Mariella Issa
Ålder: 26 år.
Familj: Maken Michel.
Bor: Rejmyre utanför Norrköping.
Intressen: Umgås med familj och vänner, resa.
Gör: Studerar till religions- och svensklärare.
Församling: Syrisk ortodoxa S:ta Maria kyrkan i Örebro.
Nominerad till Årets förebild 2017: För att ha startat insamlingar i Sverige till förmån för barn, äldre och änkor i krigsdrabbade Syrien, samt engagemanget i ett sjukhem för äldre kvinnor i Indien.
Mariella Issas hjärta har alltid bultat för att få hjälpa andra människor. Hon har tidigare stått lite i kulisserna, och hjälpt till att organisera och samla in, men inte själv varit i väg och mött de människor som fått del av hjälpen, berättar hon. En veckas besök i den sönderbombade regionen kring staden Homes och huvudstaden Damaskus i september har dock gett upplevelser som har skakat om henne rejält.
Hon och maken Michel tog sig in i Syrien med bil från Libanon och mötte framför allt kvinnor och barn som har förlorat sina män respektive pappor i det pågående kriget.
Under några dagar fick de dela ut 400 matpåsar med mjölkpulver, olivolja, ris, kläder och skolmaterial med mera. Inte minst när vintern närmar sig blir det kallt i Syrien och varma kläder behövs. Mediciner och medel till läkarvård är andra stora behov.
– Jag var väldigt rädd när vi åkte in i Homes. Bomberna föll så vi hörde och såg det från bilen. Men det var värt det. Jag har fått så mycket kärlek, glädje och trygghet med mig tillbaka. Kvinnorna och barnen vi mötte har välsignat mitt liv.
– Jag kan naturligtvis inte hjälpa alla, men kan jag hjälpa en person så är det som hela världen för mig, säger Mariella när Dagen möter henne på Stockholms universitet.
Just nu läser hon fjärde året på lärarutbildningen för att bli högstadie- och gymnasielärare i religion och svenska. Det innebär att hon är färdigutbildad lärare om ett år. Hon är född och uppvuxen i Stockholm, men bor numera i Rejmyre utanför Norrköping och pendlar där-ifrån vissa dagar.
I Syrien delade Mariella Issa bland annat ut 3 000 kilo mjölkpulver till de 400 änkorna och barnen de har kontakt med. Hon berättar att alla varor köps in på plats för att samtidigt gynna det lokala näringslivet.
Det gäller också de skol-böcker till 350 barn som delades ut i samband med den stora fest med musik, dans och traditionell arabisk mat som de arrangerade.
– Jag vill inte bara komma med pengar, utan också skapa glädje, kärlek och gemenskap.
Hon hann även med besök på ett äldreboende, och att sitta ned och prata med de äldre. Vidare besökte Mariella olika utsatta familjer i deras hem.
– Nu hjälper vi till och renoverar hus med stora mögelskador, eller hus som blivit sönderskjutna i kriget.
– Det klart att det här berör mig extra eftersom mina föräldrar kommer från Syrien. Jag har alltid drömt om att få komma dit, konstaterar Mariella.
Hjälpen organiseras via
World Aid Active
, där Mariella är med i styrelsen, och som grundats av hennes man Michel. Organisationen arbetar med välgörenhet i flera olika länder, men Syrien ihop med Indien är de områden som specifikt har varit Mariellas ansvar och intresse.
Det är människor i olika åldrar här i Sverige som är med och hjälper till, berättar hon. Allt ifrån ungdomar som har fått sin första veckopeng eller lön – och ger 50 kronor – upp till dem som bidrar med flera tusen kronor. Man ordnar också fadderfamiljer i Sverige som ger ett regelbundet stöd. Mariella jobbar aktivt med att sprida kunskap om vad pengarna används till via Facebook och Instagram.
Det var genom hjälparbetet som Mariella lärde känna Michel Issa för fem år sedan, och i somras gifte de sig. Så kan det gå.
Michel, som också har rötter i Syrien, har varit i landet flera gånger. Men i september blev besöket också något av deras smekmånadsresa i kombination med hjälpsändningen.
– När jag skulle åka i väg ifrågasatte en del av mina vänner och familj och tyckte att jag riskerade mitt eget liv. Men att få träffa de här människorna och hjälpa på plats är något av det finaste jag gjort i mitt liv, säger Mariella.
I november förra året var Mariella också med på invigningen av ett nytt sjukhem för bland annat ett 50-tal äldre i provinsen Kerala i Indien. Framöver lär det bli returresor till såväl Indien som Syrien.
Den kristna tron är en viktig komponent i Mariella Issas liv. Hon är aktiv i en mindre församling, syrisk-ortodoxa S:ta Mariakyrkan i Örebro.
– Min tro lär mig att jag ska älska min nästa som mig själv. Jesus uppmanar oss i Bibeln att vi ska hjälpa våra utsatta medmänniskor. Jag försöker så gott jag kan förverkliga detta.
– Ju mer jag ger ju mer välsignat blir mitt liv. Och ju mer välsignat mitt liv blir ju mer kan jag hjälpa och välsigna andra, säger hon.
Mariella Issa om tre förebilder:
Fader Samuel: Min andlige vägledare som alltid har uppskattat och stöttat mig, och ser möjligheter istället för hinder.
Mamma René: Jag har sett henne kämpa för det hon tror på under hela livet. Hon har alltid varit mitt stöd.
Min man Michel: Han är min största inspiration, som har öppnat dörrarna för mig att få göra det jag drömmer om.
Mariella om:
Drivkrafter: Min kristna tro.
Att vara en förebild: Det handlar om att kunna inspirera. I mitt fall försöker jag hjälpa och bidra till andras lycka, genom att sätta andra före mig själv, och på det sättet vara en förebild.
Misslyckanden: Livets prövningar är inte till för att krossa oss, utan för att stärka oss, och ge oss massor av lärdomar. Ingen har misslyckats förrän man ger upp allt helt och hållet.