Livsstil

Ester Viljanen – cirkusartisten som vågar lita på Gud

För att våga kasta sig in i farliga uppgifter på trapetsen, tvingades hon att lära sig att lita på Gud mer än på sig själv. Ester Viljanen är utbildad cirkusartist, som dessutom spelar piano, cello och sjunger.

1 av 3

Det var skrämmande att släppa taget från trapetsen högt uppe i luften för att sedan ta tag i den igen. När Ester Viljanen gick cirkusutbildningen i Lahtis i Finland gällde det för en ung begåvad amatör att ta steget ut till en professionell cirkusartist.

– Jag var rädd, men jag gillade cirkus. Skolan var tuff med hård fysisk träning, och framför allt var den mentala biten krävande, berättar Ester Viljanen.

Vi möts under sommaren vid Parkteatern i Stockholm där Ester gör två shower med finska tjejgruppen Sisus Sirkus. Sedan bär det iväg till Prag, Berlin, Budapest… runt hela Europa. Föreställningen varvar högtflygande trapetsnummer med en hyllning till kvinnan och feminismen i ett rasande tempo.

Ester Viljanen är 24 år och lever sin dröm.

– När jag gick på cirkusutbildningen bad jag till Gud: om jag bara får göra fyra föreställningar, så är det värt allt slit. Nu har jag gjort mer än 400 föreställningar, säger hon och ler.

Våren 2017 turnerade hon med svenska Cirkus Olympia, 2018 blev det Cirkus Finlandia runt om i Finland och i år reser hon runt med tjejerna på Sisus Sirkus. Hon är tacksam över att ha cirkusjobb inbokade till och med nästa höst. Då växlar hon nämligen över till sin musikaliska talang som hon kombinerar med cirkuskonst på teater Hurjaruuth i Helsingfors.

För att kunna göra krävande nummer på slak lina eller gunga i trapetsen högt uppe i luften gäller det att övervinna sin rädsla.

– För mig blev det en läxa i andlighet. Jag var tvungen att lita på Gud på riktigt. Att släppa loss, att kasta sig in i svårare uppgifter och lita på att det man lärt sig håller, hjälpte mig att komma över rädslan, förklarar Ester.

– Om man är rädd, är det omöjligt att fortsätta.

Även om Ester redan som barn gillade att hoppa runt, hjula och göra spagat var det ingen självklar bana att bli cirkusartist. Den duktiga flickan i den kristna musikerfamiljen i Esbo i Finland började spela piano redan när hon var sex år. Hon satsade mycket på att öva in den klassiska repertoaren och deltog i flera pianotävlingar för unga musiker. Vid sidan av sitt huvudinstrument pianot spelar hon cello som hon började öva på vid tioårsåldern.

– Cello är pappas instrument. Han är cellist i Radions symfoniorkester i Helsingfors. Mamma är pianopedagog och min storasyster studerar musik.

Efter gymnasiet stod Ester inför ett svårt val: musiker eller cirkusartist. Hon älskade ju båda världarna. Hon hade alltid beundrat jonglörer och akrobater och cirkuskonst i allmänhet. Hon fick öva upp sin talang i en cirkusskola redan som åttaåring. Mamma tyckte dottern hade så mycket energi, hon var vig och disciplinerad och hade bra kroppskontroll. Men hon var även en mycket duktig musiker.

– Jag hade ju sagt som barn att jag ska bli trapetskonstnär. Men det var mer en dröm. Det kändes helt orealistiskt.

Mer realistiskt var det att jobba inom musiken som sina föräldrar. När sedan dörrarna öppnades för en yrkesutbildning inom cirkus, kändes det rätt.

– Om jag hade valt musiken, hade jag varit tvungen att lämna cirkusen. Det ville jag inte. Nu kan jag kombinera cirkusartisteriet med musik.

Ester Viljanen får skapa egna nummer där hon till exempel sjunger medan hon gungar uppe på trapetsen. Hon har även spelat cello i ett nummer där hästarna dansar balett.

Det kringflackande cirkuslivet är livet för Ester Viljanen. Men det är dock inte det allra viktigaste.

– Cirkus är det som jag vill jobba med. Men det är ju inte något som man kan bygga sitt liv på. Grunden måste vara det andliga livet i Kristus. Det är det som håller mig igång.

Hon förklarar att när man har ett gott förhållande med Gud, är det en utgångspunkt för alla val man gör i livet. Hon läser bibeln dagligen och lyssnar på bibelstudier på sin mobil.

När förra årets säsong på cirkus var över åkte hon till USA för att gå bibelskola i amerikanska Baltimore.

– Jag behövde ett andligt bad efter åren på cirkus. Det är ju två olika världar. Jag fick jättemycket inspiration.

Före varje föreställning ber Ester en bön. Bakom scenen eller i ett omklädningsrum ber hon att allt ska gå bra.

– Jag tackar Gud för kärleken för att genom den har jag möjlighet att arbeta med det här. Jag ber att jag genom mitt program kan visa kärlek till min publik. Jag ber också att jag ska slippa skador och att föreställningen ska bli bra.

Vad ger dig motivation att fortsätta?

– Att se publikens reaktioner. Det är härligt att se familjer samlas och komma till en cirkusföreställning och göra något roligt tillsammans. För dem är det en stund av avkoppling från vardagen. Det fick jag se speciellt på Cirkus Finlandia.

En annan sak som driver henne framåt är viljan att utvecklas hela tiden. När hon gör en föreställning, är det väl inövade nummer, där hon känner sig trygg. Det är vid träningarna när man övar in nya program som man måste gå utanför trygghetszonen.

En gång har Ester ramlat ner från en trapets i en föreställning. Hennes liv räddades av en säkerhetssele.

– Min farfar var mycket sjuk och jag visste inte om jag skulle hinna träffa honom. För en liten stund var jag inte helt fokuserad och så hände olyckan.

Killarna som hjälper till med säkerheten hissade upp henne på trapetsen igen. Det gick bra och hon klarade sig utan skador. Publiken fick dra en lättnadens suck.

– Det är viktigt att visa för publiken att man mår bra, säger Ester Viljanen.

– Cirkus är en tuff, osäker och ensam bransch. Om jag inte skulle tro på Jesus, skulle jag inte förmå att jobba med det här. Det är från honom som jag får trygghet och tillit. Om min själ mår bra, då lyckas jag med annat också.

---

Fakta:

  • 24

    Så många år är cirkusartisten Ester Viljanen.

---

Fler artiklar för dig