Livsstil

Ulrika Ernvik vill lära oss att andas med Gud

Hör du till dem som tycker det är svårt att stilla sig i bön för att tankarna fladdrar, eller som längtar efter att höra Guds röst i vardagen, men inte vet hur den låter? Då kan Ulrika Ernviks tankar från hennes bok ”Andas med Gud” vara en god start på 2019.

1 av 3

Bara titeln på boken, "Andas med Gud" väcker något som får pulsen att gå ner. Och det är precis vad författaren Ulrika Ernvik vill. Efter att i många år ha arbetat som psykoterapeut, till stor del inom en kristen kontext, har hon sammanställt 88 andliga övningar som kan hjälpa oss att stanna upp och ställa in skärpan, för att landa i Guds närhet när vi promenerar, målar, ber, skriver eller rent av dammsuger.

– Vi får allt mer kunskap om hur vi behöver använda våra kroppar och våra sinnen för att ta in Gud i våra liv. Hittills har vi ju mest gjort det med öronen, säger Ulrika och ler.

Vi möts via ett videosamtal. Ulrika sitter i Thailand och jag vid mitt skrivbord i Stockholm. Ulrika är utbildad socionom och psykoterapeut och arbetar på det internationella terapicentret The Well i Chiang Mai, som erbjuder själavård, terapi och andlig vägledning för missionärer. Hon har jobbat där i elva år, med vissa uppehåll då hon och familjen bott i Sverige.

Många av dem Ulrika möter i sitt arbete bär på stress och oro, och hon har sett hur både uråldriga och mer moderna andliga övningar som engagerar ande, kropp och själ, har kunnat hjälpa människor att landa i sig själva och hos Gud. Övningar som även hjälpt henne själv att närma sig den som står för glädje och trygghet i hennes liv. Gud själv.

Ulrika är medveten om att andliga övningar kan kännas ovant för en del, rent av märkligt och lite konstruerat. Detta vill hon nu ändra på.

– Jag vill visa att andliga övningar är en självklar del av det kristna livet.

Men flera gånger i boken återkommer hon till att det inte handlar om att vi nu måste utföra minst två andliga övningar varje dag för att komma in i Guds närhet, för ingenting kan föra oss närmare Gud. Gud är redan så nära som det går.

– Däremot kan vi behöva hjälp för att stanna upp och se det, säger Ulrika.

Hon har skrivit boken för att visa hur enkelt vi kan öppna upp för att samtala med Gud, men också för att visa på alla de olika språk Gud använder för att kommunicera med oss. En del lyssnar bäst genom att sitta tysta och lyssna in medan någon annan kanske behöver röra sig eller ha något i händerna för att kunna fokusera. Ulrika berättar om en föreläsning hon höll en gång där hon med sina händer och armar gjorde en lugnande rörelse medan hon sade: "Gud kallar oss till lugn, att vänta in och att sakta ner".

– Efteråt kom det fram en kvinna som sade att hon aldrig hade kunnat stilla sig inför Gud tidigare, men när hon hade fått följa med mig i rörelsen med händerna hade något hänt med henne och hon hade kommit ner i varv.

Det behöver inte vara krångligare än så.

Övningarna passar alla åldrar och kan göras enskilt, i tonårsgruppen, på en retreat eller med familjen. Ulrika som arbetar mycket med fokus på familjeterapi har sett hur barn äger en unik förmåga att höra och se vad Gud gör. De är frimodiga och har inte med sig att en gudsupplevelse måste se ut på ett visst sätt. Upplever de att Gud säger något till dem eller ger dem en bild så är det så.

Vi vuxna tror mindre om vår förmåga att lyssna in Gud. Som terapeut frågar Ulrika ofta sina klienter: ”Vad säger Gud till dig?”, ”Vad vill Gud visa dig?”, ”Vad vill Gud ge dig?”. Ofta får hon svaret: ”Hur kan jag höra Guds röst, och hur vet jag att det är Gud som talar?”.

– Vi har en föreställning om att det ska ske på något speciellt sätt, men det finns en kommunikation som pågår hela tiden och som vi bara behöver gå in i. Jag behöver inte ens starta upp den, den finns där. Många gånger är vi så upptagna att vi inte ser det och i stället undrar vi var Gud håller hus. Men Gud finns mitt i våra liv hela tiden

– När vi börjar andas med Gud lugnar sig nervsystemet och vi öppnar upp för att kunna se honom, säger Ulrika.

På frågan om hon lever som hon lär, svarar Ulrika att hon inte använder alla 88 övningarna samtidigt, vilket heller inte är tanken. Snarare handlar det om att ta sig an en eller ett par som kan hjälpa en att bjuda in Gud i sitt liv. Hon brukar leva en period med en övning tills den blir en del av hennes sätt att leva. Sedan tar hon till sig en annan. Ett tag målade hon till exempel i sin bibel för att med fler sinnen ta in bibelordet.

– Jag köpte begagnade biblar för att testa och valde kritor och pennor som inte går igenom bladen. Sedan målar och ritar man det som kommer till en medan man läser. Jag är ingen konstnär men det var jättekul, och man får en väldigt fin bibel.

Ulrika som själv kan ha svårt att sitta still och lyssna på långa predikningar, drömmer om att i framtiden se gudstjänster där vi använder övningar som får folk att röra på sig och aktivera kroppen som ett sätt att vara inför Gud.

– Jag tror många kyrkobesökare skulle må bra av mer rörelse, att ha ett plank att gå fram och rita på under gudstjänsten, eller att vi säger att den som vill får ta med en målarbok och måla under predikan.

Det har en av hennes kolleger på The Well börjat göra. Hon tar med sin Ipad, där hon har ett ritprogram, och medan hon lyssnar till predikan illustrerar hon det som sägs med ord och bilder som ett sätt att ta till sig det som sägs. Något deras pastor har upptäckt.

– Så nu brukar hennes bilder läggas ut på hemsidan tillsammans med predikan efter gudstjänsten.

Samtidigt som Ulrika Ernvik skrev "Andas med Gud" arbetade hon med en annan bok, om att hjälpa barn att hantera trauman. De barnen behöver få andas tillsammans med en lugn och trygg vuxen och i den här boken skriver jag om att vi behöver få andas med Gud eftersom det ger oss trygghet.

– Då insåg jag att det ju var därför Gud gav oss den helige Ande – för att vi ska få mer närhet till Gud och för att vi ska få andas med honom. Och det är min längtan nu – att fler ska hitta den andningen så att vi får in mer glädje och trygghet i våra liv och i våra relationer.

– Och jag önskar att de som läser boken ska uppleva en befrielse, en enkelhet och få känslan: ”Jaha, är det inte svårare än så här att leva i relation till Gud?”.

Fler artiklar för dig