Livsstil

Broder Rogers enkla hem i Taizé blev världsrörelse

1940 kom 25-årige Roger Schutz cyklande till den lilla franska byn Taizé, nära den tyska gränsen. Han slog sig ner i ett enkelt hus där han bad, gömde flyktingar och hjälpte andra utsatta. En enkel man som ingenting ägde förändrade världen. Hans livsverk som i dag är en världsomspännande ekumenisk rörelse utvecklas ännu.

Schweizaren Roger Schutz hade tuberkulos som ung. Den långa sjukdomstiden var tung, men den gav honom tid att reflektera. Han kände sig tidigt kallad att starta en kommunitet grundad på enkelhet och godhet.

Under hans sista år som teologistudent bröt kriget ut. Med sin mormor som föredöme, hon hade hjälpt nödställda under första världskriget, cyklade han till byn Taizé i sin mors hemland, Frankrike. Den låg vid gränsen mellan det fria och det ockuperade Frankrike. Han köpte en ödegård för lånade pengar, systern Geneviève anslöt sig och de började ta emot flyktingar. Hemmet var fattigt och maten bestod oftast av majssoppa.

Roger bad ofta, men han bad i enrum för att de gäster som inte delade hans tro inte skulle känna sig illa berörda.

På hösten 1942 upptäcktes de av tyskarna och tvingades fly till Genève, där Roger formade en kommunitet med några andra unga män. När han återvände 1944 valde några av dem att följa med till Taizé för att leva gemenskapsliv.

De tog emot barn som blivit föräldralösa under kriget och stöttade tyska krigsfångar från ett läger i närheten. Flera unga män anslöt sig, och påsken 1949 bestämde sig sju av dem på allvar för att leva hela sitt liv i celibat, gemenskap och enkelhet.

Under en lång retreat 1952-1953 skrev broder Roger den Regel som sedan blev grunden för gemenskapen. Bröderna tar inte emot några gåvor. De lever på att tillverka och sälja keramik och smycken. De driver ett bokförlag och ger ut skivor och noter med sin gudstjänstmusik.

Broder Roger citerade ofta Augustinus ord: ”Älska och säg det genom ditt liv”, och han var konkret i sin omsorg om andra. Enkelhet var hans ledstjärna. Nya hus skulle helst byggas av återanvänt material. Men han hade sinne för skönhet och var angelägen om att ”göra livet vackert”.

I augusti 2005 störde en ung kvinna, troligen psykiskt sjuk, samlingarna i Taizé. Hon avvisades från området, men återvände och knivmördade broder Roger under kvällsbönen den 16 augusti.

Gemenskapen leds nu av broder Alois, som har varit mycket engagerad i musiklivet i Taizé. Broder Rogers syster Geneviève dog två år efter honom.

Fler artiklar för dig