Livsstil

Det vi djupast behöver kan inte skrivas på önskelistan till tomten

Vägen mot Herren kan på olika sätt kan bli nästan oframkomlig i dessa juletider som ockuperas av så mycket annat.

Det vi djupast behöver kan inte skrivas på önskelistan till tomten.

—   Carin Dernulf

Det var med tunga steg jag gick mot tunnelbanan en morgon för några veckor sedan. Tankarna snurrade runt allt som skulle orkas med och klaras av och just den här morgonen kändes bördan ganska tung. Jag tog upp min telefon och satte på en lovsång i lurarna och medan jag lyssnade började jag formulera en bön om hjälp i mitt inre. Jag hann nog bara be två meningar innan en renhållningsarbetare som just parkerat sin sopbil vid vägkanten stoppade mig och från ingenstans frågade: Tror du på Jesus?

Jag blev väldigt förvånad. Det är inte varje dag man får den frågan av en okänd person på trottoaren. Men jag svarade; ja, det gör jag. Då berättade mannen att han hade befunnit sig i en situation i livet att han var i desperat behov av hjälp, och han hade börjat be och upplevt att Jesus kom till hans räddning. Sedan den dagen är han en kristen.

Jag berättade då för honom att jag gick och bad över något som bekymrade mig precis när han dök upp. Då pekade han bara uppåt och log. Vi önskade varandra Guds välsignelse och skildes åt.

En tillfällighet, kanske man kan tänka, men för mig kändes hans fråga som en hälsning från ovan som sade: ”Du tror ju på mig. Lita på mig”. Jag fortsatte min promenad mot tunnelbanan med ett leende på läpparna.

Bana väg för Herren lyder rubriken på veckans bibeltext denna tredje söndag i advent. En väg som på olika sätt kan bli nästan oframkomlig i dessa juletider som ockuperas av så mycket annat. Och på ett sätt kan det tyckas konstigt. Vi vet ju att det vi längtar efter inte kan mättas av ljus, glitter och stämning. Vi vet ju att det vi djupast behöver kan inte skrivas på önskelistan till tomten eller slås in i vackra papper och röda band. Det är nästan tvärtom ibland. Som om all denna ytliga mättnad bara ökar på tomheten. In i allt detta kommer ökenprofeten, Johannes döparens budskap nästan som en befrielse. Som en visselblåsare som uppmanar oss att stanna upp och omvända oss. Det finns ett annat liv.

I Johannesevangliet säger Johannes döparen om Jesus till folket vid flodstranden: Mitt ibland er står en som ni inte känner. Det är ord som riktas också till oss. Men kanske du tänker, jag vet redan allt om honom. Jag har läst alla texterna, jag har sjungit alla sångerna, jag har sett alla julspelen i kyrkan. Finns det något att tillägga? Men med Jesus finns det alltid mer att upptäcka. Mitt ibland er står en som ni inte känner. Och i de orden finns det ett löfte. Han står redan där, mitt ibland oss. Nära dig. Men är han upptäckt? Vad behövs för att bana väg för herren i ditt liv?

I söndagens text befäster Jesus att Johannes döparen är den som profeterna talat om som skulle bana väg för honom. Förberedarens roll var att förbättra seendet, så att folket skulle känna igen honom när han kom. Förberedelsetiden inför julen kan också få fungera så. Det handlar inte om att mana fram eller jaga. Det går aldrig att rycka till sig tron eller himmelriket med våld som det står i evangelietexten. Men när vi gör plats för honom mitt i det som är vår vardag vill han öppna våra ögon.

Det hör inte till vanligheterna när jag ber att det dyker upp en renhållningsarbetare som en hälsning från ovan. I perioder kan det till och med kännas ganska tyst. Men då och då, oftare än vad vi kanske ser, glimmar det till små påminnelser om det som egentligen är sant hela tiden. Att vi inte är ensamma.

Vi får bana väg för Herren i våra liv, men ytterst sett är det han som banar sig fram till oss. Mitt i folkhopen, mitt i stressen, mitt i det som känns ofärdigt och trasigt. Och det han har att säga oss är inte förutsägbart. Han vill möta oss nära och personligt och dela våra liv. Herre, ge oss ögon att se dig när du kommer oss till mötes.

Helgens bibeltexter

Ett nytt kyrkoår är fött och vi går nu in i den tredje söndagen i advent. Temat är ”Bana väg för Herren”och utgår från Johannes döparens liv och gärning.

Tredje söndagen i advent

Bana väg för Herren

Gamla testamentet: Malaki 4:4–6

Glöm ald­rig den lag som jag gav min tjäna­re Mo­se på Ho­reb, med stad­gar och bud för he­la Is­ra­el. Se, jag sänder pro­fe­ten Elia till er in­nan Her­rens sto­ra och fruk­tansvärda dag kom­mer. Han skall vända fäder­nas hjärtan till bar­nen och bar­nens hjärtan till fäder­na, så att jag in­te vi­ger lan­det åt förin­tel­se då jag kom­mer.

Episteltext: 2 Pet 1:19–21

Nu kan vi ännu mer li­ta på pro­fe­tor­den. Dem bör ni låta ly­sa för er som en lam­pa i ett mörkt rum, tills da­gen gryr och mor­gon­stjärnan går upp i era hjärtan. Och framför allt skall ni tänka på att man ald­rig kan ty­da en pro­fe­tia i skrif­ten på egen hand. Ing­en pro­fe­tia har förmed­lats ge­nom mänsk­lig vil­ja, ut­an driv­na av he­lig an­de har människor ta­lat ord från Gud.

Evangelietext: Matteusevangeliet 11:12–19

Se­dan Jo­han­nes döpa­rens da­gar träng­er him­mel­ri­ket fram, och som­li­ga söker ryc­ka till sig det med våld. Ty ända till Jo­han­nes har allt vad pro­fe­ter­na och la­gen sagt va­rit förutsägel­ser. Ni må tro det el­ler in­te, han är Elia som skul­le kom­ma. Hör, du som har öron.

Vad skall jag jämföra det­ta släkte med? De lik­nar barn som sit­ter på tor­get och ro­par åt and­ra barn: ’Vi spe­la­de för er, men ni vil­le in­te dan­sa. Vi sjöng sor­gesång­er, men ni vil­le in­te kla­ga.’ Jo­han­nes kom, och han var­ken äter el­ler dric­ker, och då säger man: ’Han är be­satt.’ Människo­so­nen kom, och han äter och dric­ker, och då säger man: ’Se vil­ken fros­sa­re och drin­ka­re, en vän till tullin­dri­va­re och syn­da­re.’ Men Vis­he­tens gärning­ar har gett Vis­he­ten rätt.”

Psaltaren: Psalm 146:3–9

Li­ta ald­rig på mäkti­ga män, människor som ing­en hjälp kan ge. De ger upp an­dan och blir jord igen, då går de­ras pla­ner om in­tet. Lyck­lig den som har sitt stöd i Ja­kobs Gud och sätter sitt hopp till Her­ren, sin Gud. Han som har gjort him­mel och jord och hav och allt vad som finns i dem, han svi­ker ald­rig si­na löften. Han ger de förtryck­ta de­ras rätt, han ger de svältan­de bröd. Her­ren be­fri­ar de fång­na, Her­ren öpp­nar blin­da ögon, Her­ren rätar krökta ryg­gar, Her­ren äls­kar de trog­na, Her­ren ger främling­ar skydd, stöder fa­derlösa och änkor men kor­sar de on­das pla­ner.

Fler artiklar för dig