Livsstil

KRIK gör idrottslägret där Jesus har bollen

Vattensport, beachvolleyboll och fotboll på stranden. Många förknippar sommaren med idrott. Genom KRIK (Kristen idrottskontakt) får även tron en naturlig plats, såväl på fotbollsplanen som i löparspåret.

1 av 2
I Norge har KRIK – Kristen idrottskontakt funnits sedan 1981 och engagerar i dag 15 000 medlemmar. Utifrån norsk modell startade man 2005 i Sverige och i dag bedriver man omfattande verksamhet på flera platser. Anton Hjertberg sitter i KRIK:s svenska styrelse och berättar att sommaren är något av en höjdpunkt för rörelsen.

– Sommaren är ett perfekt tillfälle för människor att hitta på något aktivt, möta nya människor och också fördjupa sig i tron. Många sitter väldigt mycket stilla under året och därför vill vi uppmuntra till rörelse genom träning, idrott och friluftsliv, berättar han.

I sommar anordnas olika typer av läger. KRIK Action kallas det läger som äger rum på Hjälmargården utanför Örebro och riktar sig till alla som fyllt 15 år. Hälften av deltagarna kommer från Svenska kyrkans konfirmandgrupper. I den andra halvan har en del frikyrklig bakgrund medan andra helt saknar koppling till kyrkan.

– Många av dem som kommer på lägret helt utifrån eller för att det ingår i konfirmationen kan i början vara lite skeptiska och svårflörtade, med efter några dagar har de vänt och blivit mer positiva. När lägret är slut tycker de att det varit sommarens höjdpunkt, säger Anton Hjertberg som själv varit ledare och på nära håll sett vad lägret fått betyda.

– Deltagarna får också en bredare bild av tron och ledarna som är några år äldre blir ofta förebilder. Just förebildsaspekten är jättevikig.

Dagarna på KRIK Action fylls av olika sportiga aktiviteter som fotboll, basket, golf, skate, dans eller racketsport. På kvällarna firar man gudstjänst och därefter samlas deltagarna i smågrupper med sina ledare för att prata om olika teman som relaterar till tron och gudstjänsterna.

– Det är viktigt att deltagarna får träffas i ett mindre format. Att de får känna sig sedda och får bolla frågor som dyker upp under lägrets gång, säger Anton Hjertberg.

Anton Hjertberg är också en av dem som tagit initiativ till aktiviteter för dem som är över 20 år. I år erbjuder KRIK ett vandringsevent i Abisko nationalpark, ett träningsläger på vulkanön Fuerteventura och ett cykelläger i fjällen runt Transtrand. Intresset från målgruppen har varit överväldigande.

– Människor bildar familj senare i dag och därför finns det många som är mellan 20 och 35 som har mycket tid att hitta på saker och är öppna för att träffa nya människor. Många gillar att det går att kombinera tro och idrott.

Just att föra samman tro och idrott är själva grundtanken i KRIK. I många församlingar ligger fokus på lovsång eller andra typer av församlingsengagemang, menar Anton Hjertberg. Samtidigt uppstår ofta ett dilemma för dem som idrottar mycket. Vad ska man välja: kyrkan eller sporten?

– KRIK har blivit ett sätt för många att inte behöva välja mellan tro och idrott. Genom våra lokalgrupper blir KRIK en slags kyrka mitt i vardagen. Dessutom får många övas i ledarskap inom KRIK och på så sätt praktisera sin kristna tro.

Att använda idrott i mission är också ett vinnande koncept.

– Att idrotta tillsammans är ett enkelt och inkluderande sätt att lära känna nya människor. Då blir det också naturligt att dela tron. Det hoppas vi att deltagarna på sommarens läger ska få uppleva.

Fler artiklar för dig