Livsstil

Fembarnspappan Virgil: Nu slipper jag tigga och kan vara med barnen

Romer i Rumänien lever ofta i utanförskap och utsatthet. Marginaliseringen från samhället leder både till arbetslöshet, papperslöshet och fattigdom. Genom Andreas Samuelssons arbete med Kenoses Design kan Virgil Boca och många andra pappor slippa resa långt bort för att försörja sina familjer.

– Innan behövde jag åka iväg mycket, men nu kan jag stanna här. Jag har fem barn och nu kan jag stanna här där de behöver mig, säger Virgil Boca i ett klipp från hjälporganisationen Erikshjälpen.

Virgil, som jobbar på Kenosis Design är en av många som genom Andreas Samuelssons sociala företagande slipper resa iväg långa perioder för att tjäna ihop pengar till sig och sin familj.

– Jag mår bra när jag kan vara nära min familj, fortsätter Virgil Boca i klippet.

Läs också Nominerad till Årets medmänniska: Andreas river murar i Rumänien

Erikshjälpen och Kenoses samarbetar bland annat för att skapa nya försörjningsmöjligheter för romska föräldrar, samt förskola och läxhjälp för deras barn.

Andreas Samuelsson berättar för Dagen att han drömmer om att vara med och bygga äkta relationer mellan romer och rumäner, som kan ge förutsättningar för att bygga en gemensam framtid tillsammans.

– Jag drömmer om äkta relationer mellan vår romsk- rumänska industri med resten av samhället. Jag skulle även vilja se liknande sådana firmor i Sverige, där människor får utbyta erfarenheter och lära sig att leva med varandra. Jag hoppas också att fler ska vilja dela med sig av sin kunskap, sina kontakter och sina möjligheter till den romska befolkningen Det skulle kunna göra skillnad på riktigt, säger han.

Fler artiklar för dig