväll böjde Andreas Nielsen knä på hotellrummet.

– Jag sa till Gud att om du kan göra något av det här, så vill jag att du gör det.

Sammanlagt blev det fem år för Andreas i USA. Efter gudsmötet i Tampa hamnade han i församlingen Christ Fellowship i West Palm Beach i Florida. Där fick han hjälpa till och så småningom fick han också anställning i den stora kyrkan som ungdomspastor.

Musiken har alltid varit en stor del i Andreas Nielsens liv och det fanns även långtgående planer på att satsa på en musikkarriär. Andreas lyckades till och med få ett åtråvärt skivkontrakt i musikstaden Nashville. Problemet var bara att när han skulle börja spela in upplevde han att han inte var på rätt plats.

– Jag kände så sjukt tydligt att det här inte var min väg. Det är inget fel med att spela in skivor, jag älskar det. Men för mig blev det tydligt att det här med att bli artist handlade mer om mig och mitt sökande efter bekräftelse än om min kallelse från Gud.

Andreas Nielsen beskriver hur denna kallelse i stället ledde honom hem till Sverige, där han efter en tid fick kontakt med pastorerna i Stockholm Karisma Center. Andreas blev anställd som ungdomspastor i den snabbt växande församlingen.

Många unga medlemmar strömmar till och församlingen driver härbärge, arrangerar stora konferenser och spelar in lovsångsskivor. Men någonstans förvandlas växten till växtvärk. Församlingen missköter sin ekonomi och 2005 tvingas man genomgå en smärtsam och uppslitande konkurs. Ungdomspastorn och tillika församlingens medieansvarige, Andreas Nielsen, hamnar snart mitt i mediernas sökarljus.

– Det var en extremt pressande och tuff tid, konstaterar han 15 år senare.


Hur ser du själv tillbaka på tiden i Karisma center?

– Det var ett trauma att det slutade som det gjorde. Vi gjorde många fel. Samtidigt fanns också mycket som var fantastiskt och Gud gjorde verkligen saker.

Själv var Andreas Nielsen tämligen säker på att han aldrig skulle komna i närheten av att arbeta i en församling igen.

Kan man säga att du var svartlistad i kristenheten efter konkursen?

– Ja, det kan man nog säga. Det blev väldigt tyst, men jag förstår verkligen det. Jag fattar att det inte fanns förtroende för mig. Den typ av jobb jag har bygger på att man måste ha människors förtroende. Och jag hade förbrukat mitt.


I dag leder Andreas Nielsen Hillsongs omfattande Sverigearbete med sex olika campus och tusentals som nås varje söndag. Resan hit började med en liten grupp människor som började samlas i liten skala. Själv menar Andreas att lärdomarna från misslyckandet och konkursen hjälper honom i hans arbete i dag.

– Jag hade nog inte kunnat göra det jag gör i dag utan de erfarenheterna, säger han.

– Jag kunde aldrig drömma om det här. Jag trodde inte att det fanns någon väg tillbaka till att tjäna Gud för mig eller att jag någonsin skulle kunna ha människors förtroende igen. Men jag fick tid att reflektera över vad som hade gått fel och när jag fick en chans till bestämde jag mig för att göra saker annorlunda.

I dag är du ledare för tusentals människor, är det inte läskigt?

– Det är det verkligen. Men jag omger mig med bra folk. Både pastorskolleger här i Sverige och de andra leadpastorerna i Hillsong globalt. Jag tror mycket på att ha människor runt mig som kan säga nej och som jag hålls ansvarig inför.

Varför tror du att Hillsong tilltalar så många?

– Det är svårt att säga. Jag tror att alla kyrkor har ett viktigt bidrag och att vi gör det här tillsammans. Men personligen brinner jag för att människor ska inse hur nära Gud de faktiskt är. Det spelar ingen roll vem du är vad du varit med om, Gud är bara en bön bort och Gud kan använda alla. Det har jag upplevt i mitt eget liv, säger Andreas Nielsen med eftertryck.


Daniel Wistrand, Andreas Nielsen och Malin Aronsson tar en groupie.


---

Fakta: Andreas Nielsen

  • Ålder: 45 år nästa vecka.
  • Familj: Hustrun Lina och döttrarna Selina Jo, 14 år, och Angelina, 12 år.
  • Bor: I Sollentuna.
  • Yrke: Lead pastor för Hillsong Sweden.

---

---

Fakta: Mer i podden – Hör Andreas Nielsen om:

  • Hur han har de med Gud i dag.
  • Sina dagliga fem saker som han gör varje dag.
  • Att ha en amerikansk NFL-coach som pastor.

---

Fler artiklar för dig