Livsstil

Nuri Kino är Årets förebild 2015

Journalisten Nuri Kino lade sina andra åtaganden på hyllan för att helt ägna sig åt att hjälpa de religiösa minoriteter som fördrivs och dödas i Mellanöstern, främst på grund av Islamiska statens härjningar.

Read the article in english: A Role Model – giving away his shoes when needed

Med ett stort leende tar han emot priset bakom sitt skrivbord, som vanligt mitt uppe i arbetet. Den som vill prata med Nuri Kino måste ofta vänta på att han avslutar ett telefonsamtal eller mejl, och regeln gäller även när man kommer med blommor och diplom från en tidningsredaktion.

– Det här är vårt, säger Nuri Kino på direkten när han håller upp beviset på att han är årets förebild, för att på så sätt inkludera hela organisationen A demand for action.

Han har själv startat den ideellt arbetande rörelsen, som är aktiv dygnets alla timmar i och med att verksamheten sträcker sig från Sydney till Washington. Men huvudsätet är ändå Södertälje där Nuri Kino håller ihop det globala nätverket. Själv säger Nuri Kino att han lägger väldigt många timmar om dygnet på det här, och att han mer eller mindre tvingats in i det.

– Det är inte så att vi hade något val, det här valde oss, säger han.

– Jag insåg förra hösten att jag måste ta ett sabbatsår från allt annat och bara jobba för det här.

På frågan vad han lever av blir det först ett pompöst svar.

– Jag lever på kampanda och kamplystnad, och att jag ser att vårt arbete ger frukt.

Nåja, man kan inte äta sig mätt på kamplystnad, utan det rör sig snarast om några arvoderade skrivjobb plus sparade medel. Och när kameran stängts av kommer det även fram att han flyttat hem till mamma för att spara pengar.

Den prisbelönte undersökande journalisten har helt enkelt fått lägga om mycket här i livet, för att med hull och hår kunna hjälpa de nödställda. Det handlar om allt från att ge bort sina egna skor till en muslimsk gravid kvinna på flykt från Syrien, till att på högsta politiska nivå i USA och EU lobba för att de ska erkänna att Islamiska staten begår ett folkmord mot kristna assyrier/syrianer/kaldéer.

Det handlar om att få fram maten på bordet till den som flytt för sitt liv, till att lobba för ett självstyre för Iraks minoriteter, så att de ska kunna återvända till sitt hemland och kunna känna sig säkra.

Organisationsnamnet A demand for action kan på svenska översättas till ”ett krav på agerande”, och det är precis vad Nuri Kino är ute efter. Att omvärlden inte passivt ska se på medan hans eget folk fördrivs från sitt historiska hemland. Att omvärlden sätter ett stopp för IS dödande av oliktänkande, oavsett vilken religion eller vilket folkslag de tillhör.

När Dagen, i dag, presenterar honom som årets förebild är Nuri Kino själv på väg till USA. Uppgifter har kommit fram att Obama-administrationen kan vara på väg att erkänna att Islamiska staten begått ett folkmord på den religiösa minoriteten yezidierna.

– Det är bra, men det räcker inte, är Nuri Kinos budskap, som därför åker till Washington för att få USA att också erkänna det pågående folkmordet på de kristna minoriteterna. Han hoppas att EU inom kort fattar samma beslut. Ett erkännande som inte bara är ord, utan som också kräver ett politiskt agerande, ja, helt enkelt ”a demand for action”.

JACOB ZETTERMAN

Fler artiklar för dig