En grön, stor plastmugg med Hulken-motiv innehållande näringsshake. Så ser Micael Dahléns lunch ut den här dagen. Han sveper den, samtidigt som han glatt tar emot oss i Handelshögsskolans lunchrum.
– Jag blir nästan aldrig hungrig och då är det här perfekt, säger han.
Micael Dahlén trycker ut varsin kopp kaffe åt oss ur kaffeautomaten. På fingret sitter lite avskavt nagellack.
– Nu är det bäst att vi sätter igång, för om en timme kommer några av studenterna som jag vägleder, säger han.
Sedan går vi genom Handelshögskolans korridorer och in i ett litet grupprum. Dahlén känns som en blandning av allt. Både professor och rockstjärna, samtidigt som han ser han ut lite som Jesus, så som han gestaltas i gamla filmer. Det långa håret, skägget och den intensiva blicken finns där. Fast tatueringarna på armarna och halsen känns inte så Jesus-lika.
Men egentligen är han nog inte lik någon alls, Micael Dahlén. Han kör sitt eget race, och verkar ha hittat en unik nisch. En nisch som tar honom till påhitt som vid den första anblicken kan kännas lite oväntade för en ekonomiprofessor. Just nu är han till exempel aktuell med boken ”En liten bok om lycka”. Det är en bok där han sammanfattar några av de saker han tycker att modern lyckoforskning och hans egna studier kan lära oss om lyckan. Ambitionen med boken är att vanliga människor ska bli lite klokare på lyckan. Men Dahlén tror sig inte veta allt:
– Mitt förlag kontaktade mig och ville att jag skulle skriva ”Den stora boken om lycka”, det gav mig prestationsångest. Vem kan skriva en sådan? Man kommer ju aldrig att veta allt om lycka. Fast när jag tänkte efter insåg jag att jag ändå har lärt mig en del. Så ”En liten bok om lycka” vågade jag skriva!
Att en professor i ekonomi skriver en bok om lycka är trots allt inte så märkligt som det låter, om man känner till Micael Dahléns karriär. Hans studier har aldrig enbart handlat om siffror och pengar, debet eller kredit. Ekonomi är något som går djupare än så, menar Micael Dahlén. Han brinner för att vidga begreppet ekonomi:
– För mig handlar det om hur vi gör tillvaron bättre för oss själva och andra. Det är där min nyfikenhet ligger.
Nyfikenheten på människan och hur vi bör leva har lett Micael Dahlén till att undersöka allt ifrån hur seriemördare fungerar till hur vi påverkas av våra förväntningar och hur vi gör om vi vill förändra en vana. Hans lättbegripliga tilltal har gjort att studierna nått långt utanför de akademiska kretsarna och tagit sig uttryck i både folkliga föreläsningar och satsiga föreställningar på teatrar med rubriker som ”Nextopia” och ”Kaosologi”. Men frågan om hur människan blir lycklig har funnits med i nästan allt Dahlén har gjort.
I boken ”Den lilla boken om lycka” går han igenom sådant som visat sig bidra till vår lycka. En av de allra första kapitlen har rubriken ”Tro”.
– Ja, intygar Micael Dahlén. Det är det säkraste tipset jag kan ge om du vill bli lite lyckligare. Våga tro. Studie på studie på studie visar samma sak och alla lyckoforskare är eniga. Att ha en tro gör människan lyckligare.
Vi resonerar en stund om vad det beror på att vi blir lyckligare av att tro. Micael Dahlén hänvisar gärna och ofta till olika undersökningar, för undersökningar är något av det roligaste han vet.
– En sak man har tittat mycket på är människors livslängd och även här ser det bättre ut för dem som tror. De lever längre. Jag tror att det här handlar om att tro minskar människans stress och därmed den biokemiska nedbrytningen.
Ofta jagar vi människor efter lycka i högintensiva upplevelser, så som sex, mat, karriär eller till och med droger, förklarar Micael Dahlén. Sådant får oss att springa fram i livet och det bidrar till vår nedbrytning.
– Men om vi i stället hittar vårt välmående och mening i något lågintensivt, som en tro, så slipper vi jaga på det där viset. Då kan man bokstavligt talat vila i den tron i stället.
Det är lite ovanligt att höra en person utanför de religiösa rummen tala sig så varm om trons positiva inverkan på människan. Så nu är givetvis frågan vad Dahlén tror själv. Samtalet blir mer personligt, och det finns inte längre några studier att hänvisa till. Men Micael Dahlén har inga problem att tala om sådant där det inte finns några raka svar:
– Jag är lite oklar här, för jag tror utan att jag riktigt vet vad jag tror på. Men jag tror att det finns en slags välsignelse.
Tanken om välsignelser väcktes under den tid som verkar ha format mycket av hur Dahlén ser på livet och på den han är i dag. Den tid som började för ungefär elva år sedan med ett telefonsamtal från hans pappa.
– Min pappa hade haft massor att göra i sin karriär, men nu ringde han för att säga att han tänkte gå i förtidspension och att nu ska du och jag ska lära känna varandra ordentligt. Jag ska bara jobba undan några saker i tre månader.
Micael Dahlén var glad för pappans samtal och såg fram emot mer tid tillsammans. Men efter bara en månad ringde pappan igen.
– Han hade varit hos läkaren och fått veta att han fått en obotlig form av blodcancer. Så nu kunde vi nog inte räkna med så mycket tid tillsammans i alla fall.
Beskedet om pappans sjukdom påverkade Micael Dahlén på många sätt. Det här var första gången han på riktigt insåg att vår tid på jorden faktiskt är ändlig.
– Det gick upp för mig att allt det där jag tänkt göra sen kanske inte kommer. Om man ska göra något, ska man göra det nu.
Det nya sättet att se på sin tid, fick honom att lägga ned drömmen han haft sedan han var barn. Drömmen om att han en dag skulle blir rockstjärna.
– Före det där samtalet hade jag tänkt att jag mest sysslade med ekonomi så länge. Men när jag släppte jakten, behovet av rockstjärne-drömmen såg jag vilka fantastiska möjligheter jag redan hade som ekonomiprofessor. Jag är glad att jag gjorde det. Det här jobbet ger mig så mycket mening. Allt jag får ta reda på och allt jag kan berätta för människor!
Trots läkarens dystra besked bestämde sig Micael Dahlén och hans pappa för att de skulle våga hoppas på minst ett år till tillsammans. Så att de fick lära känna varandra.
– Pappa lovade att ta alla behandlingar som krävdes för att vi skulle få den tid vi behövde. Vi började umgås och prata massor. Men det där året gav också möjlighet för min pappa att genom vetenskapen ta del i en behandling som inte var färdigutvecklad. Som de experimenterade med. Och den funkade.
Den nya behandlingen gjorde att Micael Dahléns pappa fick ett år till, och sedan ett år till. Nu har det gått elva år sedan beskedet om blodcancern.
Tänker du att det var ett Guds mirakel?
– Nja, jag ska erkänna att jag brottas mycket med agensen* här och jag önskar nog att jag var ännu tryggare i min förvissning. Men jag tänker ändå att det var en slags välsignelse. Att min pappa och jag välsignades med den här extra tiden.
* Agens betyder ”verkande kraft”.
---
Fakta:
Ålder: 46 år.
Bor: Söder om Stockholm.
Familj: Hustrun Ingela, dottern Tyra och sonen Dante.
Yrke: Ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm.
Aktuell: Med boken "En liten bok om lycka".
---
---
Fakta:
Varför han har så många olika konstiga tatueringar.
Varför han skulle vilja leva i tusen år.
Om hur samtalet med Dagen påverkade honom.
---