Livsstil

Tre pastorer som präglats av Carl-Olov Hultby

Daniel Röjås, Frida Blomberg och Niklas Piensoho hade Carl-Olov Hultby som mentor när de var unga. I dag är de själva pastorer.

1 av 3

Daniel Röjås, pastor i Centrumkyrkan i Boxholm och pingstkyrkan i Mjölby: Som ung evangelistlärling fick jag följa med veteranen Carl-Olov Hultby. Jag kastades direkt in i hetluften som mötesledare vilket innebar att vägleda människor till avgörelse i det så kallade eftermötet. En kväll var Hultbys förkunnelse så bra att jag i min tanke i förväg började organisera de förväntade köerna till förbön. Men när jag gjorde inbjudan registrerade jag ingen reaktion alls i lokalen. Jag avslutade mötet och gick moloken till bilen, präglad av en känsla av att ha förstört mötet.

Daniel Röjås.

– Carl-Olov Hultby satte sig i förarsätet, men startade inte bilen. Jag tänkte att det var dags för tillrätta­visning, men i stället bröt han tystnaden med orden: ”Daniel, sluta aldrig att bjuda in till mötet med Jesus. Om så djävulen hånler och hela världen verkar likgiltig så fortsätter du ändå. För att inbjuda till mötet med Jesus ingår i uppdraget som förkunnare.”

Av Hultby har jag lärt att med stor respekt, både för Guds ord och lyssnarens integritet, alltid ha en tydlig inbjudan till Jesus.

Frida Blomberg, pastor i Linköpings baptistförsamling: För mig är Carl-Olov på många sätt en inspirationskälla och en förebild. Bland annat genom hans raka Jesusförkunnelse, hans trohet och kärlek till Guds ord och genom att han precis som jag haft tron med sig hemifrån och fortfarande glöder.

Frida Blomberg, pastor i Linköpings baptistförsamling:

– När Carl-Olov välkomnade mig att följa med och vara en aktiv del i hans mötesserier så bekräftade han mig som evangelist och det har varit väldigt värdefullt för mig. För mig är han också någon som alltid finns där som jag vid behov kan höra av mig till för att få råd av eller laddas av i min passion att föra nya människor till tro. Jag är så tacksam för detta och jag tror att vi alla oavsett vilka gåvor Gud lagt i oss behöver förebilder och mentorer att ta rygg på.

Niklas Piensoho, föreståndare för Filadelfiakyrkan i Stockholm: Det är omöjligt för mig att överskatta Carl-Olovs betydelse för mig och min tjänst. Jag fick följa med honom under nästan två års tid direkt efter gymnasiet. Han lät mig predika, leda möten, göra inbjudningar och be för människor. Det är den bästa "skolan" jag gått i, en skola som handlade om att vara med och uppleva och få pröva på. Och allt var på riktigt, det var ingen konstruerad övningsmiljö.

Niklas Piensoho, föreståndare för Filadelfiakyrkan i Stockholm:

– Han ägnade tid åt att berätta hur han predikade, hur man ber för människor, vad man ska säga och vad man absolut inte ska säga när man vägleder människor. Han gav mig en bergfast tro på att predika Guds ord och att tro på Gud i alla olika omständigheter. Framför allt bekräftade han vad Gud hade påbörjat i mitt liv. Han bekräftade mina gåvor och gav mig tro på att Gud både kunde och ville använda mig. Om inte Carl-Olov hade fångat upp mig, bjudit in mig i sitt liv och tagit med mig i en gammal folkabuss på tältmötesserier runt om i Sverige så hade jag inte varit pastor i dag.

Läs också: Carl-Olov Hultby tog med ungdomar på evangelistresor – nu möttes de igen

Fler artiklar för dig