Livsstil

De okända fördelarna med att bli äldre

Den yngsta är 64, den äldsta har passerat 80. De träffas regelbundet i simhall och gym – och däremellan till en och annan frukost. Möt sju pigga damer som tycker att hälsa och ålder går hand i hand.

– Jag känner mig väldigt frisk! Jag badar i Bolmen varje dag, förutom när jag simmar i simhallen. Och jag sitter mycket ute i trädgården hemma, säger Lena Bolmelind, 64.

Kaffekoppen följer med ut oavsett årstid.

– Jag tar på mig vinterkläder och så fikar jag där ute. Naturen är så viktig för mig. Naturen och att röra på mig har gjort att jag har klarat mitt arbete som har varit ganska tufft. Därför har jag också valt att gå i pension lite tidigare för att ha energi kvar att jobba vidare ideellt, säger Lena.

Läs vidare: ”Lycka är inte bara att vara ung och vacker”

I maj lämnade hon jobbet på socialtjänsten i Ljungby kommun och i dag njuter hon av pensionärslivet. En viktig hälsofaktor för Lena är att slippa stressen.

– Visst har vi mycket för oss nu också, men det är inte samma stress som när man jobbade, säger hon.

Gudrun Karlsson, 77, håller med:

– Det är ju inte så många måsten längre. Vi har mycket att göra, men det beror på att vi är intresserade av så mycket.

– Det viktiga här är att vi har valt själva, vi förfogar över vår egen tid, säger Hjördis Ring-Olsson, 65.

– Och så viktigt att man tar sig tid att njuta! Är man för trött orkar man inte det, men jag njuter mycket mer nu sedan jag blev pensionär, säger Ingalill Lundin, 72.

Birgitta Johansson, 71, som bjuder på frukosten i dag, ser sig själv som livsnjutare – precis som hennes svärmor var.

– Hon skrev listor varje dag på vad hon behövde göra, och på varje lista stod det ”njuta av livet”. Lite så kan vi också tänka, det jag inte hinner göra i dag, det kan jag göra i morgon, men varje dag kan jag njuta av livet! Nu har vi ju kommit så långt upp i åren, så man vet att livet är ändligt. Det gör att man blir tacksam, säger Birgitta.

Läs också: Kjell prövar vingarna efter pensioneringen

Att bli äldre har fört med sig många viktiga fördelar. Någon nämner livserfarenhet, en annan att man är mindre rädd för att göra bort sig och att man vågar vara tydligare med vad man vill. Fortfarande finns det drömmar kvar att förverkliga.

– Jag skulle vilja sjunga och spela mer, säger Ingalill.

Hjördis har valt att utveckla sitt orgelspel. Tidiga mornar lånar hon orgeln i Missionskyrkan och sätter sig att öva.

– Men jag skulle vilja börja dansa också, säger Hjördis.

Ingalill lyser upp:

– Jag med! Men jag vet inte om jag klarar det för mina knän har börjat paja.

Hon skrattar.

Läs även: Äldrevård inom EU viktig framtidsfråga

En som ägnar sig mycket åt musiken är Siv Bayard, 80. Hon var trogen medlem i kyrkokören i Lagan i över 60 år. Nu har hon lämnat körsången men fortsätter att spela dragspel i Glädjespridarna, en liten ensemble som åker runt och underhåller på äldreboenden och i andra sammanhang, både i Kronoberg, Jönköpings län och Blekinge.

– Jag har ju hållit igång kroppen i alla år och det tror jag betyder mycket, säger Siv.

Under åren har det blivit både gymnastik och framför allt cykling. Siv har flera Vätternrundor och andra cykellopp på sin meritlista.

– Jag äter inga mediciner alls och jag har blodtryck som en 50-åring. Lite artros i höften har jag haft, men det har varit bättre ett tag nu, säger Siv och ler.

Och så har hon mött kärleken på äldre dar.

– Det är livskvalitet!

Åsa Prytz, 71, vet precis vad Siv menar. Även hon mötte kärleken efter att ha levt ensam i fjörton år.

– Varenda morgon när vi vaknar säger vi till varann: Åh, att man kan ha det så här bra!

Läs mer: Äldrevård inom EU viktig framtidsfråga

Mycket handlar om hur man är som människa, menar Åsa. Själv hör hon till de obotligt positiva.

– Jag tycker om mig själv och är nöjd med det jag gör. Jag försöker göra så gott jag kan och jag tackar Gud för att jag kan vara så nöjd med mig själv. Mycket beror nog på min uppväxt, jag visste att jag var älskad och det har gjort att jag har klarat av tuffa saker i livet, säger Åsa.

Hon har jobbat som lärare i alla år och som pensionär är hon engagerad till tusen i såväl IOGT-NTO som att hålla ordförandeklubban i HjärtLung Ljungby. Att engagera sig är viktigt för alla runt bordet.

– Så länge man är på den här jorden har man ett ansvar att göra något bra. Ingen kan göra allt men alla kan göra skillnad. Att göra gott för andra påverkar ens hälsa positivt också, menar Lena.

Och hälsa handlar inte bara om att vara fysiskt frisk.

– Det finns de som inte har en enda krämpa men som har en livsinställning som gör dem sjukare än alla andra. Om man har en viss acceptans kan du ha hälsan även om du är sjuk. Sinnesrobönen är den bästa, säger Åsa.

– Ja precis. Man får vara glad för det man kan och inte tvinga sig till sånt man inte kan, säger Gudrun.

Läs även: Tro på Gud hjälper när man blir äldre

Fler artiklar för dig