Livsstil

Dagen frågar tre kyrkor: Hur gör ni med kollekt för barnen?

Vi frågar Kungsportskyrkan, Kyrkan vid Brommaplan och S:ta Clara kyrkan: Tar ni upp kollekt i er söndagsskola?

1 av 3

Kungsportskyrkan, Huskvarna

Elisabeth Ågren, barnpastor:

- Ja, det gör vi, det tycker vi är jätteviktigt. Vi har ett projekt för varje åldersgrupp och vi är noga med att barnen får återkoppling på vad som händer i missionsprojekten så att det blir personligt och man håller det levande. Vi samlar in itll ett projekt för funktionshindrade barn i Egypten, en skola på Filippinerna där församlingen har missionärer och till Place of Restoration för utsatta barn i Sydafrika. Problemet med kontanter har vi löst så att vi har ett växlingskontor vid incheckningen till söndagsskolan och där får föräldrar swisha och liksom köpa kontanter som barnen sedan får i handen för att lägga i söndagsskolans kollekt.

Kyrkan vid Brommaplan i Stockholm

Rebecka Hellqvist, Söndagsskolledare

- Ja. Vi gör det traditionellt. Vi samlar in de små slantar som följer med barnen och de allra flesta barn brukar faktiskt ha med sig en peng. Om något barn inte har det brukar vi ledare ha lite extra så att alla kan få något att ge. Vi samlar in kollekten i en papegoja som går runt och den fylls på varje gång. Det brukar bli mellan 1 000 och 1 500 kronor per termin. Pengarna har gått till olika projekt genom tiderna, det har varit till ett elevhem i Thailand och till söndagsskoleprojekt i Pakistan. Just nu håller vi på att bestämma vilket projekt vi ska ha i framtiden. Det blir förmodligen något som är kopplat till vårt samfund Equmeniakyrkan och helst något som är lätt för barn att relatera till.

S:ta Claras Barnkyrka, Stockholm

Niklas Eklöv, ledare

- I vår barnkyrka har vi under ett antal år samlat in pengar till ett arbete för föräldralösa barn i Tanzania, som drivs av Carl-Erik Sahlberg. Barnen får regelbunden information om projektet och varje gång vi samlar in pengar visar vi upp en bild därifrån medan sparbössan går runt. Det är svårare numera eftersom folk inte har så mycket kontanter på sig, och detta är nog något vi behöver fundera över och hitta lösningar för på sikt. Kollekten är ett sätt att lära barnen generositet och visa att vi vill vara kyrka även i ett internationellt perspektiv. Vi vill uppmuntra dem att se att världen är större än oss själva och ge dem kunskap om hur barn lever i andra länder.

Fler artiklar för dig