Livsstil

Ulrica och Per-Johan Stenstrand råd när man planterar ny församling

Ulrica och Per-Johan Stenstrands ger sex råd utifrån sina erfarenheter av att starta nytt.

1. Håll dig nära människor som redan har gjort det. Den som ska bli bonde behöver hänga med andra bönder. På samma sätt behöver den som ska plantera en församling krypa nära någon som har gjort det tidigare. Söka personens hjärta och kompetens.

2. Räkna med att uthållighet behövs. Det är oftast inte så svårt att göra en tillfällig satsning, men församlingsplanerare behöver bygga ett vardagsliv tillsammans som ska hålla i 20 år framöver, och ännu längre.

3. Låt det vara mer härligt än besvärligt. Skratta mycket tillsammans. Det är ett hemligt vapen. Se till att umgås med människor som kan lyfta dig. Besvärligheter av olika slag kommer ändå.

4. Ta en "timeoff" när det krävs. Med jämna mellanrum kan man behöva dra sig undan och vara tyst. Försöka lyssna in: Vad säger Gud om nästa steg? Fyll på från rätt källa.

5. Se till att du har en moderförsamling. Det är viktigt att få vara ansvarig inför någon. Ingen är en öde ö. Det behövs någon utanför som kan säga: Det här går bra! Eller: Inte just nu.

6. Kör inte igång med offentliga gudstjänster för tidigt. Ulrica och Per-Johan Stenstrand har gjort lärdomen att det är viktigt att ha etablerat en ordentlig smågruppsverksamhet innan man tar nästa steg.

Läs också Pingsttrenden: Nya församlingar i Sverige får engelska namn

Fler artiklar för dig