”Om Gud älskar mig, varför har jag så ont?” Den enkla och väldigt svåra frågan ställer sig många kristna som drabbas av sjukdom och värk. Men pastor Linda Bergling är tydlig när hon säger att Gudsrelationen är central för alla människor, inte bara fokuset på att bli helad.
– Människan är skapad till att leva i en djup kärleksrelation med Gud där han vill möta våra innersta behov: kärlek, bekräftelse, gemenskap, mening och sammanhang, säger hon.
På Arken i Kungsängen har de bland annat ett helandecenter och de har återkommande helandekonferenser med många besökare. Hon har mött många där smärta och sjukdom orsakat mycket mörker, något som ofta gör att man ser sina omständigheter som ett tecken på att Gud har övergivit en.
Men en ständig överlåtelse av kropp och själ ger möjlighet för den helige Ande att beröra en människa. Gud vill ju inte att vi ska ha ont men varje situation kan lära oss att komma närmre honom. Sjuka barn behöver vara extra nära mamma, detsamma gäller för oss vuxna.
– Jag har sett väldigt många väldigt sjuka människor. De behöver mycket tid, inte fem minuters förbön utan en trygg och kärleksfull process där man får lägga kropp och själ på ”altarplatsen” varje dag, säger Linda Bergling.
Och den typen av framgångsteologi där vi med någon sorts automatik kan kräva hälsa är främmande för Bibeln, liksom världens många självhjälpsprogram och meditativ acceptans, menar Bergling.
I stället talas där om efterföljelse, försakelse och kärlekens lydnad, där verktygen är lovsång, tacksägelse och bön. Och Gud samverkar med medicin och läkarvård. Och våra kroppar har ju även ett immunförsvar som kämpar mot sjukdom.
– Bra smärtlindring kan hjälpa en patient till vila och återhämtning, men det är viktigt att fortsätta överlåta sig. En förebedjare kan vara till stor välsignelse när man inte orkar be själv.
Smärta kan finnas i både själ och kropp, menar Linda Bergling, och hänvisar till Jesus som mötte många människor med värk. Fokus för honom låg på att läka och upprätta. Därför har biblisk helandetjänst alltid Jesus i centrum.
– Alla blir inte hela. Andra blir hela i längre processer eller genom upprättelse av den inre människan. Men alla blir bättre.
Carina Tyskbo