Livsstil

"Efter vi startat Lifecenter rådde beröringsskräck i tio år"

När församlingen Lifecenter Church i Västerås bildades för 20 år sedan blev det tyst runt pastorerna Per-Johan och Ulrica Stenstrand. I dag jobbar hela frikyrkligheten med att plantera nya kyrkor – och vill lära av dem som redan har gjort resan.

1 av 4

VÄSTERÅS. Från att till en början ha haft ett litet hörn i ICA:s fastighet för logistik och butiksinredningar i utkanten av Västerås, fyller Lifecenter Church i dag på egen hand utrymmena. Här finns gudstjänstlokal, rymliga gemenskapsytor,­ barn- och ungdomslokaler, idrottshall, en förskola och second­handbutik. Tidigt kunde den nybildade församlingen köpa de 4 000 kvadratmetrarna, och har aldrig bott i något annat hus.

Vanligtvis – när det inte är coronatider – hålls här två gudstjänster varje söndag. Pastorerna Per-Johan och Ulrica Stenstrand beskriver gudstjänstformen som varm, högljudd, välkomnande, internationell och med mycket multimedia, även om man just nu i stället möts online. Olika generationer finns i församlingen. Man vill ha en övertygande förkunnelse och alltid ett frälsningserbjudande.

– Och så är det vanligtvis ett bra efterhäng. Mat efteråt på söndagskvällarna. Ofta förbön, och nästan alltid någon som blir frälst, säger Per-Johan Stenstrand.

LIfecenter church i Västerås.

Lifecenter church i Västerås.

Första helgen i april 2020 var det meningen att Lifecenter Church skulle ha firat stort tjugoårsjubileum, och också bjuda in nya församlingar från pingströrelsen, som är på väg att startas inom projektet "30 new churches". Men coronaviruset kom emellan och firandet har skjutits på framtiden.

Senaste tiden har församlingen delat ut 3 000 handaffischer om sina onlinegudstjänster till hushållen i området, och fått nya kontakter. Till påsk bjöd man de äldre på ett servicehus på tårta. Lifecenter har även startat en telefonjour på vardagsförmiddagarna dit oroliga kan ringa.

– Det blir många telefonsamtal. Vi kontaktar medlemmar regelbundet för att kolla hur man mår och om det är något vi kan hjälpa till med. Vi märker också att krisen väcker djupa frågor i män­niskor, säger Ulrica Stenstrand.

Pastorsparet Stenstrand konstaterar med det tjugoåriga perspektivet att det inte längre är någon ny kyrka de leder, utan snarare en etablerad kyrka.

– Det är skönt att vi har kommit till ett stadium där det inte är antingen nytt eller gammalt. Det är inte vi nya i Lifecenter Church eller etablerade Pingstkyrkan på Oxbacken i Västerås, utan det är Guds verk. Det är bra och hälsosamt, säger Per-Johan Stenstrand.

Numera har Lifecenter Church också två församlingsgrupper i andra städer. En nybildad församlingsplantering i Linköping och dessutom en gammal pingstförsamling i Ludvika, där man nu jobbar med en föryngring och med att nå nya människor.

På det här sättet ser de sig som ”en kyrka på flera platser”. Totalt samlar man vanligtvis 600–700 personer under en helg på de tre platserna, i gudstjänster, smågrupper, kvinnofrukostar med mera.

– Grupperna i de olika städerna möts någon gång varje termin. Vi är ett gemensamt pastorsteam som också predikar i varandras kyrkor, berättar Ulrica Stenstrand.

Till Linköping – två timmars resa bort – har en grupp från församlingen i Västerås flyttat, och är nu stommen i arbetet. I Ludvika – en timma bort – finns ett ledarpar som också har flyttat dit från Västerås. Däremot har arbetet med att etablera en ny församlingsgrupp i Eskilstuna för tillfället satts på sparlåga. Det tog aldrig riktigt fart.

Läs mer Ulrica och Per-Johan Stenstrand råd när man planterar ny församling

När Lifecenter Church bildades strax efter millennieskiftet var åtta par med i starten. Till första gudstjänsten kom ett drygt 50-tal personer, minns Ulrica och Per-Johan Stenstrand. Det var både en spännande och en smärtsam tid, säger de.

Per-Johan hade i sju års tid varit vice föreståndare i Pingstkyrkan i Västerås och drev en förnyelseprocess, där det blev en splittring kring vilken väg församlingen skulle ta.

När han sa upp sin tjänst och valde att starta en ny församling sågs det inte av alla med blida ögon. Vid den här tiden var det också ovanligt med församlingsplanteringar över huvudtaget – och traditionen sa att det skulle finnas endast ”en pingstförsamling i varje stad”.

– Visst fanns det människor som tyckte att det vi gjorde var jättehärligt, men det var samtidigt beröringsskräck de första tio åren. Det tystnade runt omkring oss, säger han.

– Vi upplevde samtidigt en enorm glädje i det nya över att få be och sjunga lovsånger obehindrat . Och över att vi slapp församlingsmötena, även om vi förstås måste ha folket med oss. Vi lämnade ”föreningskyrkan”. Vi fick naturligt ett starkt fokus på att vinna nya människor, annars skulle vi ju helt enkelt inte överleva.

Lifecenters lokal är en före detta Ica-butik som gett generösa sociala utrymmen för fika gemenskap.

Lifecenters lokal är en före detta Ica-butik som gett generösa sociala utrymmen för fika gemenskap.

När det var som mest intensivt räknade pastorerna Stenstrand att de hade haft över tusen gäster hemma under ett år, med smågrupper, pastorer och andra. Och så var det barnen, läxorna och släkten på det.

Egentligen hade Per-Johan och Ulrica Stenstrand aldrig tänkt att starta en ny församling, säger de, utan tänkte snarare fly landet efter den jobbiga period som hade varit. Men pastorsparet upplevde ett tydligt tilltal från Gud och utan någon direkt förplanering bildades den nya kyrkan.

Per-Johan och Ulrica Stenstrand är glada för att de i dag har goda relationer till Pingstkyrkan i Västerås, där Per-Johan nyligen predikade. I dag upplever de sedan tio år tillbaka ”varma famnen” från pingströrelsen, och är engagerade i Pingsts gemensamma arbete med att plantera nya församlingar.

Läs mer Lifecenters bästa råd när man planterar ny församling

Eftersom det i starten inte var lätt att hitta någon "moderförsamling" att stå ansvarig inför och få stöd ifrån i Sverige, vände de sig mycket till internationella kontakter. Sedan några år tillbaka ingår Lifecenter Church också i nätverket Hillsong Family, även om de är en helt egen pingstförsamling.

I dag tänker de att det är bra att det finns olika smaker, stilar och former av församlingar. Det viktiga är att det handlar om Jesus och Guds plan med mänskligheten, och att möjligheten ges till ett förvandlat liv, säger de.

För egen del vill Per-Johan och Ulrica Stenstrand efter tjugo intensiva år gärna dela med sig av erfarenheter och lärdomar samtidigt som de jobbar vidare med att förnya den lokala kyrka där de har sitt hjärta.

Läs också Andreas Nielsen: Är vi vanliga kristna inte tillräckligt heliga för att fira nattvard utan präst?

Fler artiklar för dig