Livsstil

Sommarparadis för passionärer på Löttorp

Sommartider är semestertider – och svenska seniorer reser som aldrig förr. Löttorps Camping är ett av resmålen där campingpastor och koordinator Carina Berg möter vad hon kallar för ”passionärerna”.

1 av 2

– Ja jag kallar dem för passionärer för de är så oerhört passionerade i allt de gör, säger Carina.

60-plussarna känner ett enormt ansvar för sin familj och många mor- och farföräldrar brukar passa på att ta med sina barnbarn till Löttorps Camping på sommaren, berättar Carina.

– Deras barn kanske inte hinner eller vill gå till kyrkan längre men då får barnbarnen följa med till Löttorp och gå på barnmöten. Eller så ställer man upp sin husvagn och är där själv någon vecka men låter barnen använda den resten av sommaren. Eller också är man där tillsammans och tar hand om barnbarnen så de trötta föräldrarna får vila upp sig och sola. Det finns en oerhörd generositet, säger Carina Berg.

”Passionärerna” är över lag en åldersgrupp som hon är ”oerhört svag för”.

– De är ju också väldigt aktiva i våra församlingar och jag vet ärligt talat inte hur vi skulle klara oss utan 60-plussarna. De är ett föredöme för oss alla.

Carina är själv en Löttorps­veteran – kom till campingen första gången som 13-åring under det som man kanske skulle kunna kalla för Löttorps storhetstid på 1970- och 1980-talet.

– Då åkte alla dit. Det är svårare i dag, utbudet är större och semesterfirandet har förändrats. Man ligger inte kvar på samma plats lika länge. Vi ser en väldig förändring i takt med att fler och fler skaffar husbilar, säger Carina.

Lite självkritiskt konstaterar hon att Löttorps Camping kanske inte riktigt hängt med i förändringen och ”moderniserat” upplägget. På grund av de höga kostnaderna för just utveckling av campingen valde Elca-stiftelsen att sälja campingdelen för några år sedan. Men programverksamheten fortgår och det har varit ett medvetet val att till exempel hålla fast vid tältkyrkan, trots att tältmöten sällan hör till vanligheterna i frikyrkosverige i dag.

– Tältet är vår sommarkyrka och visst finns det folk som stör sig på att vi spelar så högt – att man har en ofrivillig högtalare på området – men det skapar också nyfikenhet. Det är en låg tröskel, jag skulle nog säga att det är ingen tröskel alls. På Löttorps Camping träffas man utan etiketter, alla är sommarklädda och alla smälter in, säger Carina.

Årets sommarprogram inleds nu till helgen med midsommarfirande och fortsätter under de högintensiva semesterveckorna ända in i augusti. Fokus för programaktiviteterna ligger alltjämt på hela familjen. Löttorps Camping bjuder både på Kids Corner, idrottsturneringar och tonårshäng i tältet liksom bibelstudier och föreläsningar på förmiddagarna för de som vill ha lite mer matnyttigt för själen. "Drag i restaurangen" är ett återkommande inslag med Carinas man Stephan Berg och hans band.

– Och halvåttamötet på kvällarna är viktigt att det alltid är evangeliskt. Det är jätteviktigt att berätta om Jesus. Vi har en stor grupp besökare som kommer till oss som säger att de känner ett utanförskap och upplever att de inte längre hör hemma i en församling. Och många som kommer hit är gifta med en partner som inte är troende, säger Carina.

Här erbjuder aktiviteterna på Löttorps Camping mer än bara semester och sommarsol.

Och Carina Berg ser en annan tydlig förändring bland män­ niskor som besöker campingen.

– Det finns en större okunskap i dag. Vi tror att vi är så öppna i kyrkan men vi är mer introverta än vi vill se. Söndagsskolor finns knappt längre och människor plockar lite här och där och sätter ihop sin egen bild av kristen tro. Det här är en jätteutmaning för oss, säger Carina.

Bakom programverksamheten på Löttorps Camping står Elca-stiftelsen som är en ideell och helt fristående organisation. Ekonomiskt drar man runt lasset med hjälp av stöd från privatpersoner och företag.

– Vi har också valt att samarbeta med Kanal 10 och med olika organisationer som PMU och Barnmissionen. Och så har vi ju Sportveckan vecka 30 i samarbete med Sport for life, säger Carina.

Fler artiklar för dig