Livsstil

Prövningar kan stärka tilliten till Gud

Det är en bön som kan tyckas främmande. Varför skulle Gud vilja göra livet jobbigt för oss genom att sända prövningar? Men Ellen Hemström menar att det är något varje kristen får möta, och som kan leda till en större tillit till Gud.

Inte ens Jesus undslapp prövningar. I en av evangeliernas mest dramatiska berättelser berättar Matteus hur Jesus fördes ut av Anden i öknen för att sättas på prov. Djävulen frestar sedan Jesus för att få honom att göra uppror mot Guds vilja och vinna egna, kortsiktiga, fördelar, som att få makten i alla världens riken.

Ellen Hemström, som är pastor i Filadelfiaförsamlingen i Örebro, menar att även den som är Jesu lärjunge måste räkna med att utsättas för prövningar.

– Vi kan se att människor långt tillbaka i kyrkohistorien har brottats med den här frågan: Prövar Gud sitt folk? Men det är en biblisk idé att Han gör det. Jag tolkar det som att livet som Jesu lärjunge innebär att vi kommer att möta prövningar, säger hon.

I sin undervisning för Jesus fram ett nytt sätt att leva, och han kallar sina lärjungar till att vara med och bygga ett Guds rike på denna nya grund. Men livet i detta rike kan både skava och kollidera med livet i världen, och då uppstår situationer där kristna prövas.

– I engelskan används ibland ordet ”test” för prövning. Det handlar på ett sätt om att bli testad. Men det handlar inte om ett test där Gud vill få reda på hur mycket vi klarar av. Så är det inte, säger hon.

Ellen Hemström menar att Jesu prövning i öknen hjälper oss att förstå fallgroparna i en prövning. När vi börjar lyssna till röster som vill få oss att ifrågasätta Guds närvaro hamnar vi fel.

– När Gud prövar oss så är det ämnat att leda till mer tillit till Honom medan djävulen vill få oss att ifrågasätta Guds löften. När Jesus frestas i öknen och i Getsemane så är han också kvar i sin tillit, han håller sig till Fadern, säger hon.

Men hur ska man tolka en händelse i livet som är svår eller utmanande? Hur kan man avgöra om det är en prövning från Gud eller en frestelse från det onda? Ellen Hemström tror inte att det är så fruktbara frågor, vi behöver inte alltid förstå meningen i det som sker.

– I allt får vi hålla hårt i Faderns hand. Då kan frukten av prövningen bli något gott, en djupare förtröstan till Gud. Jag tänker att Gud kan använda alla typer av situationer till det, säger hon.

I ökenberättelsen kämpar Jesus ensam. Det ser Ellen Hemström dock inte som ett mönster för oss. Hon lyfter fram gemenskapen i församlingen som en stor styrka.

– När människor utanför kyrkan upplever mörka perioder kan de söka sig till kyrkan, men tyvärr kan människor i kyrkan som upplever prövning söka sig bort från den. Jag skulle önska att församlingen ännu mer skulle få vara en hjälp i människors liv, där vi tillsammans får dela erfarenheten av att livet är fullt av prövningar, säger hon.

Detta är en rad i Vår Fader som innehåller flera stora frågor. Det är också en bön om att räddas från det onda. Vad är egentligen det onda? Ellen Hemström tror att det onda är en makt som gör ständiga försök att vinna över det goda.

–  Denna makt kan tillskrivas olika namn, djävulen, satan, den onde. Denna onda makt verkar här i världen och vill få oss att tro att hoppet är ute. Men på korset tar Jesus itu med denna makt. Han besegrar den en gång för alla. Men den fullständiga konsekvensen av den segern det ser vi inte ännu, säger hon.

Tills Guds rike kommer i sin fullhet så är bönen om befrielse från det onda en viktig del av en lärjunges bön, menar hon.

– Som kristna verkar vi i befrielsens tjänst för den här världen. Tillsammans med den helige Ande får vi vara med och inskränka det ondas utrymme millimeter för millimeter, säger hon.

– Men bönen ”utsätt oss inte för prövning utan rädda oss från det onda” påminner oss också om en viktig ödmjukhet, vi klarar inte det kristna livets utmaningar och prövningar på egen hand. Vi behöver Guds hjälp för att hålla fast vid Honom.

---

Fakta: Ellen Hemström

  • Ålder: 28 år.

    Bor: Örebro.

    Familj: Maken Jakob och sönerna Abbe, 3 år, och Uno, 3 månader.

    Gör: Pastor och föreståndare i Filadelfiakyrkan Örebro.

---

Fler artiklar för dig