Livsstil

Forskare och läkare: Hjärnan aktiveras av promenader

Att promenera är det bästa man kan göra för att få hjärnan att fungera maximalt. Det har både läkare och forskarna inom neurologin kommit fram till. Detta visste intuitivt kompositören Johannes Brahms som promenerade mycket.

Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till succéboken ”Hjärnstark”, framhåller motionens och speciellt promenadernas magiska verkan på hjärnan.

Hur mycket behöver man röra på sig för att hjärnan ska fungera bättre?

– All typ av fysisk aktivitet är bra för våra tankemässiga förmågor. Promenader, yoga, löpträning och styrketräning – allt ger positiv effekt, skriver Anders Hansen i sin bok Skärmhjärnan.

Anders Hansen hänvisar till israeliska forskare som valde ut hundra forskningsundersökningar som handlade om hur fysisk aktivitetpåverkar våra tankemässiga förmågor. Allt pekade på samma håll.

– Den förmåga som förbättrades mest av rörelse var den mentala processhastigheten. Du tänker snabbare om du är fysiskt aktiv.

Hansen påpekar att ur hjärnsynpunkt behövs inga extrema sportprestationer för att nå bästa effekt. Det allra bästa är att röra på sig i minst 52 timmar under en sexmånadersperiod, vilket motsvarar två timmar i veckan – till exempel 45 minuter tre gånger i veckan.

– Ur hjärnsynpunkt verkar effekten klinga av någonstans efter två timmar per vecka, konstaterar Hansen.

Neurologen Minna Huotilainen på Helsingfors universitet uppmuntrar speciellt de som inte rör på sig att komma i gång.

– Motionens förmåga att föryngra hjärnan har påvisats i flera studier. Det stämmer särskilt bra på de som rör på sig väldigt lite och på barn och gamla. Att ta en promenad underskattas i onödan som motionsform, säger professor Minna Huotilainen.

– Det pratas för mycket om sport vilket kan vara nedslående för de som inte rör på sig.

Den irländske forskaren Shane O'Mara skriver i sin bok "In Praise of Walking" om promenadernas mirakulösa effekter på hälsan.

– Regelbundna promenader frigör våra hjärnors kognitiva resurser som ingenting annat. Det är bättre att ta på sig ett par komfortabla skor och gå en promenad än att köra ett pass på gymmet. Det visste säkerligen också kompositören Johannes Brahms som gärna gick långa promenader längs Wiens gator och parker. Resultatet kan vi njuta av 150 år senare i form av underbar musik.

Läs mer Promenader och bön hjälpte honom efter stroken

Fler artiklar för dig