Livsstil

Uppståndelsen bryter fram med nytt liv

Påskdagens händelser visar oss att döden inte kunde hålla Jesus i sitt grepp.

Så här på skärtorsdagen när påskens dramatik står för dörren. Jesu väg mot korset. Men påskens berättelse tar ju inte slut på långfredagen. Påskdagens händelser visar oss att döden inte kunde hålla Jesus i sitt grepp. Guds son och sändebud blev ihjälslagen av dem han ville rädda. Men när det såg ut som att allt var över så öppnade Gud en väg.

Jesu uppståndelse är och har alltid varit avgörande för den kristna tron. Paulus sträcker sig så långt som till att säga att om Kristus inte har uppstått, ja, då är vår förkunnelse tom, och tom är också er tro. Men nu är det så att denna dag bär med sig ett fantastiskt budskap; Kristus är uppstånden! Och det gör hela skillnaden.

I söndagens evangelietext möter vi några kvinnor som tidigt på morgonen begett sig till Jesu grav för att utföra en sista kärlekshandling. Man kan tänka sig att det går med tunga steg. Deras älskade mästare är död och med honom allt det som de trott och hoppats på. Vi vet från andra evangelietexter att de var bekymrade över hur de skulle få bort den stora stenen framför gravöppningen. Men när de närmade sig graven såg de att stenen redan var bortrullad och att kroppen var borta. I stället stod två män i skinande kläder där och sade till dem "Varför söker ni den levande här bland de döda? Han är inte här, han har uppstått"

Vilken förvirrande upplevelse det måste varit att gå till en grav för att sörja en död och sen få höra att den döde inte är där utan lever. Det står i texten att de inte visste vad de skulle tro. Och just deras enorma förvåning tycker jag är så skön att läsa om. Inte heller på den tiden var det vanligt förekommande att någon uppstod från de döda.

Men vad betyder då Jesu död och uppståndelse för dig och mig påsken 2018? Också i våra liv finns det stenar som vi inte förstår hur vi ska kunna flytta. De där stenarna kan representera olika saker. Det kan handla om sådant vi bär på som har blivit fel. Min upplevelse är att ganska många människor bär på skuld som man inte vet var man ska göra av. Det finns också en annan sten som för oss är helt omöjlig att flytta, och det är döden.

När kvinnorna kom till graven såg de att stenen inte var kvar. Det hade ingenting med deras styrka att göra. Någon annan hade flyttat stenen. Detsamma gäller stenarna i våra liv. Uppståndelsen är det gudomliga tecknet på att allt redan är gjort. Syndens makt är bruten, dödens udd är bruten. Graven är tom och i mörkret börjar det nya livet att spira! Och det blir så tydligt att även i det mörkaste mörker kan ljus bryta fram. Och det är sant också för våra liv. Till och med när döden hotar vårt liv så är det inte slutet. Men kanske du tänker, vad pratar hon om? Vi fortsätter ju att dö och begrava våra döda. Jo så är det ju. Till det yttre tycks ingenting ha förändrats. Men i verkligheten är döden från denna dag uppslukad av livet

I texten dagens evangelietext kallas Jesus för "den levande". Jag tycker att det är ett så vac­kert namn! Och många män­niskor i dag skulle säga att han är just den levande. Genom historien har miljontals män­niskor, i olika kulturer, med olika social bakgrund, upplevt den uppståndne Jesus. Jesus är inte en figur i en gammal bok. Han är inget vackert gammalt minne. Han är den levande och vi får räkna med honom i våra liv. I och med den här dagen så vet vi att det aldrig är kört. För Kristus är uppstånden! Ja Han är sannerligen uppstånden!

Fler artiklar för dig