Livsstil

Mona Walter ger mod åt kristna somalier

Hon är en av få svensk-somalier som vågar stå för sin kristna tro offentligt. Mona Walter menar att det är viktigt att kristna somalier blir synliga. – Det är klart att jag är rädd ibland, men frihet kostar, säger hon.

Det är egentligen svårt att förknippa Mona Walter med rädsla. Hon sitter rak i ryggen på ett kafé, välklädd som en framgångsrik affärskvinna, och man blir snart varse att hon är en person som genomför det hon föresatt sig oavsett motstånd. Att det förekommit hot när hon sökt upp svenska somalier i Göteborg för att kritisera islam får henne knappast att sluta.

– Jag vill försöka rädda mitt folk från islam, säger hon.

Mona Walter är mycket kritisk till islam, vilket kanske inte är så märkligt med tanke på hennes bakgrund. Hon föddes 1973 i Mogadishu i en familj där hennes mamma var barnmorska och hennes pappa jobbade i ett byggföretag.

– Vi hade råd med hyra och mat, men det var fattigt.

De var muslimer, men hade samma relation till religion som många svenskar har till Svenska kyrkan. Vid barnafödslar, bröllop och begravningar mötte man imamen, annars fanns knappt islam ens i bakgrunden.

– I det Somalia som jag växte upp i pratade ingen om religion. Det var ingen som frågade vilken religion en annan person tillhörde. Min mammas släktingar var katoliker. Då kunde kristna och muslimer gifta sig, och även hinduer och muslimer, säger hon.

Hon beskriver sitt barndoms Mogadishu som en plats med konsertlokaler och teatrar, där kvinnor hade frihet att klä sig som de ville, och till och med kunde gå ut och dansa. Samtidigt styrdes landet av diktatorn Siad Barre. Regimkritiker fängslades, torterades och mördades. I början av 1990-talet inleddes inbördeskriget som jagade bort honom från makten.

– Kriget gav hopp om förbättringar. Men så här i efterhand kan man se att han var mycket bättre än al-Shabab. Barre sa att kvinnor och män har samma rättigheter, i dag kan inte ens kvinnor gå ut, säger hon.

När inbördeskriget förvärrades beslöt sig Mona för att fly. Som 19-åring reste hon ensam genom Sudan och sedan över Ryssland för att komma till Sverige. Under den långa resan blev hon ihop med en somalisk kille, och hon var höggravid när hon kom till Göte­borg.

I Sverige fick hon en kulturchock, men inte på grund av den svenska kulturen. I stället berodde chocken på hur hennes somaliska släktingar levde.

– Jag passade in i det svenska samhället, jag ville fortsätta leva som i Mogadishu, där jag gick på bio och hade frihet. Men det livet sa de var fult, de sa att vi varit otrogna muslimer och att vi nu skulle leva annorlunda, säger hon.

Alla kvinnor bar sjal och heltäckande klädsel, och Mona förväntades också att lägga av sina västerländska kläder. Hon provade, men det var omöjligt för henne. Efter mycket bråk och konflikter flyttade hon och började umgås enbart med etniska svenskar. Hon blev ihop med en svensk kille och fick två barn med honom.

Hon hade dock kontakt med andra somalier som hade liknande problem.

– En släkting till mig flyttade till England för hon ville leva som en modern människa. En dag ringde hon till mig och sa att hon blivit kristen, och tyckte att jag skulle läsa Bibeln. Jag var inte alls intresserad, jag hade läst Koranen och efter det var jag helt emot religion, säger Mona Walter.

Till slut lät hon sig dock övertalas, och hon gick till biblioteket och lånade en bibel.

– Det var annorlunda det jag läste i Bibeln, det handlade om att älska sin fiende. Jag såg att det fanns bra värderingar, det handlade om kärlek och respekt, det jag fått lära mig under min uppväxt och som egentligen passar ihop med somalisk kultur.

I en svenskkyrklig församling fick hon svar på en del frågor om den kristna tron. Hon fick också kontakt med somaliska kristna i Sverige, vilket har betytt mycket för henne. I dag ordnas samlingar både i Sverige och i Europa med somaliska kristna.

– Jag känner mig väldigt lycklig. Man får verkligen en ny familj genom samlingarna, där alla är som syskon. Att bli kristen påverkar dig väldigt mycket, nästan alla somalier som säger nej till islam förlorar sin familj och sin identitet. Det gör att steget är svårt.

I dag ägnar hon mycket av sin fritid åt att prata med somalier på stan om islam. Hon menar att islam måste förändras i grunden, och utmanar dem hon möter genom att peka på svårigheter i Koranen och i andra gamla muslimska texter.

Finns det inte många kristna som tycker du är för kritisk till islam?

– Jo, en del tycker att jag ska predika mer om vad som står i Bibeln, men om man vill förstå kristendomen så finns det många andra att ta hjälp av. Jag vill att somalier ska få se konsekvenserna av islam, säger hon

Fler artiklar för dig