Livsstil

Familjen Pommer vill lära unga älska Bibeln

För två månader sedan gick flyttlasset till Cypern för familjen Pommer. En månad senare landade eleverna – och det med besked. Hela 43 bibelskoleelever är på plats för ett år på nystartade bibelskolan Equip.

1 av 2

Det är något av ett trendbrott. Under en lång period har många bibelskolor i Sverige haft svårt att fylla sina platser. Trots det bestämde sig Filadelfiakyrkan Stockholm och Kaggeholms folkhögskola för att starta en helt ny bibelskola, och när ansökningarna till Equip började komma insåg man snart att det fanns ett stort intresse.

– Söktrycket har varit enormt och det är jättekul! Nu har vi 40 svenska elever på plats, plus tre utländska studenter, berättar Lena Pommer.

– Och ett 20-tal har redan hört av sig inför nästa läsår, fortsätter Andreas Pommer, så vi tror att det här kommer att fortsätta att växa.

Lena och Andreas Pommer är kursansvariga för bibelskolan och de är inga duvungar i sammanhanget. Båda har lång erfarenhet av församlingsarbete, mission och bibelskolor. Men det är första gången de åker iväg utomlands med hela familjen. Ellen 14 och Alice 11 har börjat på den internationella skolan i Limassol samtidigt som Lena och Andreas har dragit igång undervisningen på bibelskolan.

– Det har varit enormt intensivt, men vi mår väldigt bra och trivs som fisken i vattnet med det vi gör, konstaterar Lena.

Vad beror det på att intresset är så stort för bibelskola Equip? Lena tror inte att det är en isolerad företeelse.

– Överlag tror jag att det är ett trendbrott som når bredare än bara Equip. Det har startats flera nya bibelskolor inom pingst och jag tror att många ser ett ökat antal sökande. Det här är verkligen någonting som behövs, att få gräva sig djupare i ordet och få en stabil grund innan man söker sig vidare i livet, säger Lena.

Eleverna är mellan 18 och 26 år och det finns egentligen ingen övre åldersgräns. Även gifta par har hört av sig med intresse av att gå bibelskola Equip.

– Men vi uppmuntrar särskilt unga människor att ta ett år efter gymnasiet för att bygga grunden för framtiden, säger Lena.

Målet för bibelskola Equip är att forma en ung kristen generation till passionerade bibelälskare och bibelanvändare.

– Nischen vi har valt är att ge eleverna verktyg för att själva lära sig att läsa och förstå Bibeln. Och vi vill inte att kunskapen bara ska fastna i huvudet, den ska också landa i hjärtat. Hur kan jag växa som lärjunge? Hur kan jag leva ut det här budskapet i min vardag?

Att studierna på skolan innebär att man behöver flytta utomlands ger en extra dimension, menar Lena.

– När du kommer till ett annat land måste du rucka på dina vanor och det gör något med dig själv. I en internationell miljö får man brottas med sig själv på ett annat sätt.

Att vara främmande i ett land med ett annat språk skapar ödmjukhet. Till detta läggs också erfarenheten som elever­na får med sig under tre studie­resor. Dels kommer man att besöka Israel i november för att uppleva platserna där Bibelns berättelser en gång utspelade sig.

– Det ger verkligen en ny förståelse av Bibeln och gör läsningen levande på ett helt nytt sätt, säger Lena.

Senare under läsåret väntar en resa till Egypten där man får möta troende som lever under helt andra förhållanden än vad vi i Sverige är vana vid. Till sist gör man också en resa till Östeuropa som präglas av olika folkslag och religiösa strömningar där de evangeliska kristna ofta utgör en minoritet.

Att Equip är en internationell bibelskola märks på flera sätt. Tre studenter i årets elevkull kommer från andra länder än Sverige och det är en siffra som Lena och Andreas Pommer hoppas ska växa framöver.

– Vi vill gärna skapa möjligheter för elever exempelvis från Mellanöstern och andra länder där man inte har egna bibelskolor att komma hit till Equip. Vi har redan flera från regionen som är intresserade och gärna vill gå bibelskolan om de får möjlighet, säger Lena.

För det är också en fråga om pengar. Svenska elever kan ansöka om studiebidrag från CSN för de 10 månaderna på Cypern, men internationella elever måste hitta finansiering på annat sätt.

– Vi tror och hoppas att det ska finnas församlingar och enskilda i Sverige som kan tänka sig att ge ekonomiskt understöd till elever från andra länder. Det finns knappast ett bättre sätt att investera sina pengar. Det blir en otroligt specifik missionsinsats som kan ge oanade konsekvenser när eleverna kommer hem till sina hemländer, säger Andreas Pommer.

Fler artiklar för dig