Livsstil

Jesus – en revolutionär full av kärlek

Revolutionär. Rebell. Provokatör. Han var det inte minst genom sina anspråk på att vara Guds son.Den historiska forskningen om Jesus kommer samtidigt allt närmare Bibelns bild av honom, enligt forskaren och teologen Bengt Holmberg.

I morgon, lördag, manifesterar tusentals människor sin hängivenhet till Jesus. Men vad kan man egentligen veta om denne Jesus? Den Jesus som den kristna kyrkan dessutom hävdar lever i dag, även om han korsfästes som upprorsmakare för snart 2 000 år sedan.

Bengt Holmberg är professor emeritus i Nya testamentets exegetik vid Lunds universitet. Han reagerar mot den bild som ofta finns av att Jesus skulle vara historiskt onåbar– och konstruerad av kristna legender som är skrivna långt efteråt.

Trovärdiga källor

– För en historiker är Jesus en av de bäst omvittnade personerna under det första århundradet. I dag finns nästan inga historiker som betvivlar att Jesus har existerat.

Motsatsen är helt osannolik – och förutsätter en sorts konspirationsteori, säger Bengt Holmberg.

– Källorna som talar om Jesus är tillräckligt olika för att vara trovärdiga. En del vill ju göra en affär av motsägelser, men för en historiker är detta lika mycket en tillgång. Det visar ju att de inte är resultatet av en överenskommen fiktion, och gör helheten mer trovärdig.

Fler forskare tror

Enligt Bengt Holmberg, som bland annat har skrivit boken ”Människa och mer. Jesus i forskningens ljus”, så tror allt fler Jesusforskare inte bara att Jesus har existerat. Jämfört med i början av 1900-talet håller många forskare i dag det sannolikt att Jesus även botade sjuka. Misstron mot evangelierna som historiska källor har avtagit betydligt.

– Man kan inte säga hur det har gått till, men det är mer sannolikt att helanden verkligen har ägt rum än att de är ett påhitt efteråt. I evangelierna själva förnekas detta inte ens av dem som inte alls ser Jesus som sänd av Gud. De tillskriver det som händer en helt annan makt, och talar om Beelsebul.

– Den judiske forskaren Geza Vermes trodde inte på Jesus som Guds son, men menade att han var en helbrägdagörare och karismatiker av en typ som fanns i den judiska traditionen.

Jesus själv gjorde dock anspråk på att vara Guds son. Han citerar Mose lag och lägger självsäkert till: ”Men jag säger er....”.

– För en jude var detta nära hädiskt. En man som enträget hävdar att han förstår Gud bättre än lagen är en revolutionär och en rebell.

En krävande person

Den provokation av Jesus som ledde fram till att han blev korsfäst var, enligt Bengt Holmberg, inget misstag.

– Paradoxalt nog var det detta som räddade alltihop.

Jesus var en krävande person som inte lämnade folk fred, utan gjorde anspråk på deras liv, konstaterar Holmberg vidare. Han är fascinerad över att Jesus kunde göra detta och samtidigt lämna kvar känslan av att han faktiskt gjorde människor något gott.

–  Det gick inte att tvivla på att det han sa är sant, och att han är full av kärlek.

"Jesus som den levande"

Historisk forskning ser Bengt Holmberg, som också är prästvigd i Svenska kyrkan, som ett förstadium till tron, eller som en bearbetning av vissa aspekter av tron.

Det Jesus säger ligger inom ramen för det historiskt forskningsbara, menar han, men betonar samtidigt att empirisk forskning har sina begränsningar.

–  Vi kan inte med forskning avgöra om Jesus är Guds son, men vi kan se när och var tanken om att Jesus är Guds son uppträder.

– För att bli kristen behöver vi inte en teologie kandidatexamen, utan vi lär känna Jesus som den levande.

Vilken betydelse har Jesus i dag?

– Han är en av de mest inflytelserika människorna på jorden fortfarande – även från sekulär utgångspunkt. Det finns en sådan kraft i det han säger, och ingen tvivlar på att han är upphovsmannen till en av de största religiösa rörelserna.

Fler artiklar för dig