Livsstil

Forskare: Musik är bra för mäns hälsa

Att musik har betydelse för hälsan vet vi. Och kanske är musiken extra betydelsefull för äldre män som mår psykiskt dåligt. Det menar Katarina Lindblad, musikterapeut och doktorand vid Örebro Universitet.

Studien som Katarina Lindblad arbetar med just nu bryter helt ny mark. Hon undersöker nämligen vilken betydelse musiken har för män över 65.

– Varför det är viktigt att titta särskilt på männen i just det här sammanhanget beror på att ensamhet är en stor grej för många äldre män. Ensamhet kopplas ofta till depression, och män är precis lika ofta deprimerade som kvinnor, men vi ser det inte. Vi tar inte deras symptom på allvar, säger Katarina Lindblad.

En man som lider av depression vänder ofta känslorna utåt i ett aggressivt beteende eller självmedicinerar med hjälp av alkohol och droger.

– Maskulinitetsnormen säger att män inte ska vara svaga och inte visa känslor. De söker sällan hjälp, vilket bland annat resulterar i att männen i betydligt högre grad än kvinnor tar livet av sig. Av dem som begår självmord är äldre män den enskilt största gruppen, säger hon.

Hon har i sin studie gjort djupintervjuer med män i åldrarna 65–76 år, det vill säga aktiva och pigga seniorer som alla har ett passionerat förhållande till musik. Några av dem utövar musik själva, andra är stora musikkonsumenter både av livekonserter och inspelad musik.

– Musiken ger de här männen utrymme att få vara i kontakt med sina känslor utan att behöva formulera sig. Musiken gör att de känner sig levande. Och de uttrycker så tydligt att de både vill och behöver vara i kontakt med sina känslor, säger Katarina Lindblad.

Ingen av de män som hon har intervjuat har upplevt någon stor kris när de lämnade jobbet för att bli pensionärer.

– Och jag tänker att det kanske har med detta att göra. Att man inte bara är sitt yrke, man har också en identitet som musikälskare. De här männen brinner när de berättar om sitt musikengagemang. Det är en väldigt stor del av deras liv.

Hon har också sett hur männen i studien använder musiken för att knyta och stärka sociala kontakter – och för att upprätthålla kontakten med en sjuk partner, exempelvis en hustru eller en mamma som lider av Alzheimers eller Parkinson.

– Där blir musiken, att lyssna eller att sjunga, ett sätt att stärka relationen. Den sjuka partnern blir mer glad och närvarande, mer ”levande” igen. Musiken bidrar till stunder av kontakt, trots sjukdomen, säger hon.

Här måste man också förstå, menar hon, att ensamheten som många äldre män lider av sällan har kommit över en natt.

– Många män som lider av ensamhet har haft svårt med det sociala under hela livet. Vi måste börja redan på dagis att hjälpa pojkarna till ett fungerande socialt liv, säger Katarina Lindblad.

Fler artiklar för dig