Livsstil

Kristen tv-kanal visar världen att förföljelsen är verklig

Beirut. Förföljelse är en daglig realitet för troende kristna inte minst i stora delar av Mellanöstern och Nordafrika, och kristna världen över har mycket att lära av den lidande kyrkan.

1 av 2

– Vad vill ni skydda oss från, undrar kristna i Algeriet när tv-kanalen SAT-7 försöker dölja deras identitet för att mildra risken för förföljelse.

De ger sin kristna bekännelse med namn och bild rakt in i kameran.

– Förföljelsen är en krona vi bär på våra huvuden varje dag, ta den inte ifrån oss, säger de.

Att de kristna inte möter våld med våld väcker uppmärksamhet. Människor undrar vad de menar med att förlåta, om det är ett sätt att begå självmord? De troende svarar att förlåtelse aldrig kan trappa upp en konflikt. Man måste välja om man vill ta emot den eller vända sig bort, men den leder knappast till mera våld.

SAT-7:s producenter möter hela tiden människor som tvingats lämna allt för sin tro, som kanske förnekat sin tro eller själva under hot tvingats bli angivare. En prövad kristen kommer till sist till den dyrköpta insikten att den som inte står upp för något faller för vad som helst.

Dessa förföljda kristna vill få oss att inse att det är sant att varken nöd eller ångest, förföljelse, fara eller svärd kan skilja oss från Kristi kärlek, som aposteln Paulus skriver i sitt brev till Rom.

– Det vi kan göra för de förföljda kristna är att visa världen att de finns, och låta dem veta att de inte är glömda, säger den libanesiske kyrkoledaren Habib Badr, ordförande i SAT-7:s styrelse.

Det faktum att kanalen aldrig talar illa om andra trosuppfattningar och också visar på andra grupper som far illa uttrycker också en sans som vinner i längden. Det enda som på sikt kan stoppa detta blodbad är att människornas hjärtan och tänkesätt förändras.

Mike Bassou, ordförande för de förenade bibelsällskapen för Europa och Mellanöstern, uppmanar kyrkan att rusta de troende som flyr till andra länder, ”eftersom de kommer att vara de bästa evangelisterna när de återvänder om några år”.

Fler artiklar för dig