Livsstil

Ylva Eggehorn: Jesus är min bundsförvant

Ylva Eggehorn är poet, journalist och författare. Dessutom har hon skrivit några av våra mest älskade psalmer. I Dagens podd berättar hon om sin oväntade väg till tro, sin kärlek till skrivandet och om hur hon var första kvinnan i byxor på tidningen Dagen.

1 av 3

– Det är som att söka upp en gammal brottsplats att komma tillbaka till Dagens redaktion, säger Ylva Eggehorn med ett skratt.

Mellan 1971-1985 arbetade hon som journalist, just på tidningen Dagen. Förvisso ligger redaktionen i dag på en annan plats och de allra flesta medarbetare från den tiden är utbytta. Men det sprids ändå ett lite nostalgiskt leende över Ylva Eggehorns ansikte när hon tänker tillbaka.
På många sätt var den då inte lika ekumeniska kristna dagstidningen en främmande miljö för den 21-åriga lyrikern från Stockholms södra förorter.

– Jag minns en kall vinterdag när blev jag inkallad till chefredaktören Olof Djurfeldt, som var en mycket bra människa. Han sa ”Du förstår Ylva, vi har inte byxor här på redaktionen”.

– Jag kom helt av mig och sa ”men jag fryser” och detta fanns det liksom inga teologiska eller några andra argument emot. Och efter det började även de andra kvinnliga medarbetarna på redaktionen med byxor.

Ylva Eggehorn skrattar åt minnet. För henne har det blivit ett bra exempel på att man kan komma in i ett sammanhang från ett annat håll och att det faktiskt kan gå bra.

– Jag lärde mig väldigt mycket under den här tiden och jag måste också säga att det på redaktionen verkligen fanns en generositet för en främmande fågel som jag.

Läs också: Så kom Ylva Eggehorns psalm "Innan gryningen" till
 

Om tidningen Dagen var en främmande miljö för den unga Ylva var länge också hela den kristna tron en främmande väg under hennes uppväxt. Som ung tonårstjej var hon bland sina jämnåriga närmast unik med att tacka nej till att konfirmera sig, helt enktelt därför att hon inte trodde.

Men bara något år senare, när Ylva som 15-åring gick igenom en depression upplevde hon något som fick henne att omvärdera sin slutsats.

– Jag var inne i en tuff period, det var många sömnlösa nätter. Livet var svårt. Jag tänkte att det hade varit bättre om jag hade dött i en trafikolycka. Men då fanns plötsligt något i rummet. Och jag upplevde att detta något betraktade mig med en varm, lugn, klok och mogen blick.

– Problemet var bara att jag inte såg någon i rummet. Det var en klar störning i min mycket rationella tillvaro.

Tiden gick och Ylva hoppades att upplevelserna av ett slags okänd närvaro skulle gå över. Men så blev det inte.

– Till slut började jag misstänka att det här faktiskt rörde sig om det som kristna människor talar om när de talar om Gud. Och den misstanken växte och fördjupades och blev till slut en tro.

Ylva försökte nu påbörja en inre dialog på nätterna med den näravro hon upplevde. Men mötet förblev språklöst, vilket störde Ylva som redan då var en ordens kvinna.

Hur fortsatte din resa i tron?

– Jag började besöka olika kyrkor. Letade efter kyrkor i tidningarna som man letar efter biografer. Det intressanta med högmässorna på 1960-talet var ju dock att de var så outsägligt tråkiga.

– Men även i den tristaste och torftigaste miljö kan den som är riktigt hungrig få något för sitt arma hjärta. Så var det för mig i alla fall och jag är tacksam för det.

Lyssna på hela podden med Ylva Eggehorn här!
 

Nästa steg blev att börja läsa Bibeln och för litteräturälskaren Ylva blev det ett omskakande möte.

– Jag fick språksvindel. Det var en litterär upplevelse men också en andlig upplevelse. Och de står inte i motsättning till varandra.

– Under de här åren blev Jesus min hemliga vän och bundsförvant. Jag har ingen överjags-gud som kollar mig och bevakar mig. Jag har en Gud som går med mig, var jag går i skogar berg och dalar.

Du fick ju tidigt ett offentligt genombrott med din lyrik och har alltid skrivit om Jesus och tron. Har du någon gång känt ett behov av att tona ner Jesus i ditt skrivande?

– Nej, svarar Ylva Eggehorn blixtsnabbt.

– Jag har inget behov av att tona ner en person som aldrig förminskar mig.

Hon tystnar för en stund innan hon tillägger:

– Sedan kan jag så klart vara minst lika kritisk till saker jag ser i kyrkornas liv som någon som inte har en tro, men det är en annan sak.

– Jesus går inte i någons ledband och han lierar sig aldrig med den politiska, religiösa eller ekonomiska makten utan går alltid en annan väg. Och det är därför jag vill följa med på den vägen.

Ylva Eggehorn pratar snabbt och lika välformulerat som när hon skriver. Vi återkommer i samtalet till just språket. Genom åren har det skrivna ordet alltid varit en livsviktig följeslagare.

– Ända sedan jag var sex, sju år har jag alltid velat skriva. Det är ett sätt att leva, ett sätt att älska. Jag skriver inte med tanke på en viss adressat eller en viss grupp. Även om jag inte skulle få tryckt en ända rad till skulle jag ändå fortsätta att skriva.

Finns det någon röd tråd i allt du skrivit?

– Framför allt handlar nog mycket om att befria gudsbilden från alla tankar på makt. Formuleringen ”Ingen annan Gud har sår” har jag fått från en kille i Australien, men det är en rubrik på en dikt jag skrivit, som kanske kan sammanfatta vad vill förmedla.
En av Ylva Eggehorns mest älskade texter är psalmen ”Var inte rädd, det finns ett hemligt tecken”.

– Den är väldigt speciellt. Jag träffade en ung kvinna vars bror hade tagit sitt liv. Jag visste inte vad hon trodde på. Men jag kände att jag ville ge henne något. I texten använder jag medvetet många allmängilltiga referenser om båtar, hav och hamnar. Samtidigt finns det i den här psalmen enormt mycket bibelreferenser där bakom, men det är det inte alla som förstår.

Utanför fönstret till Dagens redaktion har vårsolen gått i moln. Vattnet vid Norrmälarstrand skiftar i grått och på andra sidan tornar Södermalm upp nästan som som den mörklagda hamnen i psalmtexten.

Ylva Eggehorn ska strax lämna sin uppväxts Stockholm och åka hem till Hannagården i Sorunda.

– Jag trodde aldrig att jag skulle bo på landsbygden, men det har vi gjort i 45 år nu. Hannagården är en slags kurs- och retreatgård. Jag har mina skrivarkurser där. Våra vuxna barn har teaterläger där. Vi har fester, kurser och retreater. Det är en kultur- och kraftstation brukar vi säga.

Läs också: Ylva Eggehorn: Livet har blivit både bättre och sämre
 

Hur har du det med Gud i dag?

– Jag har kommit att bli väldigt allergisk mot religiös narcisism, där man tittar sig i spegeln och liksom ska bedöma sin andliga utveckling.

– Gud är fortfarande min hemlige vän. Det har även funnits stunder när jag sagt ”jag vet inte om jag förlåta dig”, på grund av saker jag varit med om. Men på något sätt står han pall även för det.

– Han är min bundsförvant som går med mig, som älskar mig inifrån och ut. Mycket mer än jag själv orkar med eller tror på, säger Ylva Eggehorn.

Vill du fortsätta läsa Dagen gratis? Klicka här!

---

Mer i podden - Hör Ylva Eggehorn om:

  • Hennes starka engagemang för barns rättigheter.

    Bönen som fick henne att söka sig till tidningen Dagen.

    Kampen med psalmen "Innan gryningen".

---

---

Ylva Eggehorn

  • Yrke: Författare och lyriker.

    Bor: På Hannagården i sörmländska Sorunda.

    Familj: Maken Georg och vuxna barn

    På gång: Arbetar just nu med en daglig andaktsbok samt en roman utifrån den egna ungdomstiden

---

Fler artiklar för dig