Livsstil

Flytande hjälp till fattiga i Bangladesh: "Ingen bryr sig om de här människorna"

I Bangladesh lever fattiga människor på sandbankar i floden. För dem är det långt till sjukvården, om de ens har råd att ta sig dit. Men nu får de hjälp av unika flytande sjukhus, som stöds av missionsflyget MAF.

1 av 9

Bangladesh breder ut sig som ett lapptäcke under oss, med dess risfält och åkrar i olika nyanser av grönt mellan byarna.

Dagens Jonatan Sverker har följt med missionsflygarnas arbete på plats i Bangladesh.

MAF:s Cessna flyger över ett av Asiens fattigaste länder, en fattigdom som man ser tecken på även från luften. Den väldiga floden Brahmaputra omskapar ständigt landskapet, den översvämmar åkrar men skapar också ny mark, som desperata människor genast försöker att uppodla. Det är till dem som MAF flyger, till de boende på de föränderliga och otrygga sandbankarna.

Dagens Jonatan Sverker har följt med missionsflygarnas arbete på plats i Bangladesh.

– Ingen bryr sig om de här människorna, eftersom de ständigt flyttar runt. Under en livstid kan en bonde här tvingas flytta tjugo gånger.

Det berättar Iftekhar Uddin Mahmud. Han är engagerad i biståndsorganisationen Friendship international, det är inte en kristen organisation men missionsflyget MAF har ett nära samarbete med dem. Friendships idé är att försöka nå de människor som annars har långt till sjukvård. Man gör det genom att driva flytande sjukhus som flyttar runt längs floden.

– Bangladesh är ett vattenland. Med våra båtar kan vi ta oss till dem, istället för att de ska behöva komma till oss.

Människorna här är utsatta på många sätt. Barnen har ofta en dålig skolgång, eftersom familjerna flyttar runt och det kanske inte finns någon skola i närheten. Därför satsar organisationen även på utbildning. Bangladesh är också ett land där klimatförändringar redan satt spår. Det är fler cykloner och högre temperaturer, något som får stor påverkan på ett låglänt land där de flesta är helt beroende av jordbruk.

– Det har helt klart blivit fler översvämningar, och vi försöker hjälpa dessa människor att anpassa sig till klimatförändringarna, säger han.

###

Piloten Mark Blomberg, som också är chef för MAF i Bangladesh, sätter mjukt ner Cessnan på det bruna flodvattnet och lägger till precis bredvid en sandbank dit byns alla barn kommit för att välkomna oss. De två kvinnliga läkare som ska arbeta på det flytande sjukhuset alldeles intill går ner i en båt, och sätts i land för att nästan genast börja möta patienter.

Det är just den snabbheten som är avgörande. Det går att ta sig ut hit med bil och båt, men sådana resor kan ta en dag eller två.

###

– Då hade kirurgerna inte hunnit göra lika många operationer som i dag, det är kanske 20 färre människor som blivit hjälpta. Så det gör stor skillnad, säger Mark.

Ett av målen för missionsflyget är att nå de mest marginaliserade människorna, och han ser att detta just är ett exempel på det. MAF är i Bangladesh verksam på flera områden, bland annat samarbetar man med flera biståndsorganisationer för att deras personal snabbare ska komma ut till avlägsna platser i landet.

– När landet utvecklas så sker det främst i städerna. De som bor längre bort ser utvecklingen sist, de kan bli bortglömda. Så här får vi spela en viktig roll, säger han.

Dagens Jonatan Sverker har följt med missionsflygarnas arbete på plats i Bangladesh.

Sjukhusfartyget är inte stort, men varje kvadratmeter är maximalt utnyttjad för att kunna erbjuda allt från ögonoperationer till tandvård. Det är trångt och enkelt i jämförelse med ett svenskt sjukhus, men rent och snyggt.

I det lilla väntrummet sitter flera kvinnor. Mosamat Shilpi Khaton har kommit hit för att hon ramlat och inte längre kan stödja på foten. Hon ska bli röntgad.

– Det gör väldigt ont. Om inte sjukhuset hade funnits här vet jag inte vad jag hade gjort, det är för långt för mig att ta mig till något annat sjukhus.

Hon är tacksam för att läkarna kommer ut till dem.

– Det är en väldig förmån för oss att det finns och att vi får bra behandling.

Tandläkaren Olaf de Jong är på plats med sina döttrar, Eva Linton, tandläkare, och Lana van der Beck, ögonläkare.

Olaf de Jong, Eva Linton och Lana van der Beck.

Sjukhuset bygger på frivilliga insatser, med läkarteam som kommer från hela världen för att hjälpa till. Tandläkaren Olaf de Jong är på plats med sina döttrar, Eva Linton, som också är tandläkare, och Lana van der Beck, som är ögonläkare. Olaf har varit här sexton gånger sedan 2004.

– Människor som kommer hit har verkligen smärta, mycket smärta, säger han.

Här känner han att han får göra skillnad i människors liv.

– I Europa och USA är det mer fokus på estetiken. Här är det viktiga att tänderna fungerar. Om vi kan ta bort smärtan är det ett viktigt steg, säger han.

Dagens Jonatan Sverker har följt med missionsflygarnas arbete på plats i Bangladesh.

Lana kan på fartyget operera människor som drabbats av starr. Hon berättar att hon på morgonen undersökte 25 patienter, alla utom en var i praktiken blinda.

– Detta är en blindhet som faktiskt går att behandla. Det är det bästa med att vara här, att få hjälpa till med det, säger hon.

Naheed Nazrul är medicinskt ansvarig läkare för de sjukhusfartyg som Friendship driver. Hon är från Bangladesh och skulle kunna tjäna mycket mer pengar på ett stort sjukhus i huvudstaden Dhaka.

– Men jag har intresserat mig för människor som annars inte skulle få hälsovård, att nå dem på avlägsna platser som har det svårt. Därför har jag engagerat mig i Friendship, säger hon.

Att ge vård i Bangladesh innebär olika utmaningar. Organisationen arbetar även med att utbilda främst kvinnor i hur de ska sköta sin hälsa.

– I vissa mer konservativa delar av landet kan det vara svårt att nå kvinnorna. Men när vi gör det kan vi ge dem makt och stärka dem, säger hon.

En annan av de frivilliga läkarna är Umma Kulsum.

– Jag har insett att det enda sättet att hjälpa de här människorna är att vi kommer ut till dem Vi måste komma utanför vår bubbla i storstaden och möta dem i deras verklighet, säger hon.

###

Mark startar flygplanet igen. Till mycket vinkningar och skratt lyfter planet från Brahmaputra och sjukhusfartyget blir snart en prick på floden. För Mark ligger samarbetet med Friendship speciellt varmt om hjärtat.

– När du får höra att kirurgerna kunna hjälpa en person som i tio års tid varit vanställd på grund av en olycka med en spis, då är det klart att det känns. Vi är ju bara en partner, men det är roligt att få vara en del av detta.

---

Bangladesh

  • Landet har över 160 miljoner invånare. 90 procent av dem är muslimer, 9 procent är hinduer och omkring en halv procent är kristna. Huvudstaden Dhaka är en av världens största städer med fler än 20 miljoner invånare, men huvuddelen av befolkningen är jordbrukare.

    Landet har en snabb ekonomisk tillväxt och läskunnighet och hälsa förbättras stadigt. Fattigdomen är dock fortfarande utbredd. Landet bedöms också vara mycket utsatt för klimatförändringar.

---

Fler artiklar för dig