Livsstil

Därför går snart 10 000 tomtar genom Lahore

Den 20 december kommer 10 000 tomtar i alla åldrar att vandra genom Lahore, Pakistan, i en annorlunda Jesusmanifestation.Jesus och tomten kan tyckas vara en långsökt kombination, men pastor Salomo som dragit igång det hela, ser det som en antiterrordemonstration. Och han hoppas på hjälp från Sverige.

1 av 2

Pakistan är ett svårt land att leva i. När du går ut genom din dörr på morgonen vet du inte om du kommer hem igen, berättar pastor Salomo som själv är född i landet, och som med sin svenska fru Tina driver organisationen RAPHA mission.

– Terrorn har eskalerat i Pakistan och måltavlorna blivit alltmer oförutsägbara. Därför behöver vi gå in och bryta det fäste av onda makter som sprungit fram ur det här landet, säger han.

På tisdag, den 1 december, samlar han kyrkoledare från hela Pakistan till förberedelser inför den stora tomteparaden som går av stapeln den 20 december.

Redan den 18 december kommer man att hålla bönenatt som avslutas med att bedjarna sprider­ ut sig i sjumiljonersstaden Lahore för att enligt biblisk tradition smörja staden med olja och be om Guds välsignelse.

De räknar med att 10 000 barn, ungdomar och vuxna, medlemmar i kristna kyrkor från olika delar i landet, kommer samlas för att genomföra paraden genom staden.

Julklappar som belyser julens budskap kommer att delas ut och paraden avslutas med en manifestation vid monumentet Miner-E Pakistan som är rest till minne av landets grundande.

– Där kommer vi att resa en jättelik julstjärna och proklamera Jesus som fridsfursten, säger Salomo.

RAPHA mission genomförde en liknande parad förra julen med 800 tomtar i Karachi.

Själva idén att använda tomtar för att nå ut med evangeliet i ett muslimskt land kan synas långsökt och det tyckte även Salomo, men han upplevde tydligt att Gud talade till honom om detta.

– Jag som inte ens tror på tomten! Men om Gud kunde använda en oren fågel för att förse profeten med mat så kan väl tomtar predika det glada budskapet, konstaterar Salomo.

Och tomteparaden i Karachi blev verkligen en Jesusmanifestation. Tomtarna red på kameler, körde motorcyklar och åkte på kärror och delade ut tusentals julklappar med godis, Jesus-dvd:er och kristen litteratur, bland annat ett specialskrivet häfte om varför Jesus föddes.

– När feststämningen hade lagt sig kunde de som fått paketen ta del av innehållet i skydd av sina privata hem, och det är ett vinnande koncept i ett land där den sociala pressen inte tillåter den nyfikne att besöka ett kristet möte, säger Tina.

Nu hoppas Salomo och Tina på hjälp både från Sverige och andra länder. Dels ekonomiskt för att finansiera utdelningen av julklapparna som kostar 50 kronor styck. Men också hjälp i förbön eftersom en manifestation av det här slaget är att sticka ut hakan, både i den synliga och i den osynliga världen.

Pakistans kristne handelsminister har lovat fullt säkerhetsstöd av både polis och militär under paraden den 20 december, en viktig markering i ett land som präglats av terrorist­attacker.

Flera kyrkor i Pakistan har under de senaste åren utsatts för attentat. Salomo berättar bland annat om en församling där man hade samlats till gudstjänst och sedan skulle äta lunch tillsammans för att fira ett par som just gift sig. Då kom två ungdomar med bombbälten in i kyrkan och sprängde både sig själva och många av kyrkbesökarna i luften.

– Många blir rädda för att gå till kyrkan när sådana saker händer. Man pratade om att stänga ner kyrkorna, men jag sa nej. Vi ska inte stänga kyrkan. Öppna den och jag kommer att vara den förste som står där och predikar igen, berättar Salomo.

Och så blev det. RAPHA mission inbjöd främst de familjer som drabbats av bombattacken till kyrkan – som blev fullsatt.

– Vi förmedlade ekonomisk hjälp till sjukvårdskostnader för de skadade, men också tröst och uppmuntran genom Guds ord samt förbön. Herren helade flera som fått hörselskador av bombexplosionerna, berättar Tina.

När människor gör det Gud har sagt åt dem att göra så spelar omständigheterna ingen som helst roll, menar Salomo.

– Gud skapar en väg där det inte finns någon väg. När Israels folk började gå ut i Jordan så delade sig vattnet. På samma sätt banar Gud väg när vi går framåt i våra liv, säger Salomo.

Guds rike, menar han, handlar inte om att fokusera på sig själv, sin egen styrka och sina omständigheter. Det kan också handla om att arrangera en tomteparad.

– Guds rike handlar om att fokusera på Gud och vad han kan göra genom dig och mig. Lita på honom mer än på det du ser. Det är inte genom människors styrka och kraft det ska ske utan genom Guds ande, säger Salomo.

Fler artiklar för dig