Livsstil

Mikael Mogren vill ta barns frågor på allvar i ny bok

När biskop Mikael Mogren var liten upplevde han ofta att de vuxna undvek hans frågor om kristen tro, livet och döden. Med sin nya bok vill han själv vara en vuxen som tar barnens frågor på allvar

1 av 3

Den som bor i Dalarna och Västmanland har förmodligen sett honom. Biskop Mikael Mogren är en person som gillar att röra sig ute bland människor runt om i sitt stift. När han färdas med tåg och buss bär han sitt stora biskopskors så att alla kan se det.

– Jag vill att folk ska veta vem jag är, och att jag är en person som man kan prata med.

Många är de som kommit och satt sig för en pratstund eller närmat sig med sina frågor till biskopen. Förra året samlade Mikael Mogren in ett stort antal av de frågor han fått från vuxna. Sedan gav han sig i kast med att svara. Projektet resulterade i boken ”100 frågor om Gud och 200 svar”. Nu kommer alltså boken med barns frågor. ”Varför har prästen så konstiga kläder” heter den, och ges ut av Verbums förlag.

Biskop MIkael Mogren.

– Det kändes naturligt att fortsätta med barnen. De har samma frågor som vi. De lever ju samma liv och möter samma död som vi.

Men när Mikael Mogren berättade om sitt nya projekt fick han en del märkliga reaktioner:

– Barnen kommer ju bara vilja veta vad som är din favoritfärg och ditt favoritdjur, sa alla vuxna jag pratade med.

Det gjorde biskop Mikael Mogren lite ledsen.

– Jag minns själv hur det var när jag var liten. Jag var nyfiken på allt. Jag hade frågor om kosmos och det här med kristen tro. Men ibland verkade som om de vuxna var rädda för att svara på sådant. De liksom stängde dörren.

Att inte svara på barns frågor om tro och andlighet är faktiskt att hämma deras utveckling, menar Mikael Mogren.

– Barn är nyfikna och om de inte får veta mer täpper vi till deras värld.

Frågorna till biskop Mikael Mogren har samlats in genom barnledare och församlingspedagoger runt om i Västerås stift. Barnen som ställer sina frågor i den nya boken är mellan tre och tretton år. Frågan om biskopens kläder finns förstås med i boken. Någon är också nyfiken på det där med biskopens favorithusdjur. Men precis som Mikael Mogren anade är många av frågorna som barnen skickat in av ganska allvarlig karaktär. Det är frågor om Guds godhet. "Skyddar han även dem som inte är troende?" Flera frågor handlar om lidandet.

– Det här har stärkt mig i min övertygelse om barns kapacitet. Att barn är våra bundsförvanter i kyrkan. Barn är också kyrkans folk.

Läs också: Här är barnens frågor till biskopen – Mikael Mogren svarar

Vissa av frågorna som Mikael­ Mogren svarar på i sin nya bok, är egentligen frågor som inte ens en biskop kan ha svaret på. Som frågan om hur det känns att dö, och frågan om hur varför en del människor har adhd. Detta, att man faktiskt inte har alla svar, kan säkert vara anledningen till att många vuxna undviker att svara på barns frågor, tror Mogren.

– Men det är okej att inte veta. Ta frågan om adhd till exempel. Man kan ju alltid först fråga vad barnet tänker själva. Sedan kan man prata vidare en stund, och då kanske man landar i att alla människor är olika och har olika förutsättningar, och att det helt enkelt får vara så.

Mikael Mogrens bok: Varför har prästen så konstiga kläder?

Ibland kan det också vara nyttigt att utsätta sig för frågor där man inte vet svaren. Även för en biskop:

– Genom att försöka svara på andras frågor håller jag min egen reflektion igång hela tiden. Osäkerheten som det ger att få svåra frågor, gör att jag inte blir tvärsäker.

Under arbetet med att besvara barnens frågor har Mikael Mogren försökt tänka bort det faktum att de han kommunicerar med är barn.

– Jag tror att man ska släppa det där med att man måste vara så bra på att prata med barn. Jag har bara tänkt att jag vill ge så bra svar som möjligt.

Men är det då ingen skillnad i vilka frågor barn ställer i jämförelse med de vuxnas?

– Nej, vi bär på ungefär samma frågor, men barnen är rakare. De har kvar den där nyfikenheten på allt. Jag gillar den där nyfikenheten. Den alstrar en sådan värme.

Redan i tonåren, då vi börjar känna pressen på att vara coola, finns en risk att barnens nyfikenhet försvinner, menar Mikael Mogren.

– Normen för vuxna i Sverige i dag är ju att detta med kyrka och tro är lite pinsamt. Det blir ocoolt att ställa frågor om sådant.

Som äldre lockas vi i dag i stället­ in i att tro att vi blir något genom att köpa oss prylar. Men när ett av barnen i boken frågar biskopen hur cool han är själv, försöker Mikael Mogren vända på steken:

– Jag svarar att kristen tro gör människor coola, för det är min erfarenhet. Människor som möter kristen tro kan inte hålla på att spela några roller längre. Ja, jag skulle säga att kristen tro är tio på coolhetsskalan!

Detta är ett budskap som barn i dag behöver få höra, tror Mikael Mogren.

– Avkristningen är det mest effektiva sättet att platta till barn. Den gör barns värld liten. Stänger fönster och dörrar mot hela den här skimrande världen. Barn är nyfikna. Vi som vuxna behöver bara kliva på tåget.

Fler artiklar för dig