Humorn och lekfullheten är ofrånkomlig när man pratar med prästen och författaren Bengt Pleijel. Den liksom skiner igenom alla ord, som när morgonsolen silas genom trädens kronor i en lövskog. Som exempel får ni den inledande konversationen som utspelar sig när Dagen når 93-åringen på telefon. Det kan tilläggas att vi varken har träffats eller pratats vid tidigare.
– Hej, jag heter Josefin Lilja, reporter på Dagen.
– Hej du sköna!
– Jag undrar om jag får intervjua dig. Vi gör en serie som heter ”Mitt liv med Gud”.
– Jo, honom har jag träffat! Däremot är jag lite less på att prata om Bengt Pleijel, jag har levt med honom i 93 år nu förstår du. Jag har aldrig varit äldre än jag är nu.
Ja, så fortsätter det. Glimten i ögat märks tydligt, från lägenheten i bohuslänska Ljungskile, hela vägen till redaktionen på landets östra sida. Glädje, lekfullhet, humor och barnslighet kan nog sägas vara ledord genom hela Bengt Pleijels livsgärning. Men också den pedagogiska undervisningen – som präst, mångårig föreståndare för Åh stiftsgård, bibelutläggare för den webbaserade bibelskola.com, som författare och så vidare. Bengt Pleijel har gett ut 20 böcker, inte sällan med titlar som andas göteborgskt ordvitsande; “Himlakoden”, “I Guds händer, vad som än händer” och “Lev i Petrus”, som gavs ut så sent som nu i somras. Det är en bibelvandring i aposteln Petrus första brev. Bengt Pleijel hyser en stor kärlek till Bibeln och har ofta och gärna påtagit sig rollen som guide till bibelordets dolda skatter.
Det är ett återkommande tema i både hans böcker, i predikningar och inte minst i den undervisning han delar med sig av på sin blogg: "Himmelskt söndagsgodis – inte bara för snälla barn". Där har Bengt Pleijel sedan lång tid tillbaka lagt ut kyrkoårets texter och tolkat dem, för att förbereda gudstjänstbesökaren och hjälpa denne att ta till sig texterna på ett mer lättfattligt sätt. I hans senaste inlägg, utlagt så sent som förra veckan, skriver han exempelvis om korset:
"När Jesus bär sitt kors till Golgata är det tvärbjälken han bär. Den lodräta finns redan där. Tvärbjälken ser ut som ett minustecken. Det är våra minus Jesus släpar på – alla de gånger vi satte oss på tvären mot Far. Men när tvärbjälken fästes vid den lodräta häpnar vi. Våra många minus förvandlas till ett plus."
Återigen – det underfundiga och lekfulla som går igen.
På frågan när han själv kom till tro får jag ett typiskt ”pleijelskt” svar.
– Jag har tillhört en prästsläkt sedan 1500-talet. Det finns så många präster bakåt i generationerna, som min far, farfar, farbröder, en bror, en svåger ... Man kan nog säga att jag är miljöskadad!
I 26 år var Bengt Pleijel föreståndare på Åh stiftsgård i Ljungskile och satte sin prägel på hela verksamheten. Han anses av många vara en karismatisk förgrunds- gestalt. Bengt själv ger sin fru Annika en stor del av äran för att det blev så.
– Under en tid var jag mycket trött och min fru tyckte att jag kunde behöva en kick. Hon skickade mig därför på inspirationsresa till England där det hölls ett karismatiskt möte. Jag tänkte när jag var där att ”Tänk om man hade en sådan glädje på gudstjänsterna i Sverige!”.
Taggad till tänderna tog Bengt med sig inspirationen från England till Åh stiftsgård. Platsen kom att under många år bli en ekumenisk smältdegel för karismatisk förnyelse, med myc-ket uppskattade och välbesökta gudstjänster, konfirmationsläger, fortbildningsdagar och annat. En annan nyckelperson var Carl- Gustaf Stenbäck, Oasrörelsens första ordförande och den som tog Alpha-konceptet med grundkurser i kristen tro till Sverige. Tillsammans fick de vara med om ett skeende som kom att få stor betydelse för Sveriges kristenhet.
– Under den tiden började Andens vind blåsa, det var fantastiskt. Jag fick se präster gråta, men också skratta mer än de vågat tidigare, minns Bengt och understryker att ”man ska ta glädjen på allvar, det är viktigt”.
Han nämner Hugo Odeberg, professor i teologi som var verksam när Bengt läste i Lund, som en tidig inspirationskälla.
– Han talade om Guds barns lek på ett mycket allvarligt sätt. Det är viktigt att vi blir som barn. Det där har följt mig sedan dess, jag har alltid varit lite barnslig.
Leken och barnsligheten fick ta plats i de gudstjänster och verksamheter som Bengt ansvarade för. Bland annat avslutades konfirmationslägren med att konfirmanderna satte upp en musikal. Bengt berättar också om en gång då hans dotter spelade piano och han själv satte sig vid orgeln – så växelspelade de och lekte fram musiken i gudstjänsten. Så där höll de på, hittade på olika saker och vågade testa nya grepp.
Vad har varit roligast under dina år som präst?
– Att få förmedla att det finns hemligheter och spännande skatter i Bibelns texter som vi inte ser om vi inte hjälper varandra att hitta dem. Genom att samtala med varandra, läsa både Bibeln och utläggningar om texterna hjälper vi syskon varandra att upptäcka skatterna. Annars är bibelordet bara som ett sädeskorn, fult och skrynkligt. Men får det landa i oss, bäddar vi ner det i jorden, då växer det, ger rik frukt, doft och blir till någonting riktigt vackert.
– Vi behöver hjälp att tolka, annars blir bibelordet tyst och stumt. Men det viktigaste är den helige Ande, det är bara han som ger liv åt vår läsning, som ger bibelordet ljus och värme.
Det hörs på Bengts stämma att han börjar bli trött. Hans 93-åriga kropp är sliten, han har de senaste åren genomgått flera canceroperationer och om ett par veckor är det dags för ännu en. Senast han låg på sjukhus roade han sig med att meditera över kroppens fantastiska egenskaper, berättar han.
– Tänk ändå, att vi kan se, känna, skratta, minnas, gå ... varje människa är ett mirakel, skapad till Guds avbild. Det låg jag och tänkte på.
De sista orden Bengt skickar med innan vi lägger på är också det han genom hela sitt liv fått förmedla – genom pedagogiska bibelutläggningar, underfundiga predikningar, i gudstjänstens ”lek” inför Guds ansikte och i mötet med människor. Orden som han vill avsluta med är:
– Gud välsigne dig.
Läs också Jack-Tommy Ardenfors har trätt in i ett nytt skede i livet
---
Bengt Pleijel
- Född den 31 januari, 1927.
- Präst, författare och bibel-utläggare.
- Var mellan åren 1964 och 1989 föreståndare för Åh stiftsgård i Ljungskile och räknas som en av förgrundsgestalterna inom den karismatiska rörelsen i Svenska kyrkan.
- Under Pleijels ledning utvecklades Åh till en mötesplats för hela Göteborgs stift, för konfirmander, barnfamiljer och äldre samt fortbildning av anställda och frivilliga i kyrkan.
- Pleijel har satt sin prägel på gudstjänster och undervisning med en bibelcentrerad, pedagogisk och humoristisk framställning av det kristna budskapet.
- Han har skrivit 20 böcker, varav den senaste gavs ut i somras. Han har även skrivit ett flertal bibelkommentarer som är bibelcentrerade, pedagogiska och humoristiska.
---