Livsstil

Pia Johansson: Efter bikten känner jag mig flera kilo lättare

Pia Johansson är skogsbarnet som sökte och fann Gud på egen hand. Genom livet har tron fördjupats och gång på gång manat skådespelaren till förändring. – Jag tror att de flesta har en längtan efter en tro, men många är rädda för att behöva förändra sitt liv, konstaterar hon.

1 av 5

Skådespelaren Pia Johansson anländer till Dagens redaktion i en färggrann stickad tröja.

– Under julledigheten stickade jag fem stycken sådana här. Det är en befrielse när man har ett konstnärligt jobb att få göra något konkret. Att sticka maska för maska som leder fram till ett färdigt resultat, konstaterar hon.

Just nu är Pia Johansson aktuell med uppsättningen av ”Spelman på taket” på Dansens hus i Stockholm, där hon spelar huvudrollen mot Dan Ekborg.

– Det är en stark berättelse om tro, tradition och kärlek. Pjäsen är också en viktig påminnelse om det judiska folkets oerhörda lidande genom historien, säger hon.

För Pia Johansson har tron alltid varit en naturlig del av livet. I hemmet var religion ingen stor fråga. Men själv gick hon redan som barn omkring i skogarna runt Umeå med ett trygg visshet om att hon vandrade i sällskap med Gud.

– Jag var ett skogsbarn som gick omkring i naturen och samtalade­ med Gud. För mig var Gud inte en låtsas­kompis, han var mycket större än så. En slags högsta närvaro av kärlek. Jag ställde en massa frågor och fick alltid svar.

Hur upplevde du de här svaren?

– Ibland som en röst. Ibland som en plötslig insikt, en slags intuition eller en inre kompass om man så vill.

I tonåren blev tron mer komplicerad för Pia Johansson. Dels för att en väckelsevåg drog in över Umeå och Pia kände inte igen sig i de nyfrälsta pingstvännerna. Men kanske berodde grubbleriet framför allt på situa­tionen hemma.

– Min pappa var alkoholist. Jag brukar säga att han hade en demon som flyttade in så fort han öppnade flaskan. Det där gjorde att jag också fick ett komplicerat förhållande till Gud som skulle vara som en far.

Pia behöll de gnagande frågorna för sig själv, men kände som vuxen att hon behövde få hjälp med att reda ut sin gudsbild. Lösningen fann hon i Katolska kyrkan, dit en väninna drog med henne för att lyssna på föreläsningar med jesuit­prästen Rainer Carls.

– De visade sig vara otroligt roliga­ och tankeväckande och de vände upp och ned på allt. Jag kom dit med tusen frågor och gick därifrån med tiotusen. Men det gjorde att jag kände att Gud är inte begränsad. Det finns mer att upptäcka.

Pia började gå i samtal med Rainer­ Carls och sakta löstes de knutar som distanserat henne från barndomens självklara gudstro.

Med tiden blev hon en del av församlingen S:ta Eugenia i Stockholm.

– Det är en väldigt spännande församling med sjuttio nationaliteter. Jag upplevde från början att det fanns en väldig bredd, man kunde hamna med en nunna på ena sidan och en prostituerad på den andra under gudstjänsterna.

Vad betyder Jesus för dig?

– Jesus är kärlek och den som vandrar med mig. Närvaron av Kristi kärlek finns ju inom mig. Det låter säkert konstigt men det fina är att var och en som ber om det får själv den här kärleken.

Pia Johansson skrattar till och berättar att hennes skådespelarkolleger ofta är nyfikna när hon berättar att hon ska till kyrkan.

– Det händer ganska ofta att kolleger säger ”hälsa Gud från mig” när jag är på väg till kyrkan. Det är fint, men jag säger till dem att ni kan ju lyfta luren själva också.

– Jag tror att de flesta har en längtan efter en tro, men många är rädda för att behöva förändra sitt liv.

Är inte du rädd för att förändra ditt liv?

– Nej, jag har vant mig vid förändring – att Gud ständigt vill att vi ska transformeras. Men vi måste själv våga ta steget.

Pia berättar att en av de viktigaste förändringarna i hennes eget liv var att konfrontera hennes pappa med hur det varit att växa upp i skuggan av hans alkoholism.

– Jag var 26–27 år gammal och pappa hade kommit till missbruksvård och vi anhöriga fick komma dit på en familjevecka. Där fick vi möta en terapeut och samtala om vårt medberoende. Sedan fick vi chans säga allt det där som vi inte vågat säga till pappa, som bara satt och lyssnade.

– Efter den stunden var det som att två ton skräp lastades av mig. Det var otroligt stort.

Pia Johansson fick senare uppleva försoning med sin pappa och i samband med faderns död hittade hon också ett kollegieblock där hennes pappa skrivit ner sin tacksamhet över livet.

– Det här blocket jag hittade var egentligen tomt och skulle slängas. Men så fick jag en känsla av att här fanns något viktigt. Min pappa skrev med väldigt hård ansats och i blocket kunde jag se hans avtryck. Jag tog fram en blyertspenna och skuggade över texten, som man gjorde när man var liten och då framträdde en fantastisk text om hur tacksam han var över livet.

Pia Johansson berättar att hennes pappa haft en hemsk konfirmationspräst. Det gjorde att han hade svårt med hela gudsbegreppet.

– Men genom AA-rörelsen fick han hjälp att erkänna en hög­re makt. Pappa, som var tung­dykare under sitt yrkesliv, valde att kalla­ Gud för ”Havet” i texten han skrev.

Skådespelaren beskriver att människor ofta kan behöva hjälp att definiera Gud. Själv tycker hon att ordet ”frid” varit värdefullt för hennes förståelse av vem Gud är.

– Jag tycker mycket om det ordet.­ Det är kravlöst.

Från poddinspelningen.

Pia Johansson tillsammans med Dagenredaktörerna Daniel Wistrand och Malin Aronsson vid inspelningen av podden Dagens människa.

Hur har du det med Gud i dag?

– Det är en bra fråga. Just nu är jag inne i fastan och det är för mig en tid av ifrågasättande av hela min livsstil. Så just nu håller vi på och gnabbas en del jag och Gud om vad jag ska avstå från för att göra livet bättre för någon annan.

Vill du säga något om vad du fastar från?

– Nej, det behåller jag för mig själv.

Brukar bikta du dig?

– Ha ha, nästa fråga tack.

– Nej, men allvarligt talat så är bikt något fantastiskt. Det påminner en hel del om det här mötet med min pappa. Man känner sig flera kilo lättare när man går där ifrån.

Har du lika lätt att höra Gud i dag som när du var barn?

– Jag tycker nog att det är lättare. Det är en nåd.

Pia Johansson ler finurligt och återkommer till skogen och naturen som en bra plats att hitta rätt väglängd i samtalet med skaparen.

– För att kunna höra Guds röst, måste man stillna inombords. Innan man fått in frekvensen låter det som en analog gammal radio som brusar och för oväsen. Men jag är övertygad om att det är möjligt att hitta rätt våglängd för alla som vill, säger hon.

---

Fakta:

  • Yrke: Skådespelare.
  • Ålder: 59 år.
  • Familj: Singel.
  • Bor: På Södermalm i Stockholm.
  • Aktuell: I föreställningen "Spelman på taket" på Dansens hus i Stockholm.

---

Fler artiklar för dig