Livsstil

Från tv-dejt i Tro, hopp och kärlek – nu firas första julen som familj

Daniel och Jennifer Norqvist blev kändisar genom SVT:s program ”Tro, hopp och kärlek”. På kort tid har de hunnit beta av flera milstolpar i livet och nu firar de sin första jul som barnfamilj.

Fotografen och jag har knappt hunnit in i lägenhetens lilla hall förrän frågan om vi vill ha glögg hörs från köket. Det är Daniel Norqvist, även känd som ”Kärleksdiakonen” efter sin medverkan i SVT:s ”Tro, hopp och kärlek” som står vid spisen och ropar.

– Jennifer ammar i sovrummet, men kom in ni. Jag har förberett en stor balja kaffe och lite fika om ni vill ha, fortsätter han och möter upp oss i tamburen.

Det märks att den tidigare kocken har en fäbless och talang för att passa upp på sina gäster och få dem att känna sig hemma. Det ”lilla fikat” han syftar på består av inte mindre än fyra sorters småkakor. Plus en helt ny cupcake som han tagit fram enkom för JulDagens läsare.

Trots att syftet med vårt besök är arbetsrelaterat invaggas vi snabbt i hemtrevnadens avslappnade atmosfär. Julmusiken är på i bakgrunden, glöggen doftar och adventspyntet är på plats.

När Jennifer Norqvist Berg, som träffade Daniel under sin medverkan i det populära dejtingprogrammet, kommer ut från sovrummet, bär hon parets lilla dotter Abigail i famnen. När hon föddes för några månader sedan, hade paret Norqvist bara hunnit leva som gifta i ett år. Nu firar de plötsligt sin första jul tillsammans som föräldrar.

– Det har hänt väldigt mycket på kort tid i våra liv, konstaterar Jennifer Norqvist.

– Men mitt liv har alltid gått fort, det händer hela tiden spontana saker, utan någon längre eftertanke. Så jag har nog inte reflekterat över det egentligen. Jag har mest fått höra det från andra som kan utbrista: ”Tänk vad mycket som har hänt för er under dessa tre år!”.

Jennifer Berg och Daniel Norqvist, deltagare i Tro, hopp och kärlek.

För det var 2016 som de träffades första gången, och det skedde inför svenska folkets nyfikna ögon. SVT:s programserie "Tro, hopp och kärlek", med Mark Levengood som programledare, blev en tittarsuccé. Präster, diakoner och andra kyrkligt anställda som dejtade framför tv-kameran – det var uppenbarligen ett vinnande koncept. Därför var det också många som följde Jennifer och Daniels första trevande steg mot varandra och började hoppas på en "match made in heaven". Det var nog även en och annan tittare som kände sorg när det i sista avsnittet konstaterades att det inte hade blivit någon kärlek dem emellan. Åtminstone inte vad som visades framför kameran.

– Tv-teamet hade sagt åt mig att jag under det sista avsnittet skulle sitta kvar och se ledsen och fundersam ut. Men jag var ju inte ledsen! Vi hade bestämt att vi skulle ses igen, berättade Daniel för Dagen då.

Och sågs igen gjorde de också. Men det var först nästan ett år efter att inspelningen ägt rum och kamerorna slocknat som de blev ett par på riktigt. Sommaren 2018 gifte de sig i S:ta Clara kyrka i Stockholm och sedan några månader tillbaka är alltså dottern Abigail här. Så nog har de klarat av en del milstolpar på kort tid.

###

– Jag har faktiskt funderat på att ta ett sabbatsår, bara för att kunna stanna upp och landa i allt som har hänt, säger Daniel när han slagit sig ner i vardagsrumssoffan bredvid fru och dotter.

För tillfället arbetar han heltid som diakon i Uppsala domkyrkoförsamling, i flera centralt belägna kyrkor runtom i studentstaden. Jennifer ska, efter föräldraledigheten, återuppta sina lärarstudier i svenska som andraspråk. Hos Daniel finns även en dröm om att någon gång ha en egen lantlig gård. Där skulle han och Jennifer kunna ta emot barn eller andra som kan behöva ett tillfälligt hem, tänker han.

– Det vore häftigt, att få ha en gård, lite som Mandelmanns med bikupor, ett orangeri med ett altare, odlingar... Vi vill vara öppna för var Gud vill placera oss, avslutar han.

I den önskan är de rörande överens.

Paret vill låta Guds ljus få lysa över livsvalen och leda dem i rätt riktning. Ett stort Jesusfokus blir det således inte bara under julen utan årets alla dagar. Båda två har hjärtan som klappar för samhällets utstötta. Daniel har via sitt yrke som diakon kommit i kontakt med många av dem. Jennifer har, både genom pionjärförsamlingen i Skåne, och genom resor till andra länder, ofta dragits till människor i olika livssituationer och med olika behov. Det finns en gemensam längtan hos makarna att få bli till välsignelse i sin vardag genom att leva utåtriktat och generöst.

– Det är något vi önskar mer av i vårt gemensamma liv, att göra mer för andra människor på olika sätt, konstaterar Jennifer, och menar att julen kan vara ett sådant tillfälle.

– Jag har tidigare varit med på alternativa julfiranden, där man till exempel bjuder in till julbord i kyrkan. Det är jätteviktigt, sådant skulle jag gärna se att vi gör mer av. Men i år är första prioritet att familjen mår bra, säger hon och tittar ner på dottern som sover gott i famnen.

Läs också "Jesu födelse är varken myt eller saga"

###

Att Abigail kommer att vara i fokus denna hennes första jul i livet råder det inget som helst tvivel om. Ändå är det en annan som kommer att få det största strålkastarljuset riktat mot sig, nämligen julens huvudperson, Jesus.

– För mig, eller för oss båda, är det viktigt att veta varför vi firar jul, att det inte kommer i skymundan för stress, paket och allt sånt. Det är firandet av Jesu födelse som är det viktiga, säger Jennifer och tillägger att hon gärna umgås med den lilla familjen, men också med vänner under julen.

Daniel lyfter även fram adventstiden som en viktig tid att ta vara på.

– Advent är ju en fastetid i kyrkan där man får stilla sig och landa i vad det betyder att vi firar jul. Att ta tid till att försöka förstå budskapet i evangelierna. Man får rensa upp hjärnan innan jul, det är så bra, säger Daniel och serverar oss mer kaffe.

Paret verkar alltså helt överens om de grundläggande pusselbitarna i livet, vad som är värt att lägga ner energi och hjärta i. Något som det däremot råder delade meningar om så här års är dock julpyntet.

– Jag har svårt för när det blir plottrigt och för mycket, särskilt av gamla grejer, som tomtar och halmbockar och sådant, säger Jennifer och tittar menande på sin man.

– Daniel är mer traditionsbunden och pyntar gärna med äldre pynt som hängt med sedan barndomen, och så lagar du sillsallad, fortsätter hon med ett skratt.

###
###

Recept: Daniel Norqvists kålrotscupcakes

Maten är viktig för Daniel, det sticker han inte under stol med, och han ser fram emot att få rulla köttbullar och baka pepparkakor med dottern Abigail. Denna jul är hon för liten för dylika aktiviteter, men det lyser av förväntan i Daniels ögon när han pratar om framtida jular som barnfamilj. När Jennifer i förbifarten nämner att de gärna skulle prova att bo utomlands en period och då fira jul i ett varmare land kontrar Daniel snabbt:

– Ja, men jag vill gärna låta Abigail få möta snön här. Jag är mer konservativ när det gäller vissa saker, som till exempel julpyntet... Tänk Jenny Nyström...

– Ska man veta vem det är? svarar Jennifer och båda skrattar.

Gammeldags pynt eller mer modernt – när allt kommer omkring kanske det inte är så viktigt. För när det gäller julens budskap, det som verkligen räknas och det de vill föra vidare till dottern Abigail – där är makarna Norqvist rörande överens.

Läs också Tro, hopp och kärlekexperternas 12 tips om du ska på dejt

Fler artiklar för dig