Livsstil

Hälsoinspiratören: Bibeln hjälper till att ge rätt perspektiv

För att klara vardagens krav och måsten behöver vi lära känna den positiva stressen bättre. Det menar Sport for Lifes hälsoinspiratör Frida Nyberg.

– Stress och träning hör ihop, stress är något som får igång kroppen och gör dig redo för utmaningar – och det är ju något positivt. Men vi pratar sällan om den positiva stressen, säger Frida Nyberg.

Sedan 15 år tillbaka har hon arbetat som gyminstruktör och hon brukar föreläsa i Sport for Lifes regi om hur ande, själ och kropp hör ihop för helhet och hälsa.

Så vad är positiv stress för dig?

– Det är när jag har mycket att göra men samtidigt känner att jag klarar av det. När jag har uppgifter som går i linje med mina gåvor, uppgifter som gör att jag utvecklas och får springa mitt lopp. Känslan av flow när jag jobbar med något jag tycker är roligt och samtidigt utmanade, säger hon.

När vi blir stressade utsöndrar kroppen hormonerna adrenalin, noradrenalin och kortisol. Det är hormoner som ger oss en extra injektion och rustar för kamp och fysiskt arbete genom ökad puls och förhöjt blodtryck.

Noradrenalinet bidrar dessutom till vakenhet, entusiasm och optimism – och höjer koncentrationsförmågan.

– De här två hormonerna är suveräna att ha när du behöver prestera och få mycket gjort. Som idrottare finns den här stressen med i alla tävlingsmoment, vilket jag tror är en av de fantastiska sakerna med att tävla, säger Frida Nyberg.

Det tredje stresshormonet som kroppen utsöndrar, kortisol, kan däremot ställa till det för oss.

Kortisol aktiverar människans överlevnadsinstinkt men om det utsöndras under en längre tid blir effekterna negativa och kan på sikt orsaka både fysiska och psykiska skador.

– Så det är en riktig balansgång vi har att göra med, och det är väl därför medierna öser ut tips om hur vi ska må bättre och stressa mindre.

Hur gör du själv för att hitta andningshål­ i vardagen?

– Jag tränar, det tror jag är jätteviktigt­. I dag är vi oftast­ inte kroppsligt trötta utan hjärntrötta­ av alla intryck som strömmar emot oss hela dagarna.Men när du till exempel är ute och springer hittar du en annan vila i tankarna. Du blir fri från intryck, säger Frida Nyberg.

Många av oss tänker att ”nu ska jag ta det lugnt en liten stund” och så lägger man sig i soffan med mobilen i handen. Kanske blir det vila för kroppen.

– Men det blir inte vila för hjärnan. Jag tror att vi behöver öva oss att bara använda ett sinne i taget, att träna mer så att kroppen löser upp stresshormonerna och sätter fart på endorfinerna – och att vi också är ute mer.

Vad har Bibeln lärt dig om att hantera­ stress?

– Stunden med Jesus varje dag är så grundläggande. Folk pratar om mindfulness och yoga, men vi som lärjungar har ju alltid haft det här lugnet i vandringen med Jesus.

Det är lätt att vi glömmer bort det, menar Frida Nyberg. När arbetskamraten pratar om hur yogapassen förvandlat hennes liv är det inte lika självklart att vi delar med oss av hur en daglig stilla stund med Jesus befriar oss från yttre och inre stress.

– Men jag tror verkligen på den här sången ”En liten stund med Jesus”. Det kan verkligen förändra allt. Då har du så mycket mer att ge ut, du får en källa att ösa ur, säger Frida Nyberg.

Hon menar också att Bibeln hjälper till att ge rätt perspektiv på det som stressar oss.

– Jag kan vara jättestressad för alla möjliga mänskliga saker, men när jag får den här stunden med Jesus sätts allt i rätt perspektiv. Bibeln hjälper mig att se vad som är viktigt, att Gud har allt i sin hand och att han ger mig vila och förtröstan.

Fler artiklar för dig